Διεθνής πολιτική

Ουγγαρία: Ο πρωθυπουργός Όρμπαν απαντά στις εις βάρος του κατηγορίες περί «αναθεωρητισμού»

  • NewsRoom
Βίκτορ Όρμπαν

Βίκτορ Όρμπαν


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε να μην αναμιγνύονται το ποδόσφαιρο με την πολιτική, Μεγάλη  με τα σύνορα της πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Το ποδόσφαιρο δεν είναι πολιτική, ας μην εφευρίσκουμε κάτι που δεν υπάρχει», έγραψε ο εθνικιστής πρωθυπουργός στη σελίδα του στο Facebook. «Η εθνική ομάδα της Ουγγαρίας είναι αυτή όλων των Ούγγρων, όπου κι αν ζούν».

Ενώ παρακολουθούσε τον ποδοσφαιρικό αγώνα της εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας με την εθνική ομάδα της Ελλάδας την Κυριακή, ο Όρμπαν φόρεσε ένα κασκόλ που απεικονίζει έναν χάρτη της «Μεγάλης Ουγγαρίας», που περιλαμβάνει εδάφη τα οποία αποτελούν τώρα μέρος των γειτονικών κρατών της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Σερβίας και της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία, η οποία έκανε λόγο για «προώθηση ιδεών αναθεωρητισμού», ανέφερε ότι θα καλέσει τον Ούγγρο πρεσβευτή στο Κίεβο, για να τον ενημερώσει ότι «η πράξη του Βίκτορ Όρμπαν είναι απαράδεκτη», ανακοίνωσε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Αναμένουμε μια επίσημη συγγνώμη από την ουγγρική πλευρά και μια διάψευση των επιθέσεων στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», τόνισε ένας εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ.

Χθες Δευτέρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρουμανίας έκανε επίσης γνωστή την αποδοκιμασία του για μια «χειρονομία αναθεωρητισμού», «κόντρα στο ρεύμα της πραγματικότητας».

Από την επιστροφή του στην εξουσία το 2010, ο Όρμπαν αμφισβητεί τακτικά τη νομιμότητα της Συνθήκης του Τριανόν, που υπογράφηκε μεταξύ της Ουγγαρίας και των νικητών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η Συνθήκη υπογράφηκε το 1920 από την ουγγρική αντιπροσωπεία, στη συνέχεια επικυρώθηκε από το ουγγρικό κοινοβούλιο και από τον αντιβασιλέα της Ουγγαρίας, έδινε ανεξαρτησία σε λαούς που προηγουμένως ήταν υπό την κυριαρχία της Βουδαπέστης και της Αυστροουγγρικής μοναρχίας.

Τρία εκατομμύρια ουγγρόφωνοι έγιναν μειονότητες στο εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

Ερντογάν: Η χερσαία επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Συρία θα αρχίσει «σύντομα, αν θέλει ο Θεός»

ΙΑΕΑ για Ζαπορίζια: «Δεν υπάρχουν ανησυχίες για την πυρηνική ασφάλεια»ΣΧΟΛΙΑ