• Διεθνής πολιτική

    Qatargate: Καϊλή και Τζόρτζι αγόρασαν διαμέρισμα 650.000 ευρώ – Τι αποκαλύπτουν νέα δημοσιεύματα

    • NewsRoom
    Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζιόρτζι

    Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι


    Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο Qatargate και συγκεκριμένα για τους Εύα Καϊλή και Φραντσέσκο Τζόρτζι, δημοσίευσε το διαδικτυακό μέσο Mediapart, με την υπογραφή του Yann Philippin και τίτλο “«Έχω πολλά χρήματα, αλλά δεν ξέρω τι να τα κάνω»: ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε με μετρητά στην καρδιά του Qatargate“.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το πρώην ζευγάρι προχώρησε από κοινού στην αγορά διαμερίσματος έναντι 650.000 ευρώ στις 13 Οκτωβρίου 2022, δηλαδή ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του σκανδάλου “Qatargate” και τις σε βάρος τους κατηγορίες για «διαφθορά», «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση».

    Οι αποκαλύψεις προέκυψαν, όπως αναφέρεται, έπειτα από συνεργασία με το δημοσιογραφικό δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC) και την επεξεργασία «εμπιστευτικών εγγράφων», στα οποία είχε πρόσβαση η βελγική εφημερίδα Le Soir.

    Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, οι Βέλγοι αστυνομικοί από το Κεντρικό Γραφείο για την Καταστολή της Διαφθοράς υποπτεύονται σήμερα ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι είχε εκμεταλλευτεί την αγορά του διώροφου διαμερίσματος, για να ξεπλύνει μέρος των μετρητών που έλαβε από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με αντάλλαγμα επιχειρήσεις επιρροής και διαφθοράς εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

    Στο δημοσίευμα εξιστορείται η διαδικασία της αγοραπωλησίας και καταληκτικά επισημαίνεται μεταξύ άλλων, ότι η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της δεν έχουν ανακριθεί ακόμη για αυτή την ενέργεια από αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου για την Καταστολή της Διαφθοράς .

    «Δεν υποβλήθηκα σε ακρόαση για αυτό το θέμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω», απάντησε η Εύα Καϊλή.

    Σε ερώτηση του EIC, τόσο ο δικηγόρος του Φραντσέσκο Τζόρτζι όσο και η ίδια η κυρία που πούλησε το εν λόγω διαμέρισμα αρνήθηκαν να απαντήσουν.

    Ο δημοσιογράφος του Mediapart υπογράφει και δεύτερο ερευνητικό ρεπορτάζ που τιτλοφορείται “«Qatargate» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η ύποπτη επιχειρηματική δραστηριότητα του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι“, το οποίο στοιχειοθετείται από έγγραφα που βρήκαν οι βελγικές αρχές στον κατασχεμένο Η/Υ του Τζόρτζι.

    Σύμφωνα με αυτά τα έγγραφα εκτός από το έργο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δραστηριότητες επιρροής στις Βρυξέλλες, το ζευγάρι δραστηριοποιήθηκε και επιχειρηματικά.

    Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι μπήκε στο διεθνές εμπόριο και συσχετίστηκε με χώρες που ήταν επίσης πελάτες του από την άποψη του κρυφού lobbying.

    Η Εύα Καϊλή ήταν ενεργή βοηθός στις επιχειρηματικές σχέσεις του συζύγου τους, κάτι που είναι τουλάχιστον προβληματικό για μια αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ιδιότητα που της αφαιρέθηκε μετά τη σε βάρος της απαγγελία κατηγοριών.

    Ακόμη, αναφέρεται πως ο Τζόρτζι ξεκίνησε την επιχειρηματική δραστηριότητα το 2020, κατά τη διάρκεια της «απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω της πανδημίας στην Ελλάδα» με τη σύντροφό του Εύα Καϊλή και φαίνεται ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κρύψει τις νέες του δραστηριότητες.

    Δημιούργησε, για την επιχείρησή του, μια συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επιδιώκοντας παράλληλα να επέλθει σύγχυση με τα καθήκοντά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Χρησιμοποίησε επίσης το όνομα του πατέρα του, σφετεριζόμενος την ταυτότητα και την υπογραφή του.

    Σημειώνεται πως οι βοηθοί του κοινοβουλίου πρέπει να ζητούν εξουσιοδότηση για την εκτέλεση άλλων δραστηριοτήτων.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να μας πει εάν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι το είχε κάνει.

    Ερωτηθέντες από το EIC, ο κοινοβουλευτικός βοηθός και η Εύα Καϊλή δεν απάντησαν.

    Στο σημείωμά του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι καμία από τις επιχειρηματικές του προσπάθειες δεν τελεσφόρησε.

    Ανταπόκριση: ΘωμαΪς Παπαϊωάννου

    Πληροφορίες: ΕΡΤ

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Σε άγνωστη τοποθεσία μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι

    Goldman Sachs: Αγοράστε τη βουτιά αν οι μετοχές πέσουν λόγω Fed

    COP28: «Μείωση με δίκαιο τρόπο» αλλά όχι «έξοδο» από τα ορυκτά καύσιμα προτείνει το νέο σχέδιο συμφωνίας



    ΣΧΟΛΙΑ