• Διεθνής πολιτική

    Ταϊβάν: Η αντιπολίτευση υπερασπίζεται την προσέγγιση στο Πεκίνο μετά από επίσκεψη μέλους της στην Κίνα

    • NewsRoom


    Ο επικεφαλής του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης της Ταϊβάν, του Κουομιντάνγκ (KMT), υπερασπίστηκε την Κυριακή τη “γενναία” προσέγγισή του στο Πεκίνο, μετά την επίσκεψη ενός ανώτερου αξιωματούχου στην Κίνα σε ένα ταξίδι που καταδικάστηκε από την κυβέρνηση της Ταϊπέι και το οποίο αναστάτωσε ακόμη και ορισμένα μέλη του κόμματος, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Reuters.

    Τα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας κοντά στο δημοκρατικά κυβερνώμενο νησί αυτόν τον μήνα ως απάντηση στην επίσκεψη στην Ταϊπέι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι καταδικάστηκαν ευρέως στην Ταϊβάν, μεταξύ άλλων και από το KMT.

    Αλλά η απόφαση του ΚΜΤ να στείλει τον αναπληρωτή πρόεδρό του Andrew Hsia στην Κίνα σε μια προκαθορισμένη, όπως είπε το κόμμα, επίσκεψη στην εκεί επιχειρηματική κοινότητα της Ταϊβάν, λίγο μετά την έναρξη των ασκήσεων, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

    Αργά το Σάββατο, μετά την επιστροφή του, το Συμβούλιο Ηπειρωτικών Υποθέσεων της Ταϊβάν που ασκεί πολιτική για την Κίνα δήλωσε ότι ο Hsia έκανε λάθος που πήγε και ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η Κίνα είναι “ο υποκινητής της καταστροφής της ειρήνης στο Στενό της Ταϊβάν”.

    Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Ταογιουάν, έξω από την Ταϊπέι, ο πρόεδρός του Eric Chu δήλωσε ότι ο Hsia και άλλοι είναι “πολύ γενναίοι και αποφασισμένοι” και ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτές οι γραμμές επικοινωνίας για την αποφυγή συγκρούσεων.

    “Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις και αντιδράσεις, αλλά το KMT πρέπει να επιμείνει στο να κάνει το σωστό”, είπε. “Επιπλέον, αν οι δύο πλευρές βρίσκονται σε σοβαρό ανταγωνισμό, κανείς δεν μπορεί να αποφύγει τον κίνδυνο πολέμου”.

    Ο δήμαρχος της πόλης της Νέας Ταϊπέι Hou You-yi, ανώτερο μέλος του ΚΜΤ που είχε χαρακτηρίσει “συζητήσιμη” την αξία της επίσκεψης στην Κίνα αυτή τη στιγμή, αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον Hsia στο συνέδριο.

    Ο Hsia, ο οποίος τώρα βρίσκεται σε καραντίνα που του έχει επιβάλει η κυβέρνηση, συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους ενώ βρισκόταν στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένου ενός αναπληρωτή επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν.

    Η Ταϊβάν προετοιμάζεται για τις εκλογές δημάρχων και δημοτικών συμβούλων στις 26 Νοεμβρίου, ένα τεστ και για τα δύο κόμματα ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών στις αρχές του 2024.

    Οι τοπικές εκλογές αφορούν παραδοσιακά περισσότερο εγχώρια θέματα όπως η ρύπανση και τα κοινωνικά ζητήματα παρά τη διεθνή θέση της Ταϊβάν ή τους δεσμούς της με την Κίνα, αλλά η προεκλογική εκστρατεία γίνεται τώρα στη σκιά των ασκήσεων του Πεκίνου.

    Το ΚΜΤ δεν μπόρεσε να αποτινάξει τις κατηγορίες του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP) ότι θα ξεπουλήσει την Ταϊβάν στην Κίνα πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2020, οδηγώντας το DPP σε μια σαρωτική νίκη.

    Το KMT κυβέρνησε την Κίνα μέχρι που κατέφυγε μαζί με την ηττημένη κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας στην Ταϊβάν το 1949, αφού έχασε έναν εμφύλιο πόλεμο από τους κομμουνιστές του Μάο Τσετούνγκ, οι οποίοι ίδρυσαν τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

    Διαβάστε επίσης

    Ζοζέπ Μπορέλ: Συμφωνία μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για τις μετακινήσεις στα σύνορα



    ΣΧΟΛΙΑ