• Διεθνής πολιτική

    Qatargate: Τα Αραβικά Εμιράτα πληροφόρησαν την ΕΥΠ του Βελγίου για ύποπτες δοσοληψίες

    • NewsRoom
    Πιερ Αντόνιο Παντζέρι

    Πιερ Αντόνιο Παντσέρι


    Για αντίστοιχες διασυνδέσεις και με το Μαρόκο, εκτός από το Κατάρ, κάνουν λόγο ιταλικά ΜΜΕ, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των Βρυξελλών, εμπλέκοντας εν ενεργεία Ιταλό βουλευτή  για τον οποίο δεν έχουν κινηθεί ακόμα διαδικασίες από τις αρχές.

    Ως «πράκτορας» του Παντσέρι στις διασυνδέσεις με το Κατάρ αλλά και το Μαρόκο φέρεται να είχε κινηθεί ο Φραντζέσκο Τζόρτζι, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Corriere de la sera.

    Μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών εκτός από αυτές του Βελγίου, ερευνούν την υπόθεση στην οποία ρόλο κλειδί φέρεται να έπαιξαν οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα.

    Δύο ταξίδια του Παντσέρι στο στόχαστρο των αρχών

    Δύο ταξίδια που πραγματοποίησε ο Παντσέρι μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, βρίσκονται στο στόχαστρο των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, με τις έρευνες της υπόθεσης να συνεχίζονται παράλληλα και στο Βέλγιο.
    Ενώ η συζήτηση για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών που θέλουν να μεταβούν στην Ευρώπη διασχίζοντας το Μαρόκο κερδίζει έδαφος, στο Κατάρ οι εργασίες για την κατασκευή των σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τον θάνατο χιλιάδων εργατών βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. «Αυτή είναι η στιγμή που οι δύο χώρες χρειάζονται τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη από φίλους, στους οποίους, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία των Βρυξελλών, είναι σίγουροι ότι μπορούν να στηριχθούν, επειδή τους έχουν δωροδοκήσει με μεγάλα χρηματικά ποσά και πολυτελή δώρα», όπως σχολιάζει η γνωστή ιταλική εφημερίδα.

    Οι μυστικές υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων φέρεται να ενημέρωσαν τις αντίστοιχες μυστικές υπηρεσίες του Βελγίου, οι οποίες με τη σειρά τους ενημέρωσαν την αντίστοιχη μυστική υπηρεσία στην Ιταλία για τον φάκελο της υπόθεσης.

    Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Ιταλία κλήθηκε να επαληθεύσει τα ταξίδια που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει ο “χειριστής” της ΜΚΟ “Fight impunity”. Το πρώτο είχε προορισμό το Κατάρ, όπου ο Αντόνιο Παντσέρι παρέμεινε για εννέα ημέρες, και το δεύτερο το Μαρόκο για έξι ημέρες.

    Όσον αφορά το Μαρόκο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παντσέρι είχε ταξιδέψει εκεί, όπως υποπτεύονται οι δικαστές των Βρυξελλών, καθώς ταξίδεψε με κάποιον του οποίου η πτήση είχε πληρωθεί από τις μαροκινές υπηρεσίες. Κατά τη διάρκεια μιας από αυτές τις διαμονές, φέρεται να συνάντησε τον επικεφαλής των βορειοαφρικανικών μυστικών υπηρεσιών.

    Παράλληλα, η La Repubblica σημειώνει ότι ο Αντόνιο Παντσέρι, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι και ο ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Ανδρέο Κοτσολίνο είχαν συνεργασία με το Μαρόκο και το Κατάρ με αντάλλαγμα μεγάλα χρηματικά ποσά για τις δραστηριότητές τους. Και το 2019 είχε συνάψει συμφωνία για τη διενέργεια παρεμβάσεων υπέρ του Μαρόκου έναντι χρημάτων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παρέδωσαν οι βελγικές υπηρεσίες στην Εισαγγελία, ο Κοτσολίνο είχε συνεργαστεί με τον Παντσέρι και τον Τζόρτζι, αλλά προς το παρόν δεν έχουν βρεθεί στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι έχει χρηματιστεί, ενώ συνεχίζει να διατηρεί την βουλευτική του ασυλία, με τις έρευνες να συνεχίζονται. Κρίσιμη είναι η κατάθεση του βοηθού του Τζόρτζι.

    Στην κατάθεση του ο Τζόρτζι, ανέφερε ότι δεν ήξερε αν ο Παντσέρι είχε πληρώσει ποτέ τον Ιταλό ευρωβουλευτή, αλλά ότι υπέθετε πως μπορεί να είχε γίνει κάποια «ανταλλαγή», πράγμα που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να επηρεάσει το Κατάρ ή το Μαρόκο.

     

    Διαβάστε επίσης:

    Εύα Καϊλή – Φραντζέσκο Τζιόρτζι: Αυτό είναι το «χρυσό» οικόπεδο των 300.000 ευρώ στην Πάρο, που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» των Αρχών (φωτογραφίες & video)



    ΣΧΟΛΙΑ