• Διεθνής πολιτική

    Reuters: Το ενδεχόμενο νίκης Μελόνι αλλάζει την ισορροπία ισχύος στην ΕΕ

    Τζόρτζια Μελόνι

    Τζόρτζια Μελόνι


    Η Ιταλία ετοιμάζεται για την εκλογική μάχη της Κυριακής. Μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σαφή άνοδο του συνασπισμού των δεξιών κομμάτων με αρχηγό την ακροδεξιά Georgia Meloni.

    Σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές θα είναι μία από τις πιο ακροδεξιές κυβερνήσεις από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παρόλα αυτά έχουν αρχίσει να γίνονται ρωγμές στον συνασπισμό της. σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική. Ένας από τους λόγους είναι ότι ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είπε ότι η Ρωσία ωθήθηκε προς τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

    Η αλλαγή στην ισορροπία της ισχύος

    Μετά από την νίκη των εθνικιστών στην Σουηδία, υπάρχει ανησυχία στις Βρυξέλλες, το Παρίσι και το Βερολίνο για τη δημιουργία ενός «λαϊκιστικού μετώπου» που θα μπορούσε να εμποδίσει τη λήψη αποφάσεων στην ΕΕ καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την ύφεση και να προστατεύσει τα νοικοκυριά από τον πληθωρισμό.

    Ο Μάριο Ντράγκι, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανέβασε το προφίλ και την αξιοπιστία της Ιταλίας στην ευρωπαϊκή σκηνή, υποστηρίζοντας τη βαθύτερη ολοκλήρωση που επιδιώκει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

    Οι προθέσεις της Meloni είναι λιγότερο σαφείς. Παρουσιάζει το κόμμα της Brothers of Italy ως μια κυρίαρχη συντηρητική δύναμη που έχει αποδεσμευτεί από τις μεταφασιστικές ρίζες του, αλλά ορισμένοι ευρωφίλοι είναι δύσπιστοι.

    Νέοι σύμμαχοι και η ιδεολογία της Μελόνι

    Η Ουγγαρία και η Πολωνία έχουν υποβάλλει σε μεγάλες δοκιμασίες τα δημοκρατικά πρότυπα της Ευρώπης. Οι υποστηρικτές του εθνικιστή πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν βλέπουν στο Μελόνι μια ευκαιρία για τη Βουδαπέστη να αποκτήσει έναν νέο σύμμαχο στη μάχη της με την εκτελεστική εξουσία της ΕΕ. Στη Βαρσοβία, όπου η υπερσυντηρητική κυβέρνηση συχνά τάσσεται με τον Όρμπαν, οι αξιωματούχοι είναι επίσης αισιόδοξοι.

    Η Μελόνι ανήκει στους ευρωσκεπτικιστές και συμμερίζεται τις αντιμεταναστευτικές απόψεις του Orban και την προώθηση των παραδοσιακών οικογενειακών αξιών. Ωστόσο, έχει δεσμευτεί για συνετή δημοσιονομική πολιτική και ότι θα διατηρήσει την ενότητα με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ υποστηρίζοντας την Ουκρανία ενάντια στη Ρωσία. Προσπάθησε επίσης να καθησυχάσει τους επίδοξους εταίρους της ΕΕ για τις προθέσεις της σε ένα βίντεο στα γαλλικά, αγγλικά και ισπανικά.

    Οι φόβοι των Ευρωπαίων

    Στις Βρυξέλλες, οι αξιωματούχοι δεν είναι σίγουροι για τον τρόπο που η Μελόνι θα χειριστεί το μέρος του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης της Ιταλίας, το οποίο προορίζεται να ξεκλειδώσει 192 δισεκατομμύρια ευρώ σε αντάλλαγμα για εσωτερικές μεταρρυθμίσεις.

    Υπάρχει επίσης ανησυχία για το χρέος  της Ιταλίας, με τα ιταλικά επιτόκια να αυξάνονται ταχύτερα από τα αντίστοιχα της ευρωζώνης. Ο Μακρόν αναμένεται να έχει συνομιλίες με τον Σολτς για το πώς θα αντιμετωπίσει την Ιταλία τις επόμενες ημέρες, δήλωσε γαλλική κυβερνητική πηγή.

    Το Παρίσι έχει προειδοποιηθεί από Ιταλούς αξιωματούχους της απερχόμενης κυβέρνησης να μην επιδιώξει δημόσια αντιπαράθεση με τη Μελόνι για να αποτρέψει την ώθησή της και την καλλιέργεια της σχέσης που έχει αναπτύξει με τον Όρμπαν. «Αυτό που μου είπαν οι Ιταλοί με τους οποίους μίλησα στη Ρώμη ήταν: μην την πετάξεις στην αγκαλιά της Ουγγαρίας», δήλωσε στο Reuters μια γαλλική κυβερνητική πηγή.

    Ο Μακρόν θα απέφευγε από τη μαχητική ρητορική που στόχευε στον Ματέο Σαλβίνι, έναν άλλο σκληρό δεξιό εταίρο του συνασπισμού της Μελόνι, κατά τη διάρκεια της ευρωεκλογικής εκστρατείας του 2019, την οποία χαρακτήρισε ως υπαρξιακή μάχη μεταξύ «εθνικιστών» και «προοδευτικών».

    Διαβάστε επίσης

    Ράσμουσεν κατά Μακρόν: «Βαθιά επιζήμιες οι προσπάθειες του Μακρόν στο Ουκρανικό»

    Αναστασιάδης στον ΟΗΕ: Ο Ερντογάν μιλά για «αλήθειες» όταν απειλεί τα ελληνικά νησιά και κατέχει το 37% της Κύπρου

    Μάλπας (Παγκόσμια Τράπεζα): «Κανείς από τους μετόχους δεν ζήτησε την παραίτηση μου»



    ΣΧΟΛΙΑ