• Διεθνής πολιτική

    Politico: Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για κυβερνοπόλεμο

    • NewsRoom


    Για το σοβαρό ενδεχόμενο ενός κυβερνοπολέμου, προετοιμάζεται το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico.

    Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Ταλίν της Εσθονίας από επαγγελματίες του διαδικτύου προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα.

    Το σενάριο κυβερνοπολέμου είναι υπαρκτό για όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τους συμμάχους τους, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Από την πρώτη στιγμή σε αυτόν τον πόλεμο έχουν μπει και Ρώσοι χάκερς που δυσχεραίνουν τους Ουκρανούς.

    «Είναι προφανές ότι αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο συνταγματάρχης Μπερντ Χάνσεν, επικεφαλής του τμήματος κυβερνοχώρου στη Συμμαχική Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ.

    Η βορειοατλαντική συμμαχία παρακολουθεί στενά τον πόλεμο στην Ουκρανία όσον αφορά στο πεδίο αλλά και τις κυβερνοεπιθέσεις που γίνονται.

    Μάλιστα, έδωσε εντολή κατεπείγοντος χαρακτήρα για την ετήσια άσκηση του ΝΑΤΟ.

    Πρόκειται για μία άσκηση στην οποία περισσότερα από 40 κράτη – μέλη, σύμμαχοι και άλλοι οργανισμοί συνεργάζονται για να ανταποκριθούν σε προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και πλοία.

    Στην άσκηση συμμετείχαν εξ αποστάσεως από τις χώρες τους σχεδόν 1.000 επαγγελματίες του κυβερνοχώρου.

    Ένας κυβερνοπόλεμος, τον οποίο δεν έχει βιώσει ποτέ ο κόσμος, έχει καταστροφικά αποτελέσματα, όπως τα φυσικά πλήγματα σε κύριες και ζωτικής σημασίας δομές, όπως στις ηλεκτρικές υποδομές και την υδροδότηση και φυσικά στην παρεμπόδιση της αποκατάστασής τους, μετά τα πρώτα «χτυπήματα».

    Το σενάριο της προετοιμασίας

    Στο πλαίσιο της προετοιμασίας και της οργάνωσης, συγκεντρώθηκαν στο Ταλίν της Εσθονίας αξιωματούχοι κυβερνοασφάλειας και τεχνικοί εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, ώστε να απαντήσουν βάση σεναρίου, σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον συγκεκριμένου εδάφους.

    Το σενάριο προέβλεπε ότι στις 28 Νοεμβρίου, χάκερ θα εξαπολούσε ψηφιακή επίθεση σε νησί, μεταξύ της Ισλανδίας και της Νορβηγίας, σε μια προσπάθεια να υποκλέψει πληροφορίες και να ρίξει το ηλεκτρικό δίκτυο.

    Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ δεν έδωσε λεπτομέρειες για την άσκηση, η οποία πάντως κρίθηκε επιτυχής, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ Τσαρλς Έλιοτ, ο οποίος διηύθυνε την άσκηση.

    «Η δυσκολία να κρατήσεις τους χάκερς έξω από τα δίκτυα καθιστά ακόμη πιο σημαντική την εξάσκηση στον τρόπο αντίδρασης όταν αυτοί έχουν διεισδύσει στα δίκτυα», τονίζουν αξιωματούχοι.

    Η άσκηση διεξήχθη στο Cyber Range του ΝΑΤΟ, ένα κτίριο που σχεδιάστηκε και άνοιξε το 2021 για να χρησιμεύσει ως κέντρο εκπαίδευσης των εμπειρογνωμόνων του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σχετικά με τον τρόπο συντονισμού και αντίδρασης σε επιθέσεις όπως αυτές τώρα στην Ουκρανία. Όσοι εισήλθαν στον χώρο αυτό, δεν έφεραν πάνω τους, τις προσωπικές συσκευές τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Σολτς-Στόλτενμπεργκ: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία»



    ΣΧΟΛΙΑ