• Διεθνής πολιτική

    Προειδοποίηση Γιούνκερ: «Ο κίνδυνος ενός Brexit χωρίς συμφωνία παραμένει πολύ αληθινός»

    • NewsRoom

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ


    Ένα πολύ ρεαλιστικό σενάριο παραμένει αυτό της «άτακτης» αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς δηλαδή να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

    Αυτό υποστήριξε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, μόλις έξι εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit.

    «Αυτή ίσως να είναι επιλογή της Βρετανίας, όμως δεν ήταν ποτέ της ΕΕ», τόνισε ο Γιούνκερ μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, δύο ημέρες μετά την άκαρπη συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον στο Λουξεμβούργο.

    Ο Γιούνκερ χαρακτήρισε την πιθανότητα εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία έναν «κίνδυνο, που παραμένει πολύ αληθινός».

    Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας συνεχίζει σήμερα την ακροαματική διαδικασία για την εξέταση των νομικών επιχειρημάτων της κυβέρνησης και όσων προσέφυγαν εναντίον της, αναφορικά με το ζήτημα της νομιμότητας της απόφασης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου, εν μέσω της προετοιμασίας του Brexit.

    Από πρωθυπουργικής πλευράς, δικηγόρος του Τζόνσον δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι, αν χάσει την υπόθεση αυτή, ο πρωθυπουργός μπορεί να δώσει εντολή να επαναληφθεί η λειτουργία του κοινοβουλίου νωρίτερα από το προγραμματισμένο.

    Η ακροαματική διαδικασία άρχισε χθες και αναμένεται να διαρκέσει τρεις ημέρες. Η απόφαση σχετικά με το ζήτημα αναμένεται, στην καλύτερη περίπτωση, αύριο, αργά το βράδυ. Ωστόσο, πιθανότερο σενάριο είναι η απόφαση να εκδοθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

    Υπενθυμίζεται ότι η λειτουργία του κοινοβουλίου ανεστάλη την 10η Σεπτεμβρίου, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον ενημέρωσε επισήμως την βασίλισσα Ελισάβετ ότι χρειάζεται την παύση της λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, ώστε να μπορέσει να προετοιμάσει την κατάθεση νέας νομοθετικής ατζέντας.

    Το κοινοβούλιο προγραμματίζεται να συνέλθει εκ νέου στις 14 Οκτωβρίου, μόλις δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι «πολέμιοι» της απόφασης αυτής, ο πραγματικός στόχος για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου είναι να εμποδίσει το σώμα, στο οποίο δεν διαθέτει πλειοψηφία, να αμφισβητήσει τον τρόπο που χειρίζεται το Brexit. Υπενθυμίζεται ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι θα οδηγήσει την Βρετανία εκτός ΕΕ είτε έχει επιτευχθεί συμφωνία αποχώρησης, είτε όχι, με τα άλλα 27 κράτη μέλη. Ωστόσο, η πλειοψηφία των βουλευτών απορρίπτει αυτή την τακτική.

    Μια εξ αυτών που προσέφυγαν νομικά εναντίον του Μπόρις Τζόνσον είναι και η επιχειρηματίας και ακτιβίστρια Τζίνα Μίλερ, δικηγόρος της οποίας δήλωσε χθες στο δικαστήριο ότι κανένας άλλος πρωθυπουργός δεν καταχράστηκε την εξουσία του για τη διάλυση του κοινοβουλίου κατ’ αυτόν τον τρόπο εδώ και 50 χρόνια.

    Κατά την ακροαματική διαδικασία που συνεχίζεται σήμερα, θα επιχειρηματολογήσει άλλος ένας εκ των δικηγόρων του Τζόνσον, ο οποίος θα απαντήσει συγκεκριμένα στην προσφυγή που κατέθεσε η Μίλερ. Επίσης θα επιχειρηματολογήσει δικηγόρος της βουλευτού από τη Σκωτία, Τζοάνα Τσέρι, η οποία έχει επίσης προσφύγει κατά του Τζόνσον.



    ΣΧΟΛΙΑ