• Διεθνής πολιτική

    Πούτιν: Αποφασίσαμε μερική απόσυρση στρατευμάτων – Πρέπει να λυθεί το θέμα του Ντονμπάς, συντελείται γενοκτονία

    • NewsRoom
    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν (αριστερά) και ο Όλαφ Σολτς (δεξιά) κάθονται σε απέναντι σε μαρμάρινο τραπέζι

    Βλαντιμίρ Πούτιν – Όλαφ Σολτς


    Απόφαση για «μερική απόσυρση στρατευμάτων» έλαβε η Ρωσία, ανέφερε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Μόσχα.

    Τόνισε μάλιστα πως η Ρωσία δεν επιθυμεί έναν «πόλεμο με την Ευρώπη», ωστόσο υποστήριξε πως στην περιοχή του Ντονμπάς διεξάγεται μια «γενοκτονία» και πως η πλειονότητα των Ρώσων υποστηρίζουν τους αυτονομιστές των Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ.

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε πως θα πρέπει να λυθούν τα προβλήματα του Ντονμπάς και πως η λύση θα πρέπει να βασιστεί στις βάσεις της διαδικασίας του Μινσκ.

    Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο για τους πυραύλους και τα θέματα ασφάλειας με τη Δύση, αν και η απάντηση που έλαβε από NATO και ΗΠΑ δεν ικανοποίησε τη Μόσχα.

    Παράλληλα, ο Πούτιν χαρακτήρισε ως ένα καθαρά εμπορικό έργο με στόχο την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ξανά πως οι εξαγωγές αερίου μέσω της Ουκρανίας θα μπορούσαν να συνεχιστούν και μετά το 2024, όταν και λήξει η τρέχουσα συμφωνία.

    Σολτς: Το ότι ακούμε τώρα ότι κάποια στρατεύματα έχουν αποσυρθεί, είναι καλό σημάδι

    Από την πλευρά του ο Σολτς χαιρέτισε την αποχώρηση ορισμένων ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Όπως ανέφερε, οι διπλωματικές επιλογές για την αποφυγή μιας πολεμικής σύγκρουσης «απέχουν πολύ από το να έχουν εξαντληθεί».

    «Το ότι ακούμε τώρα ότι κάποια στρατεύματα έχουν αποσυρθεί, είναι καλό σημάδι, ελπίζουμε ότι θα ακολουθήσουν κι άλλα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Όσο δύσκολη και σοβαρή κι αν φαίνεται η κατάσταση, αρνούμαι να πω ότι είναι άνευ ελπίδας», πρόσθεσε.

    Όπως ανέφερε ο Όλαφ Σόλτς, όλες οι διαθέσιμες επιλογές θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν, ενώ παραδέχθηκε πως κάποια από τα θέματα που βάζει στο τραπέζι του διαλόγου η Μόσχα είναι άξια προς συζήτηση.

    Ο Όλαφ Σόλτς επανέλαβε πως το NATO δεν έχει στην ατζέντα του αυτή τη στιγμή μια επέκταση προς ανατολάς.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Ο ΥΠΕΞ Λαβρόφ χαρακτήρισε πληροφοριακή τρομοκρατία την υστερία της Δύσης περί «εισβολής» στην Ουκρανία

    Μπόρις Τζόνσον: Σημάδια διπλωματικού ανοίγματος από τη Ρωσία

    Μπορέλ: Η ΕΕ καταδικάζει ρωσικό ψήφισμα για ανεξαρτησία του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ



    ΣΧΟΛΙΑ