• ΥΓΕΙΑ

    Πορτογαλία: Νέο γενικό lockdown από την Παρασκευή σε όλη τη χώρα

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα

    Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα


    Η Πορτογαλία θα μπει από την Παρασκευή σε μια δεύτερη “γενικευμένη” καραντίνα για τον περιορισμό της επιδημίας Covid-19, η οποία έχει φτάσει σε νέα επίπεδα ρεκόρ στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα.

    Οι νέοι υγειονομικοί περιορισμοί θα είναι “ουσιαστικά” όμοιοι με αυτούς που ίσχυαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά αυτή τη φορά τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά, όπως και τα δικαστήρια ή οι εκκλησίες, διευκρίνισε στο τέλος του εκτάκτου υπουργικού συμβουλίου.

    Η εξ αποστάσεως εργασία είναι υποχρεωτική, όπου αυτό είναι δυνατό. “Ο κανόνας είναι απλός: ο καθένας από εμάς πρέπει να μείνει στο σπίτι”, υπογράμμισε ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνοντας έτσι το κλείσιμο μη απαραίτητων καταστημάτων, των καφέ και των εστιατορίων.

    Κατ ‘εξαίρεση, οι ψηφοφόροι θα μπορούν να πάνε να ψηφίσουν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 24 Ιανουαρίου. Όσοι επιθυμούν, θα μπορούν να ψηφίσουν και νωρίτερα, από την Κυριακή.

    Από την άλλη πλευρά, οι αρχές θα απαιτούν στο εξής από τους ταξιδιώτες που φθάνουν στα αεροδρόμια της χώρας να έχουν ένα αρνητικό τεστ για την Covid-19, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

    Για να αναχαιτιστεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι πορτογαλικές αρχές επέβαλαν από τον Νοέμβριο μερική καραντίνα και απαγόρευση της κυκλοφορίας στις πλέον πληγείσες περιοχές.

    Ωστόσο, μετά μια χαλάρωση αυτών των περιορισμών για τις γιορτές των Χριστουγέννων, η διασπορά του ιού επιταχύνθηκε, και η χώρα των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραψε σήμερα νέους αριθμούς ρεκόρ, με 156 νεκρούς και 10.556 κρούσματα μόνο σε μια μέρα.

    “Είμαστε στην πιο επικίνδυνη στιγμή και ταυτόχρονα σε αυτή της μεγαλύτερης ελπίδας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον βαρύ απολογισμό της πανδημίας και στην εκστρατεία εμβολιασμού που άρχισε σε όλη την Ευρώπη στα τέλη Δεκεμβρίου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



    ΣΧΟΛΙΑ