• Διεθνής πολιτική

    Προκαλεί ο Σκοπιανός ΥΠΕΞ: «Μόνο οι Έλληνες δεν μας αναγνωρίζουν ως Μακεδονικό λαό»

    • NewsRoom
    Σκόπια

    Νικολά Ντιμιτρόφ


    Δείγμα της στάσης που κρατά η κυβέρνηση των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίες έδωσε ο  υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

    «Κατανοούμε ότι κάποιοι πολίτες στην Ελλάδα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες, αλλά οι Έλληνες γείτονές μας και κανείς άλλος στην Ευρώπη του 21ου αιώνα μπορούν να αρνούνται το δικαίωμά μας να είμαστε Μακεδόνες και να μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα, ως μέρος μίας σλαβικής ομάδας γλωσσών», δήλωσε ο Ντιμιτρόφ, ο οποίος ηγείται της διπλωματικής προσπάθειας των Σκοπίων για λύση στο πρόβλημα, με σκοπό η Ελλάδα να άρει το βέτο και να ενταχθεί η πΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

    Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι αν θιχτεί το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας, λύση στο θέμα του ονόματος δεν μπορεί να υπάρξει.

    «Όσο περισσότερο συζητά κανείς δημοσίως για αυτό το θέμα, μειώνονται οι πιθανότητες εξεύρεσης λύσης. Εάν υπάρχει ένας αξιοπρεπής τρόπος που να σέβεται την ταυτότητα και των δύο μερών, τότε μπορεί να βρεθεί λύση», συμπλήρωσε, αφήνοντας ξεκάθαρη σπόντα για τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, και την πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

    «Υπάρχει θέληση από την πλευρά μας και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει αντίστοιχη και από την άλλη πλευρά. Εάν υπάρχει λύση που να σέβεται την ταυτότητα και την αξιοπρέπεια και των δύο πλευρών, τότε θα βρεθεί. Μπορεί να μην υπάρξει, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να προσπαθήσουμε και να τη βρούμε», ανέφερε ο Ντιμιτρόφ.

    Αναφορικά με τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς ο κ. Ντιμιτρόφ τόνισε πως «υπάρχουν κάποιες προτάσεις που δεν είναι κακές και άλλες που προκαλούν ανησυχίες. Θα δούμε πώς εξελίσσεται η διαδικασία με βάση την εισήγησή του από την Ελλάδα και τις συνομιλίες στα Σκόπια».

    Από την πλευρά του ο ειδικός διαμεσολαβητής, Μάθιου Νίμιτς εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι υπάρχει θέληση για λύση και από τις δύο πλευρές

    «Είχαμε ελπίδες τα προηγούμενα χρόνια, αλλά για τον έναν ή το άλλον λόγο δεν προχώρησε το ζήτημα. Τώρα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας. Και στις δύο χώρες υπάρχουν ηγεσίες που ειλικρινά θέλουν συμφωνία, αλλά υπάρχουν και αντικειμενικοί λόγοι που τώρα είναι η ώρα για να βρούμε λύση», τόνισε ο κ.Νίμιτς.

    Ερωτηθείς αν εκτός από το όνομα οι προτάσεις του περιλαμβάνουν και αλλαγή ταυτότητας, ο ειδικός διαμεσολαβητής, απάντησε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει ακούσει κάτι από την ελληνική κυβέρνηση που να αρνείται την ταυτότητα των ανθρώπων στη Μακεδονία».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ενοχλημένοι οι Σκοπιανοί με τη συνέντευξη Κοτζιά: «Λάθος η δημοσιοποίηση των θέσεων»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Κοτζιάς: Αν δεν συμφωνήσουμε, τα Σκόπια θα προσφύγουν στη Χάγη και θα χάσουμε
     
    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μ. Νίμιτς: Θετικές οι προτάσεις της κυβέρνησης, κατάλληλη στιγμή για λύση στο Σκοπιανό (video)



    ΣΧΟΛΙΑ