ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τιμωρητικοί δασμοί που επέβαλε στην Κίνα η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ έρχονται σε αντίθεση με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες, έκρινε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.
Στην έκθεσή της, η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΠΟΕ που είχε αναλάβει να γνωμοδοτήσει για αυτήν την υπόθεση, κατόπιν αιτήματος του Πεκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα εν λόγω μέτρα είναι ασύμβατα» με πολλά άρθρα της GATT (Γενική Συμφωνία Δασμών και Εμπορίου) και «συνιστά στις Ηνωμένες Πολιτείες να προσαρμόσουν τα μέτρα με τις υποχρεώσεις τους».
Η υπόθεση αφορά τους δασμούς ύψους περίπου 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στην Κίνα το 2018. Αυτοί οι τιμωρητικοί δασμοί αποτέλεσαν την αρχή ενός εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο οικονομικών γιγάντων. Στη συνέχεια, οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια εμπορική συμφωνία η οποία ωστόσο στο μεγάλο μέρος της παραμένει κενό γράμμα.
Στην έκθεσή της η επιτροπή υπογραμμίζει επίσης ότι οι ΗΠΑ «δεν παρουσίασαν αποδεικτικά στοιχεία ή επαρκείς αποδείξεις» για να στηρίξουν τη δήλωσή τους ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για να αντιμετωπιστούν οι δόλιες πρακτικές του Πεκίνου. Και οι δύο πλευρές μπορούν να ασκήσουν προσφυγή στον ΠΟΕ, όμως το όργανο που εξετάζει τις προσφυγές δεν λειτουργεί από τις 11 Δεκεμβρίου 2019, γιατί δεν έχει αρκετούς δικαστικούς λειτουργούς και οι ΗΠΑ μπλοκάρουν τον διορισμό νέων. Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, σε μια πρώτη αντίδραση, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ουάσινγκτον θα σεβαστεί την απόφαση του ΠΟΕ και θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διατηρηθεί το πολυμερές εμπορικό σύστημα.
Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της επιτέθηκε στον ΠΟΕ και στην «ανεπάρκειά του» που δεν βάζει τέλος στις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας. «Μολονότι η ειδική ομάδα (σ.σ. των εμπειρογνωμόνων) δεν αμφισβήτησε τις πολλές αποδείξεις που παρουσίασαν οι ΗΠΑ όσον αφορά την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα, η απόφασή της δείχνει ότι ο ΠΟΕ δεν αποτελεί καταφύγιο για μια τέτοια ανάρμοστη συμπεριφορά», ανέφερε ο ειδικός απεσταλμένος για το Εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, σε ανακοίνωσή τους. «Η έκθεση αυτής της ομάδας επιβεβαιώνει όσα λέει εδώ και τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση Τραμπ: ο ΠΟΕ είναι απολύτως ανεπαρκής για να βάλει τέλος στις δυσοίωνες τεχνολογικές πρακτικές της Κίνας», πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- UniCredit: Aπέσυρε 16 δισ. ευρώ από την Amundi εν μέσω αμφιβολιών για τη συνεργασία της
- Απροσδόκητη πτώση του πληθωρισμού στη Γαλλία σε χαμηλό 5ετίας
- Χρηματιστήριο: Πάλι τούρμπο οι τράπεζες, χτύπησε νέο υψηλό 16 ετών ο δείκτης με το καλημέρα
- Ρουβίκωνας: Συνελήφθη ηγετικό μέλος μετά την επίθεση σε γραφεία λάθος εταιρείας αντί για την «Βιολάντα»
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.