ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια δεύτερη έκδοση του προγράμματος δανείων SAFE, ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, για αμυντικά έργα, εξετάζει η Κομισιόν, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να ενισχύσει την άμυνά της λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών που προκαλεί η Ρωσία και των αμφιβολιών σχετικά με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ για την ασφάλεια, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Politico στις Βρυξέλλες ότι το αρχικό πρόγραμμα ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ (176 δισεκατομμύρια δολάρια) είχε υπερκαλυφθεί σε τέτοιο βαθμό που ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ ζητούσαν πλέον ένα δεύτερο.
Οι δύο αξιωματούχοι της ΕΕ, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η Επιτροπή εξετάζει ενεργά τη συγκεκριμένη ιδέα.
Στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE, η ΕΕ δανείστηκε από κοινού χρήματα από την αγορά σε τιμές κόστους για να τα δανείσει, με τη σειρά της, στις κυβερνήσεις της ΕΕ για τα αμυντικά τους έργα. Για τις περισσότερες χώρες που δεν έχουν πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ», αυτό συνεπάγεται σημαντική εξοικονόμηση. Επιπλέον, τα δάνεια αυτά μπορούν να έχουν διάρκεια έως 45 έτη και περίοδο χάριτος 10 ετών για την αποπληρωμή του κεφαλαίου.
Η Επιτροπή έλαβε αιτήσεις για δάνεια αξίας περίπου 190 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος SAFE, γεγονός που υποδηλώνει ισχυρή ζήτηση και για μια δεύτερη έκδοση, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους. Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να πει πόσα χρήματα θα είναι διαθέσιμα στο (πιθανό) δεύτερο πρόγραμμα.
«Νομίζω ότι θα χρειαστεί να αναπτύξουμε αυτό το μέσο. Το ερώτημα είναι πότε», ανέφερε ο αξιωματούχος, υποδηλώνοντας ότι το επόμενο έτος θα μπορούσε να είναι η ιδανική στιγμή: «Υπάρχουν βάσιμα επιχειρήματα που μας πείθουν γιατί είναι σημαντικό να το έχουμε».
Διαβάστε επίσης
ΗΠΑ: Φωτογραφίες του Τραμπ και άλλων πολιτικών με τον Έπσταϊν έδωσαν στη δημοσιότητα οι Δημοκρατικοί
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φον ντερ Λάιεν στο Μόναχο: Έφτασε η ώρα για μια νέα, χωρίς ταμπού, στρατηγική ασφάλειας στην Ευρώπη
- Αποχωρούν αγρότες και τρακτέρ από το Σύνταγμα
- Ρούμπιο στη Διάσκεψη του Μονάχου: Επιδιώκουμε ειρήνη στην Ουκρανία, αλλά οι προθέσεις της Ρωσίας είναι αμφίβολες
- Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το μητρώο παρακολούθησης υποθέσεων διαφθοράς
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.