• Διεθνής πολιτική

    Πολιτική κρίση στο Ισραήλ: Έχασε την οριακή του πλειοψηφία στο Κνεσέτ ο κυβερνητικός συνασπισμός

    • NewsRoom
    Ισραήλ

    Ναφτάλι Μπένετ, πρωθυπουργός Ισραήλ


    Στο κόκκινο οδηγείται η πολιτική κρίση στο Ισραήλ, καθώς ο κυβερνητικό συνασπισμός, ο οποίος είχε μείνει τις προηγούμενες εβδομάδες με 60 βουλευτές στα 120 μέλη του Κνεσέτ, έχασε την Πέμπτη μια ακόμα βουλευτίνα.

    Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, η  Παλαιστίνια βουλευτής του αριστερού κόμματος Μερέτς, Γάιντα Ζοάμπι, ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τον πολυκομματικό κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς διαμαρτύρεται για τις «σκληρές δεξιές θέσεις» που έχουν λάβει οι ηγέτες του. Το κόμμα της, πάντως, παραμένει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Όπως αναφέρει στην επιστολή παραίτησης η βουλευτής, είχε λάβει μέρος στην κυβερνητική συμμαχία με την ελπίδα ότι «Αραβες και Εβραίοι μπορεί να εργαστούν από κοινού για να μπουν σε ένα νέο μονοπάτι ισότητας και σεβασμού».

    Η Ζοάμπι αναφέρεται και στα επεισόδια κατά την κηδεία της δημοσιογράφου του Al Jazeera Σιρίν Αμπου Ακλέχ, η οποία σκοτώθηκε την περασμένη εβδομάδα.

    Δεν είναι σαφές προς το παρόν  αν η αντιπολίτευση καταθέσει πρόταση μομφής ούτε αν η  Ζοάμπι συνταχθεί μαζί της, η αν η κυβέρνηση συνεχίσει ως «μειοψηφίας» έως τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2013, όταν και θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για τον νέο προϋπολογισμό.

    Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη αποχώρηση βουλευτή από τον κυβερνητικό συνασπισμό μέσα στους τελευταίους 2 μήνες.

    «Η κυβέρνηση είναι πλέον περισσότερο ευάλωτη και θα χρειαστεί να βρει εξωτερική υποστήριξη σε περίπτωση που η αντιπολίτευση φέρει πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο», σημειώνει το πρακτορείο Reuters, ενώ η Washington Post γράφει πως έπειτα και από τις τελευταίες εξελίξεις, «το Ισραήλ έρχεται πιο κοντά στις κάλπες… για πέμπτη φορά μέσα σε τρία χρόνια».



    ΣΧΟΛΙΑ