• Διεθνής πολιτική

    Προβλήματα για την ρωσική κατοχή στην Ουκρανία – Το Κίεβο προελαύνει στην Χερσώνα

    • NewsRoom

    Πόλεμος στην Ουκρανία


    Εξαντλείται  η ρωσική κατοχή, με τη γέφυρα να καταστρέφεται ξαι  καθώς η Ουκρανία πιέζει την προέλαση της Χερσώνας. Η κύρια γέφυρα σε έναν δρόμο έξω από την πόλη Χερσώνα ανατινάχθηκε και μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της κατοχικής διοίκησης της Μόσχας πέθανε την Τετάρτη σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα που αποκαλούσαν ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, φέρνοντας περισσότερη αναταραχή σε μια περιοχή που ελέγχεται από τη Ρωσία όπου οι δυνάμεις της Ουκρανίας προχωρούν .

    Οι Ουκρανοί που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες υπέθεσαν ότι είχε ανατιναχθεί από ρωσικά στρατεύματα στο πλαίσιο της προετοιμασίας για υποχώρηση, αλλά ο Oleh Zhdanov, ένας Ουκρανός στρατιωτικός αναλυτής, είπε στο Reuters ότι θα μπορούσε να είχε καταστραφεί από Ουκρανούς σαμποτέρ για να απομονωθούν οι ρωσικές δυνάμεις και από τις δύο πλευρές και να «κόψει το μαχητική μονάδα στα μισά».

    Αποσύρει δυνάμεις η Μόσχα

    Ο Στρεμούσοφ, ένα από τα υψηλότερα κατοχικά πρόσωπα, είχε αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι η Μόσχα μπορεί να αποσύρει τις δυνάμεις της από τον ρωσικό έλεγχο στη δυτική όχθη του Ντνίπρο, τον πιο προσεκτικό παρακολουθούμενο τομέα της πρώτης γραμμής. Η Ρωσία διέταξε την απομάκρυνση των αμάχων από την περιοχή – η Ουκρανία αποκαλεί τα μέτρα αναγκαστική απέλαση – εν όψει μιας μεγάλης μάχης, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αποσυρθεί σε πιο εύκολα προστατευόμενες γραμμές κατά μήκος του Ντνίπρο. Το Κίεβο λέει ότι δεν αναμένει από τους Ρώσους να φύγουν χωρίς μάχη.

    Ο ρωσικός στρατός είπε ότι απέκρουσε μια ουκρανική προέλαση στο Snihurivka στην πρώτη γραμμή 50 χλμ (30 μίλια) βόρεια της Darivka κατά μήκος των Inhulets. Ο ρωσικός δήμαρχος εκεί αναφέρθηκε από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ότι οι κάτοικοι είχαν δει τανκς και ότι οι σκληρές μάχες συνεχίζονται. Στην πόλη Χερσώνα, τη μοναδική περιφερειακή πρωτεύουσα που έχει καταλάβει η Ρωσία από την εισβολή της τον Φεβρουάριο, το ρεύμα έχει σταματήσει εδώ και μέρες. Η Ρωσία κατηγορεί την ουκρανική δολιοφθορά. Το Κίεβο λέει ότι οι Ρώσοι έκοψαν τα καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και μεταφέρουν λεηλατημένες οικιακές συσκευές και οικοδομικά υλικά κατά μήκος του ποταμού.

    Αφαιρέθηκαν οι ρωσικές σημαίες από Χερσώνα

    Ο Αλεξάντερ Κοτς, Ρώσος πολεμικός ανταποκριτής της εφημερίδας Komsomolskaya Pravda, ανέφερε από τη Χερσώνα ότι οι ρωσικές σημαίες είχαν αφαιρεθεί από δημοτικά κτίρια και ακόμη και τα ζώα από τον ζωολογικό κήπο είχαν εκκενωθεί. Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι είναι επιφυλακτικό για τέτοιες αναφορές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν παγίδα για να δελεάσουν τα στρατεύματά του να προχωρήσουν.

    Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης προετοιμάζονται για ένα πιθανό νέο κύμα Ουκρανών προσφύγων καθώς η Ρωσία στοχεύει εργοστάσια ηλεκτρισμού και θέρμανσης ενόψει του χειμώνα, με τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskiy να λέει ότι περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι ήδη χωρίς ρεύμα.

    Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν βάλει στο στόχαστρο την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας με πυραύλους και επιθέσεις με drone ενόψει του χειμώνα. Εκατομμύρια έφυγαν από την Ουκρανία νωρίτερα στον πόλεμο και σχεδόν 7 εκατομμύρια άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό.

    Διαβάστε επίσης

    Ζαχάροβα: «ΗΠΑ και ΕΕ συνεχίζουν να θέτουν εμπόδια στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών»

    Γερμανικό «μπλόκο» στις κινεζικές επενδύσεις σε γερμανικές εταιρείες μικροτσίπ



    ΣΧΟΛΙΑ