• Διεθνής πολιτική

    Reuters: Το State Depertment ενέκρινε πιθανή πώληση πολεμικών πλοίων στην Ελλάδα έναντι 6,9 δισ. δολάρια

    • NewsRoom


    Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ενέκρινε τη δυνατότητα πώλησης 4 πολεμικών πλοίων (Multi-Mission Surface Combatant) προς την Ελλάδα, έναντι 6,9 δισ. δολαρίων, καθώς και μια πρόταση για αναβάθμιση των4 ελληνικών φρεγατών τύπου Meko ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, όπως ανέφερε το Αμερικανικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με το Reurers.

    Όπως αναφέρει το Reuters, η έγκριση αυτή έρχεται μετά τη συμφωνία του περασμένου Σεπτεμβρίου μεταξύ της Ελλάδας και της Γαλλίας για την αγορά των 3+1 γαλλικών φρεγατών έναντι 3 δισ. ευρώ.

    Η προτεινόμενη πώληση περιλαμβάνει δυνατότητα για 4 πλοία Multi-Mission Surface Combatant, παρόμοια με τα πλοία κλάσης LCS που χρησιμοποιούνται από το αμερικανικό ναυτικό  και συνοδεύονται από πυραύλους, σόναρ, όπλα, ανταλλακτικά και τεχνική υποστήριξη, ανέφερε το Πεντάγωνο.

    Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Lockheed Martin θα είναι ο κύριος εργολάβος.

    Το State Department ενέκρινε επίσης την πιθανή πώληση ύψους  $2,5  δισ. δολαρίων για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό 4 φρεγατών τύπου Meko, του ελληνικού πολεμικού ναυτικό. Το πιθανό πακέτο θα μπορούσε να περιλαμβάνει αναβάθμιση των kits  των πυραύλων Phalanx, MK 49 Guided Missile Launcher Systems, νέα σόναρ και υποστήριξη.

    Η Raytheon Technologies, η Lockheed και η BAE Systems θα ήταν  οι κύριοι ανάδοχοι για αυτήν την πώληση, δήλωσε το Πεντάγωνο.

    Η Υπηρεσία Συνεργασίας Αμυντικής Ασφάλειας του Πενταγώνου ενημέρωσε το Κογκρέσο για την πιθανή πώληση την Παρασκευή.

    Παρά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κοινοποίηση δεν αναφέρει ότι έχει υπογραφεί σύμβαση ή ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις.

    Διαβάστε επίσης

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Έμφαση στην αποθήκευση με μπαταρίες μετά την αντλησιοταμίευση-Νέες άδειες

    Μαρία Τζελέπη (Coca-Cola Ηellas) στο mononews: Τα σχέδια για τη βιώσιμη ανάπτυξη το 2022

    Pandora Papers: Λιανός, Ρέμος, Γιώτης και Ιωάννα Βαρδινογιάννη στο στόχαστρο της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος



    ΣΧΟΛΙΑ