• Business

    ΕΑΣ: Συμφωνία με Paramount Industries Greece για την παραγωγή «περιπλανώμενων» πυρομαχικών IRIX στην Ελλάδα


    Η ελληνική κρατική αμυντική εταιρεία, Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) και η Paramount Industries Greece υπέγραψαν στρατηγική συνεργασία για την τοπική παραγωγή νέας γενιάς Περιπλανώμενων Πυρομαχικών Μακράς Εμβέλειας, σε μια σημαντική κίνηση για την ενδυνάμωση των εγχώριων κατασκευαστικών δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

    Η κοινή δήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Έκθεσης Άμυνας και Ασφάλειας DEFEA 2023, έρχεται σε μια περίοδο που η ελληνική αμυντική βιομηχανία επαναπροσδιορίζει με δυναμισμό τις δυνατότητες και τις προοπτικές της σε ένα περιβάλλον σύνθετων γεωπολιτικών προκλήσεων και αναγκών.

    Το σύστημα περιπλανώμενων πυρομαχικών που ονομάζεται «IRIX» (ίρηξ, γεράκι κατά τον Όμηρο) είναι έτοιμο να γράψει ιστορία ως το πρώτο προϊόν περιπλανώμενων πυρομαχικών που κατασκευάζεται στην Ελλάδα, ενώ θα καθιερωθεί επίσης ως ένα από τα πιο προηγμένα και μακρύτερης εμβέλειας πυρομαχικά που παράγονται στην Ευρώπη.

    Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή διεθνώς ανταγωνιστικών περιπλανώμενων πυρομαχικών μακράς εμβέλειας στην Ελλάδα, τόσο για την εξυπηρέτηση της ελληνικής αγοράς όσο και για εξαγωγή σε διεθνείς πελάτες.

    Η Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), η κορυφαία ελληνική κρατική αμυντική εταιρεία, λειτουργεί ως στρατηγικός εταίρος μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της διεθνούς αμυντικής βιομηχανίας, με μια ιστορική παράδοση 140 ετών στον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την κατασκευή και την προμήθεια των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με Νατοϊκού τύπου αμυντικά συστήματα. Κύριος μέτοχος είναι το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών και η εταιρεία εποπτεύεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

    Ο κ. Νικόλαος Κωστόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), δήλωσε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ξεκινάμε την παραγωγή στην Ελλάδα, με ένα από τα πιο προηγμένα περιπλανώμενα πυρομαχικά μακράς εμβέλειας στον κόσμο. Η Paramount αποτελεί ιδανικό στρατηγικό εταίρο για εμάς, καθώς αναγνωρίζεται ως ένας από τους πρωτοπόρους στη βιομηχανία πυρομαχικών.

    «Η ΕΑΣ και η Paramount ανέπτυξαν από κοινού ένα καινοτόμο και προηγμένο προϊόν, ειδικά σχεδιασμένο για την ελληνική αγορά, το IRIX. Πρόκειται για ένα έργο αποφασιστικής σημασίας για την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, για το οποίο είμαστε εξαιρετικά περήφανοι».

    Το IRIX βασίζεται στην εξαιρετικά προηγμένη τεχνολογία μη επανδρωμένων αεροχημάτων N-Raven. Η N-Raven έχει σχεδιαστεί ψηφιακά με γνώμονα τη γρήγορη μεταφορά τεχνολογίας, για να επιτρέψει στις κυβερνήσεις να υλοποιήσουν τις τεχνολογίες περιπλανώμενων πυρομαχικών στις χώρες τους.

    Η συνεργασία προβλέπει τη μεταφορά τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων για την τοπική συγκατασκευή του IRIX καθώς και τη διαρκή συμμετοχή της ΕΑΣ στη συνεχιζόμενη έρευνα και ανάπτυξη (R&D) για τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του συστήματος IRIX.

    Ο κ. Steve Griessel, Διευθύνων Σύμβουλος της Paramount Global, δήλωσε: «Έχουμε το προνόμιο να είμαστε ένας από τους παγκόσμιους εταίρους επιλογής της ΕΑΣ, αξιοποιώντας τις δεκαετίες της καινοτομίας σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη και την τεχνογνωσία φορητής παραγωγής για την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή του IRIX στην Ελλάδα. Στην Paramount πιστεύουμε ότι οι αληθινές συνεργασίες και η καινοτομία προϋποθέτουν ότι σχεδιάζουμε και παράγουμε τεχνολογικά προηγμένες, προσιτές και εξαιρετικά προσαρμόσιμες λύσεις μαζί με τους συνεργάτες μας».

    Οι εταιρείες ανακοίνωσαν επίσης ότι θα ενθαρρυνθεί η εμπλοκή και άλλων ελληνικών εταιρειών στην εφοδιαστική αλυσίδα για την παραγωγή του συστήματος, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη συμμετοχή και αυτονομία της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

    Το IRIX είναι ένα ισχυρό αλλά οικονομικά αποδοτικό μη επανδρωμένο αερόχημα (UAV) και σύστημα περιπλανώμενων πυρομαχικών, σχεδιασμένο για να ενισχύσει τις ικανότητες εναέριας αναγνώρισης, εμπλοκής και πλήγματος ακριβείας από ένοπλες δυνάμεις, καλύπτοντας τις σύγχρονες απαιτήσεις για επιχειρησιακή ικανότητα τόσο ασύμμετρου όσο και συμμετρικού πολέμου. Η πλατφόρμα παρέχει στους επιχειρησιακούς διοικητές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο από την περιοχή όπου επιχειρεί, και συνεπώς, τη δυνατότητα να πλήξουν στόχους υψηλής αξίας βαθιά μέσα στο εχθρικό έδαφος ή να αρνηθούν στον εχθρό τη χρήση επιχειρησιακά σημαντικού εδάφους.

    Ο κ. Γιώργος Κυριάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Paramount Industries Greece, δήλωσε: «Η σημασία των περιπλανώμενων πυρομαχικών στο σύγχρονο πεδίο μάχης αυξάνεται σταθερά, όπως φαίνεται στις πρόσφατες συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις έχουν καταστήσει τη διαφύλαξη της ασφάλειας του εφοδιασμού των αμυντικών τεχνολογιών και δυνατοτήτων οποιουδήποτε έθνους, προϋπόθεση για τη σταθερότητα και την ανάπτυξη.

    Η συνεργασία μεταξύ της Paramount Industries Greece και της Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα προσφέρει μια ισχυρή λύση στην αυξανόμενη ανάγκη για προηγμένα και ακριβή πυρομαχικά, ενισχύοντας, τόσο τις αμυντικές δυνατότητες της Ελλάδας όσο και αυτές του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης. Είναι σημαντικό, επίσης, να ενισχύσουμε την τοπική μας βιομηχανία και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες υψηλής τεχνολογίας και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας στην τοπική αγορά», κατέληξε.



    ΣΧΟΛΙΑ