• Διεθνής πολιτική

    Η Χαμάς αποδέχθηκε την πρόταση Αιγύπτου και Κατάρ για κατάπαυση του πυρός – Ισραηλινός στρατός: Εξετάζουμε την πρόταση

    • NewsRoom
    Ισμαήλ Χανίγια (ηγέτης Χαμάς) Πηγή: facebook

    Ισμαήλ Χανίγια (ηγέτης Χαμάς)


    Η Χαμάς είπε ότι είπε στους διαπραγματευτές της Αιγύπτου και του Κατάρ ότι ενέκρινε πρόταση κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα, σύμφωνα με επίσημη δήλωση της οργάνωσης.

    Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου για την αποδοχή της πρότασης, σύμφωνα με δήλωση της Χαμάς που δημοσιεύτηκε στο Telegram. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους όρους μιας πιθανής συμφωνίας.

    Από την πλευρά του Ισραήλ δεν υπάρχει επίσημη απάντηση μέχρι στιγμής. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι,  δήλωσε πως το Ισραήλ εξετάζει την απάντηση της Χαμάς στην πρόταση, μαζί με οποιαδήποτε επιλογή που θα οδηγούσε στην επιστροφή των ομήρων.

    Δήλωσε επίσης όταν ρωτήθηκε ότι παρά τις πρόσφατες εξελίξεις, το Ισραήλ εξακολουθεί να προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο μιας επιχείρησης στη Ράφα.

    Πάντως, Ισραηλινός αξιωματούχος τον οποίο επικαλείται το Reuters, δήλωσε ότι η Χαμάς ενέκρινε μια «ήπια» αιγυπτιακή πρόταση που δεν ήταν αποδεκτή από το Ισραήλ. Παράλληλα, Ισραηλινοί αξιωματούχοι προειδοποιούν να μην πάρουν τοις μετρητοίς την ανακοίνωση της Χαμάς ότι αποδέχεται μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι οι όροι που αποδέχθηκε η Χαμάς δεν είναι αυτοί με τους οποίους συμφώνησε το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Times of Israel.

    Σύμφωνα με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους, μια συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοζόταν σε διάφορα στάδια, βάσει των οποίων η Χαμάς θα απελευθέρωνε ομήρους, με αντάλλαγμα την υποχώρηση των Ισραηλινών στρατιωτών από τη Γάζα.

    Οι διαπραγματεύσεις εντάθηκαν το Σαββατοκύριακο, μετά και την παρέμβαση και του Διευθυντή της CIA των ΗΠΑ Γουίλιαμ Μπερνς, μαζί με μεσολαβητές από την Αίγυπτο και το Κατάρ.

    Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν εν μέσω των συνεχιζόμενων απειλών του Ισραήλ για εισβολή στη νοτιότερη πόλη της Γάζας, Ράφα, η οποία φαινόταν πως θα ακολουθήσει σύντομα εάν δεν επιτευχθεί προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει το Ισραήλ για μια επίθεση στη Ράφα, όπου εκατομμύρια άμαχοι έχουν καταφύγει.

    Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ διέκοψαν μια αποστολή όπλων στο Ισραήλ, καθώς η χώρα συνέχισε να επιμένει ότι μια χερσαία εισβολή στη Ράφα θα μπορούσε να έρθει σύντομα. Το γεγονός επιβεβαίωσαν δύο ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο NBC News.

    Τη Δευτέρα, το Ισραήλ διέταξε τους αμάχους στην ανατολική Ράφα να απομακρυνθούν, ενισχύοντας τους φόβους ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να εισβάλει στη νότια πόλη.

    Το NBC News ανέφερε προηγουμένως ότι η συμφωνία θα απαιτούσε από τη Χαμάς να απελευθερώσει 33 ομήρους με αντάλλαγμα το Ισραήλ να συμφωνήσει να απελευθερώσει Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, γεγονός που θα διευκόλυνε τη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Ισραηλινός στρατός ξεκίνησε την απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα

    Ράφα: Ο Τζο Μπάιντεν θα έχει τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα

    Γιοάβ Γκαλάντ: Αναγκαία η επιχείρηση στη Ράφα λόγω της άρνησης της Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους



    ΣΧΟΛΙΑ