• Διεθνής πολιτική

    Τατάρ: Διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με βάση «τις πραγματικότητες στο νησί», ζήτησε ο εκλεκτός του Ερντογάν

    • NewsRoom
    Ερσίν Τατάρ

    Ερσίν Τατάρ, Τουρκοκύπριος ηγέτης


    Την πρώτη του, γραπτή, δήλωση έκανε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κέρδισε στις «εκλογές» στο ψευδοκράτος, επικρατώντας στον δεύτερο γύρο του Μουσταφά Ακιντζί.

    Ο εκλεκτός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,  επιχείρησε να στείλει μήνυμα ενότητας στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, υποστηρίζοντας ότι θα είναι «πρόεδρος» όλων των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα, τόνισε ότι θα εργαστεί σκληρά προκειμένου να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Τουρκοκυπρίων και για να ενισχύσει το ψευδοκράτος αναπτύσσοντας την οικονομία της και κάνοντας κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

    Παράλληλα, δήλωσε πως θα δώσει ιδιαίτερη σημασία προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων με την Τουρκία, ως επίσης και στη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο Τατάρ ανέφερε πως τείνει «χείρα φιλίας και ειρήνης προς τον Ελληνοκυπριακό λαό». Πρόσθεσε πως είναι έτοιμος να παρακαθίσει σε διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη λύσης, στη βάση, όμως, «των πραγματικοτήτων στο νησί».

    Λύση στο Κυπριακό θα επιφέρει σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, σημειώνει ο Τατάρ, τονίζοντας ότι «εάν το δίδυμο Ελληνοκυπρίων – Ελλαδιτών αναγνώσουν ορθά τις στρατηγικές, οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες στην περιοχή μας, τότε πιστεύω ότι μια λύση δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί».

    Απευθυνόμενος στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση τους καλεί να είναι δίκαιοι έναντι του Τουρκοκυπριακού λαού επισημαίνοντας ότι «…ο δρόμος που ακολουθούσατε δεν οδήγησε στη λύση. Αντιθέτως, την παρεμπόδισε. Εγώ και η οι συνεργάτες μου είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε μαζί σας. Φτάνει, δεν μπορείτε να παραβλέπετε τον Τ/Κ λαό άλλο».



    ΣΧΟΛΙΑ