Διεθνής πολιτική

Πούτιν: Εθνικοποίησε με διάταγμα τα τυπογραφεία του νορβηγικού ομίλου Amedia

  • NewsRoom
Βλαντίμιρ Πούτιν

Βλαντίμιρ Πούτιν


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, με διάταγμα που υπέγραψε σήμερα, θέτει υπό κρατική διαχείριση τα περιουσιακά στοιχεία των εκδοτικών εγκαταστάσεων η διαχείριση των οποίων είχε ανατεθεί από τον νορβηγικό όμιλο Amedia στον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης, Ρώσο δημοσιογράφο Ντμίτρι Μουράτοφ.

Ο νορβηγικός εκδοτικός οίκος Amedia άφησε τον πλήρη έλεγχο των τυπογραφείων του στην Ρωσία στον Μουράτοφ, έναν βετεράνο δημοσιογράφο, βραβευμένο με το Νόμπελ Ειρήνης το 2021, τον Απρίλιο του 2022, λέγοντας ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία κατέστησαν αδύνατη για την Amedia τη συνέχιση της εκδοτικής του δραστηριότητας στη Ρωσία.

 Ο Πούτιν εφέτος έχει υπογράψει διατάγματα για τον προσωρινό έλεγχο περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε τέσσερις δυτικές εταιρείες στη Ρωσία, αναθέτοντας μάλιστα τον Ιούλιο στον ανιψιό του ηγέτη της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ τη διοίκηση της θυγατρικής της γαλλικής εταιρείας παραγωγής γιαουρτιού Danone.

Τα πρώην περιουσιακά στοιχεία του ομίλου Amedia στη Ρωσία εξακολουθούν να φέρουν το όνομα της εταιρείας και το διάταγμα απαριθμεί τα τυπογραφεία που διαθέτει σε πέντε πόλεις, η διαχείριση των οποίων έχει περάσει στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας, Rosimushchestvo.

Πρόκειται για τα τυπογραφείο που διαθέτει ο όμιλος στις πόλεις Μόσχα, Γιεκατερίνεμπρουγκ, Νοβοσιμπίρσκ, Τσελιάμπινσκ και Βορόνεζ.

Ο Μουράτοφ προσπαθεί να ανατρέψει την απόφαση για τον χαρακτηρισμό του από τις αρχές της Ρωσίας ως “ξένου πράκτορα”, έγραψε αυτό το μήνα η εφημερίδα Novaya Gazeta, που εκδίδει ο Μουράτοφ.

Η Novaya Gazeta χρησιμοποιούσε στο παρελθόν τα τυπογραφεία της Amedia, αλλά η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στη Ρωσία το 2022, ως απάντηση στη νομοθεσία που επιβάλλει αυστηρές ποινές για τη δυσφήμιση των ενεργειών του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία.

Πολλοί από τους δημοσιογράφους της έχουν έκτοτε ανασυνταχθεί εκδίδοντας την εφημερίδα με την ονομασία Novaya Gazeta Europe στη Λετονία.

Τον περασμένο Απρίλιο, ο όμιλος Amedia ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τη Ρωσία και παραδίδει τη διαχείριση των τεσσάρων εκτυπωτικών μονάδων της στον διευθυντή της Novaya Gazeta, Ντμίτρι Μουράτοφ.

Διαβάστε επίσης

Ιταλία – Μελόνι: Νέα μέτρα για το μεταναστευτικό

Ένα βήμα πιο κοντά Ιράν-ΗΠΑ: Απελευθερώθηκαν 5 Αμερικανοί

Το Κρεμλίνο δεν γνωρίζει για την υγεία του ΚαντίροφΣΧΟΛΙΑ