• Διεθνής πολιτική

    Πριγκόζιν: Ο τακτικός ρωσικός στρατός εγκατέλειψε τις θέσεις του στο Μπαχμούτ, η Wagner κατέχει το 95% της πόλης

    Γιεβγκένι Πριγκίοζιν

    Γιεβγκένι Πριγκίοζιν


    Ο ιδρυτής και επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ» Γεβγκένι Πριγκόζιν κάλεσε με επιστολή του τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού να επισκεφθεί το Μπαχμούτ για να αξιολογήσει επί τόπου την κατάσταση.

    Στην επιστολή του, που ανάρτησε η υπηρεσία τύπου της «Bάγκνερ» στο κανάλι της στο Telegram, γράφει ότι «αυτή τη στιγμή τα τμήματα της “Βάγκνερ” ελέγχουν περισσότερο από το 95% της πόλης Μπαχμούτ και συνεχίζουν την επίθεση για την πλήρη απελευθέρωση της». Παράλληλα επισημαίνει ότι «δίπλα στα τμήματα της ‘Βάγκνερ’ όπου βρίσκονται τμήματα του ρωσικού στρατού o εχθρός προέβη σε μια σειρά επιτυχημένες αντεπιθέσεις».

    «Λαμβάνοντας υπ όψιν την δύσκολη επιχειρησιακή κατάσταση, καθώς και την πολυετή σας πείρα διεξαγωγής στρατιωτικών επιχειρήσεων, σας παρακαλώ να έλθετε στην περιοχή της πόλης Μπαχμούτ και να εκτιμήσετε μόνος σας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί», γράφει ο Πριγκόζιν στην επιστολή του η οποία καταλήγει με την φράση «Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, υπολογίζω στην ανταπόκριση σας».

    Νωρίτερα, ο Πριγκόζιν κατηγόρησε τον τακτικό ρωσικό στρατό ότι «εγκατέλειψε» τις θέσεις του κοντά στην Μπαχμούτ, θεωρώντας ότι η άμυνα αυτή «θα καταρρεύσει».

    «Υπήρξε απλούστατα μια φυγή των μονάδων του υπουργείου Άμυνας (της Ρωσίας) στις πλευρές» της Μπαχμούτ που κρατούσαν εδώ και μικρό χρονικό διάστημα μονάδες του τακτικού στρατού, είπε ο Πριγκόζιν σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Telegram Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο ενός ταμιευτήρα στα βόρεια της πόλης αυτής, που βρίσκεται στο επίκεντρο των μαχών, ενώ κατέλαβαν και θέσεις σε υψώματα που βλέπουν στην πόλη.

    Σύμφωνα με τον Πριγκόζιν, οι Ουκρανοί στρατιώτες ανακατέλαβαν τον οδικό άξονα που οδηγείς το Τσάσιβ Γιαρ, δυτικότερα, ο οποίος ήταν αποκλεισμένος από Ρώσους στρατιώτες εδώ και πολλές εβδομάδες.

    Οι ισχυρισμοί του επικεφαλής της Βάγκνερ δεν είναι δυνατόν να επαληθευτούν από ανεξάρτητες πηγές. Ωστόσο το Κίεβο ανακοίνωσε το πρωί ότι ανακατέλαβε μια έκταση περίπου 2 χιλιομέτρων γύρω από την Μπαχμούτ. Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωνε ότι οι δυνάμεις του απέκρουσαν 26 ουκρανικές επιθέσεις σε ένα μέτωπο μήκους 95 χιλιομέτρων στον τομέα του Σολεντάρ, βορείως της Μπαχμούτ. Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για «αναδίπλωση» μονάδων στα βόρεια της Μπαχμούτ, στον τομέα του «ταμιευτήρα της Μπερχίβσκε», μια δήλωση που ερμηνεύεται από τους παρατηρητές ως ομολογία υποχώρησης.

    «Οι προσπάθειες του υπουργείου Άμυνας, όσον αφορά την ενημέρωση, να γλυκάνει την κατάσταση, οδηγούν και θα οδηγήσουν σε τραγωδία για τη Ρωσία. Πρέπει αμέσως να σταματήσουν τα ψέματα», είπε ο Πριγκόζιν, προειδοποιώντας ότι με την προώθηση του ουκρανικού στρατού στην περιοχή οι άνδρες της Βάγκνερ μπορεί να βρεθούν περικυκλωμένοι στην Μπαχμούτ. Διαμαρτυρήθηκε επίσης για άλλη μια φορά ότι δεν λαμβάνει αρκετά πυρομαχικά για τους άνδρες του, την ώρα που εντός της πόλης παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο μόνο καμιά εικοσαριά κτίρια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης

    ΕΑΣ: Συμφωνία με Paramount Industries Greece για την παραγωγή «περιπλανώμενων» πυρομαχικών IRIX στην Ελλάδα

    Βέλγιο: Στήριξη στην Ουκρανία με πόρους από δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία από τη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ