• Διεθνής πολιτική

    Πολωνία: Προχωρά στην αγορά 50 ελαφρών μαχητικών από τη Νότια Κορέα

    • NewsRoom


    Η Πολωνία υπέγραψε σήμερα σύμβαση με τη Νότια Κορέα για την προμήθεια 48 νέων ελαφρών μαχητικών αεροσκαφών στη Βαρσοβία, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει τον στρατό της εν μέσω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια που σχετίζονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Τα αεροσκάφη αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας εξοπλισμών ύψους 65 δισ. πολωνικών ζλότι (13,7 δισ. δολαρίων), στην οποία κατέληξαν οι δύο χώρες νωρίτερα φέτος.

    Τα FA-50 στο πλαίσιο της συμφωνίας πρόκειται να αντικαταστήσουν τα αεροσκάφη MiG-29, τεχνολογία που χρονολογείται από τη σοβιετική εποχή. Τα πρώτα 12 FA-50 θα παραδοθούν στον πολωνικό στρατό το επόμενο έτος, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Μάριους Μπλάζακ.

    “Τα παλιά αεροσκάφη θα αντικατασταθούν από σύγχρονα αεροσκάφη FA-50, αυτό θα είναι ένα άλμα γενεών. Τα FA-50 είναι της ίδιας γενιάς με τα F-16, τα οποία θα ενισχύσουν σημαντικά την πολωνική πολεμική αεροπορία”, δήλωσε ο Μπλάζακ.

    Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, η Πολωνία προμήθευσε το Κίεβο με όπλα και πυρομαχικά και άρχισε να αγοράζει νέο εξοπλισμό, καθώς προσπαθεί να εκσυγχρονίσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να αντικαταστήσει τις προμήθειες που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

    Νωρίτερα φέτος, η Βαρσοβία παρήγγειλε 1.000 άρματα μάχης Κ2 και 600 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Κ9 από τη Νότια Κορέα, ενώ το 2026 θα αρχίσει να παράγει τα δικά της άρματα μάχης Κ2.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία ώθησε την Πολωνία να επεκτείνει το στρατιωτικό της δυναμικό νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η χώρα αποφάσισε να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% από 2% του ΑΕΠ από το 2023. Τα επόμενα χρόνια, θα επιδιώξει να αυξήσει περαιτέρω τις δαπάνες στο 5%, το υψηλότερο ποσοστό εντός του ΝΑΤΟ.

    Διαβάστε επίσης

    Ιταλία: Ο Μάριο Ντράγκι θα μεταβεί στις πληγείσες περιοχές της περιφέρειας Μάρκε

    ΝΑΤΟ: Οι κυρώσεις της Δύσης εμποδίζουν τη Ρωσία να κατασκευάζει πυρομαχικά όπλα



    ΣΧΟΛΙΑ