• Διεθνής πολιτική

    Ρωσία: Δεν θα εκτοξευθεί υπερηχητικός πύραυλος στα γυμνάσια με Κίνα και Νότια Αφρική διαβεβαιώνει η Μόσχα

    • NewsRoom


    Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε σήμερα πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου κατά τη διάρκεια των κοινών γυμνασίων με εκείνα της Κίνας και της Νοτίου Αφρικής.

    Πριν από την έναρξη των 10ήμερων ναυτικών γυμνασίων – την Παρασκευή, στα ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής στον Ινδικό Ωκεανό – το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε ότι είχε προγραμματιστεί δοκιμαστική εκτόξευση υπερηχητικού πυραύλου Zircon.

    Η διεξαγωγή της κοινής ναυτικής άσκησης των τριών χωρών συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (24 Φεβρουαρίου 2022).

    Η Ρωσία συμμετέχει με τη φρεγάτα «Ναύαρχος Γκορσκόφ» και ένα συνοδευτικό σκάφος. Η συγκεκριμένη φρεγάτα εκσυγχρονίστηκε στις αρχές του έτους και εξοπλίστηκε με υπερηχητικούς πυραύλους Zircon.

    Πρόκειται για αντιπλοϊκούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, που κινούνται με ταχύτητες εννιαπλάσιες από εκείνη του ήχου, με αποτέλεσμα να είναι «αόρατοι» στα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Είναι ικανοί να φέρουν πυρηνική γόμωση.

    Το Πολεμικό Ναυτικό της Νοτίου Αφρικής ανέφερε πως οι κοινές ασκήσεις των τριών χωρών εστιάζουν κυρίως σε στρατηγικά μέτρα για την καταπολέμηση της πειρατείας. «Είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία και την Κίνα να επεκτείνουν την επιρροή τους στην αφρικανική ήπειρο», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιναύαρχος Σιφίουε Λάκι.

    Διαβάστε επίσης

    Μπάιντεν: «Ιερή υποχρέωση» το άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ

    Μενέντεζ: Πολλά υποσχόμενη η Ανατολική Μεσόγειος παρά τις προκλήσεις και τους επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ