• Διεθνής πολιτική

    Νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο εκλεκτός τους Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ

    • NewsRoom
    Ερσίν Τατάρ

    Ερσίν Τατάρ


    Ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  Ερσίν Τατάρ, είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων καθώς στις «εκλογές» που διεξήχθησαν στο Ψευδοκράτος κατάφερε να επικρατήσει του Μουσταφά Ακιντζί.

    Ο Ερσίν Τατάρ εκλέγεται με 51,74%, την ώρα που ο  Μουσταφά Ακιντζί έλαβε ποσοστό 48,26%, με τη συμμετοχή να έφθασε στο 67,30%.

    Ο Τατάρ θεωρείται όργανο της Άγκυρας, η οποία φρόντισε να παρέμβει στην εκλογική διαδικασία, προχωρώντας μάλιστα λίγο πριν τον πρώτο γύρω των εκλογών στο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων. Μάλιστα, η απόφαση, η οποία παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παρουσιάστηκε σε ένα «σόου» στην Άγκυρα με πρωταγωνιστές τον Τατάρ και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο προκάλεσε αναταράξεις στα καταχόμενα.

    Στην πρώτη του δήλωσή του, ο Τατάρ θέλησε να εμφανιστεί ενωτικός προς τους Τουρκοκύπριους, ενώ δήλωσε πως στόχος του είναι η οικονομική ανάπτυξη και οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα δήλωσε πως θα εργαστεί για να ενισχύσει τις σχέσεις με την Άγκυρα και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, ενώ κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να συμμεριστούν τις «πραγματικότητες στο νησί» και «να αναγνωρίσουν ορθά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες».

    Μετά τη νίκη του Τατάρ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την εκλογή του εκλεκτού του, προσθέτοντας πως η Άγκυρα θα συνεχίζει να αγωνίζεται για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

    Αρκετοί θεωρούν πως η επικράτηση του Τατάρ θα οδηγήσει σε αλλαγή της στάσης των Τουρκοκυπρίων, ενώ είναι πιθανόν να επιχειρήσει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου την πρόταση για δύο κράτη στο νησί, κάτι που εξυπηρετεί την Άγκυρα.

    Από την πλευρά του, ο Μουσταφά Ακιντζί, αφού συνεχάρη τον Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την πολιτική, βάζοντας τέλος στην 45χρονη πορεία του στα κοινά του ψευδοκράτους. Ο Ακιντζί δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την παρέμβαση της Άγκυρας στις «εκλογές», αναφερόμενος εμμέσως σε εαυτές, ενώ ευχήθηκε «καλή τύχη» στους ανθρώπους της Κύπρου.

    «Εχω αναφερθεί στο τί βιώσαμε. Να μην το επαναλάβω. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιος που δεν έχει δει το έχει γίνει. Εάν λέγαμε ότι αυτές οι εκλογές έγιναν κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν θα ήταν η πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μουσταφά Ακιντζί.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αναμένει τις πρώτες δηλώσεις του Τατάρ πριν προβεί σε ανακοίνωση για τις «εκλογές» στα κεταχόμενα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ