• Διεθνής πολιτική

    Ρίσι Σούνακ: Πιο πλούσιος από τον Κάρολο και εκλεκτός των hedge funds – Θα γίνει και το αγαπημένο παιδί των αγορών;

    O πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. (EPA/TOLGA AKMEN)

    O πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ. (EPA/TOLGA AKMEN)


    Ο πολυεκατομμυριούχος Ρίσι Σούνακ κατάφερε να «σπάσει» πολλά ρεκόρ με την ανάληψη της πρωθυπουργίας στη Βρετανία. Ο νεότερος πρωθυπουργός, ο πρώτος έγχρωμος Ινδουιστής σε αυτό το αξίωμα και πλουσιότερος ακόμα κι από τον Βασιλιά Κάρολο. Θα καταφέρει όμως να δώσει «ανάσα» στις βρετανικές αγορές και να αποφύγει να γίνει μέρος ενός ρεκόρ αποτυχημένων θητειών στη Βρετανία;

    Οι πρώτες αντιδράσεις καταγράφουν μικρά κέρδη στη στερλίνα και αποκλιμάκωση στα βρετανικά κρατικά ομόλογα.

    Ο 42χρονος πρωθυπουργός είχε κερδίσει εξ’ αρχής την προσοχή των αγορών, οι οποίες έστειλαν τα δικά τους μηνύματα μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας. Σύμφωνα όμως με τους οικονομολόγους και αναλυτές, οι «τιμωροί» των ομολόγων καραδοκούν για οποιαδήποτε «απερίσκεπτη» οικονομική πρωτοβουλία.

    Η εκτόξευση στην ανέλιξή του

    Μόλις επτά χρόνια πήρε στον Ρίσι Σούνακ για να εξελιχθεί από βουλευτή σε πρωθυπουργό. Η γρηγορότερη ανέλιξη, με την δεύτερη θέση να κρατάει ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος ακολούθησε την ίδια διαδρομή σε διάστημα εννέα ετών.

    Μετά την πρόσφατη ήττα του στη κούρσα διαδοχής με τη συνυποψήφιά του Λιζ Τρας, οι πολιτικοί συντάκτες της Βρετανίας εκτιμούσαν ότι θα εξαφανιστεί από τα κοινά της χώρας.

    Η καταστροφική πολιτική της Τρας που εκτίναξε τον κρατικό δανεισμό με αποτέλεσμα να παρέμβει η Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας έφερε ταχύτατες εξελίξεις με τον Σούνακ να επανέρχεται στη πολιτική ζωή της χώρας και να γίνεται ο τρίτος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε διάστημα δύο μηνών.

    Πιο πλούσιος από τον Κάρολο και την Καμίλα

    Ο Ρίσι Σούνακ είναι από τους πλουσιότερους πρωθυπουργούς της Βρετανίας, με την περιουσία του να ξεπερνάει κατά πολύ την πλειοψηφία των προκατόχων του.

    Όμως πλέον σπάει ένα ακόμα ρεκόρ, καθώς ανταγωνίζεται τη βασιλική οικογένεια. Η περιουσία του ισχυρού ζεύγους Σούνακ και Αξάνα Μούρτι (της συζύγου του) υπολογίζεται σε 730 εκατ. στερλίνες, διπλάσια από αυτήν εκτιμώμενη περιουσία του Βασιλιά Καρόλου Γ’ και της συζύγου του, Καμίλα, της Δούκισσας της Κορνουάλης.

    Κατέχουν τέσσερα ακίνητα σε όλο τον κόσμο και αξίας άνω των 15 εκατομμυρίων λιρών.

    O Σούνακ γεννήθηκε στο Σαουθάμπτον το 1980 από Ινδούς γονείς που είχαν μετακομίσει στο Ηνωμένο Βασίλειο από την ανατολική Αφρική. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και η μητέρα του διατηρούσε το δικό της φαρμακείο. Το μεγαλύτερο από τα τρία παιδιά, ο Σουνάκ εκπαιδεύτηκε σε ένα ιδιωτικό οικοτροφείο, το Winchester College, με δίδακτρα 43.335 λίρες ετησίως.

    Συνέχισε τις σπουδές του στην πολιτική, τη φιλοσοφία και τα οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως και τόσοι πολλοί πριν από αυτόν. Αργότερα απέκτησε μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων (MBA) στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου γνώρισε την Αξάτα Μούρτι, τη σύζυγό του.

    Μετά το MBA του από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και μια θητεία στην Goldman Sachs Group Inc, ο Σουνάκ εισέβαλε στον κλάδο των hedge funds.

    Ο «αγαπημένος» των hedge funds

    Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ρίσι Σούνακ κέρδισε την θέση του πρωθυπουργού, επειδή οι επενδυτές χρησιμοποίησαν τις αγορές για να πιέσουν τις πολιτικές εξελίξεις.

    Ο 42χρονος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στον ιδιωτικό τομέα δουλεύοντας για hedge funds. Τώρα, η άφιξη του Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ 10 προσθέτει αξία στις αγορές ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου και δίνει ελπίδες για κάποια ηρεμία μετά από έναν άγριο μήνα.

    «Ο Ρίσι κατανοεί τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και των μοχλών που δημιουργούν πλούτο σε μια οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής επενδύσεων του Crossbridge Capital, Manish Singh.

    Ο Σουνάκ, του οποίου το πρώτο όνομα σημαίνει σοφός στα Χίντι, θα γίνει ο νεότερος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σε περισσότερους από δύο αιώνες και ο πρώτος του από μια εθνική μειονότητα. Θα είναι επίσης ο πρώτος πρώην hedge funder που θα κατέχει τη θέση.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρίσι Σούνακ: Ποια είναι η ζάμπλουτη σύζυγος του φαβορί για την πρωθυπουργία της Βρετανίας



    ΣΧΟΛΙΑ