• Διεθνής πολιτική

    Προκλητικός Ακάρ: Η Τουρκία έχει δικαίωμα αυτοάμυνας – Tο κολύμπι θα φανεί χρήσιμο στους Έλληνες

    • NewsRoom
    Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

    Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ


    Νέες απειλές σε βάρος της Ελλάδας εκτοξεύει και πάλι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ

    Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hurryiet, λίγες ώρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Χουλουσί Ακάρ έκανε λόγο για «δικαίωμα αυτοάμυνας», αμφισβητώντας εκ νέου την κυριαρχία ελληνικών νησιών.

    Eρωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Καστελλόριζο, ο Χουλουσί Ακάρ ανέφερε ότι «βλέποντας την προκλητική τους στάση τον τελευταίο καιρό, σκεφτήκαμε ότι ξέχασαν να κολυμπήσουν. Αν πάνε με αυτή τη νοοτροπία, το να ξέρουν να κολυμπούν, θα τους φανεί χρήσιμο».

    «Παρά τις καλές μας προθέσεις ορισμένοι Έλληνες πολιτικοί συνεχίζουν τις προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Καταφεύγουν σε διάφορα μέσα για να δυσφημίσουν την Τουρκία. Γελοιοποιούνται με αυτούς τους αβάσιμους ισχυρισμούς τους που δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική και το δίκαιο», ανέφερε ο Ακάρ.

    Παράλληλα, κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι «στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς κατά παράβαση των συνθηκών».

    «Αυτή η κατάσταση μας δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας και κάνει αμφισβητούμενη την κυριαρχία των νησιών. Όταν το λέμε αυτό, κάνουν φασαρία ότι απειλούμε την κυριαρχία τους» πρόσθεσε.

    Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα ότι «προσπαθεί να παραπλανήσει τη διεθνή κοινή γνώμη με μη ρεαλιστικούς ισχυρισμούς για την Τουρκία σε κάθε σχετικό και άσχετο περιβάλλον. Κάνοντας αυτό, επιδεικνύει μια ανήθικη και αντιδιπλωματική στάση».

    Μάλιστα, ανέφερε ότι «αυτοί που θέλουν 40 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα δικαιοδοσίας για το Καστελλόριζο, οι ίδιοι κάνουν μια μάταιη προσπάθεια να οπλιστούν με μια ψευδή αντίληψη της απειλής. Είναι αυτοί που έχουν κάνει περισσότερες από χίλιες παραβιάσεις και παρενοχλήσεις από την 1η Ιανουαρίου. Το κάνουν αυτό και μετά μας χαρακτηρίζουν επεκτατικούς και επιθετικούς. Έλεος. Ή δεν έχουν καθρέφτη στο σπίτι τους ή φοβούνται να κοιτάξουν σε αυτόν. Αν κοιτάξουν, θα δουν τα αληθινά τους πρόσωπα, ίσως και να ντραπούν».

    Ο Χουλουσί Ακάρ επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Στόχος μας είναι το Αιγαίο να είναι μια θάλασσα ειρήνης και φιλίας για την ειρήνη και τη σταθερότητα και τη δίκαιη κατανομή κάθε πλούτου. Ωστόσο, έχουμε δώσει την απαραίτητη απάντηση σε κάθε είδους άδικες και παράνομες απόπειρες στο πεδίο και στο τραπέζι και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Να το ξέρουν αυτό».

    Κάνοντας αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας είπε ότι «δεν θα πρέπει να ξεχνούν πόσο σοβαρές ήταν οι συνέπειες της περιπέτειας στην οποία ενεπλάκησαν βασιζόμενοι σε άλλους πριν από έναν αιώνα, ότι η εισβολή δεν είχε την αποδοχή των Ελλήνων και ότι τρεις πρωθυπουργοί, δύο υπουργοί και ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων που ήταν υπεύθυνοι για την εισβολή αυτή καταδικάστηκαν σε θάνατο. Θα πρέπει να εκτιμήσουν τη χείρα φιλίας που εκτείνουμε».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: «Ο Ερντογάν έχει πάθει εμμονή με την Ελλάδα – Δεν θα εκφοβιστούμε από κανέναν»

    Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη



    ΣΧΟΛΙΑ