• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Το Κίεβο καταγγέλλει ρωσικούς βομβαρδισμούς στον ανθρωπιστικό διάδρομο – Ανοιχτός ο Ζελένσκι σε συμβιβασμό με 2 από τους 4 όρους της Ρωσίας

    • NewsRoom
    Πόλεμος στην Ουκρανία

    Πόλεμος στην Ουκρανία


    Για 13η ημέρα συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.

    Οι ρωσικές δυνάμεις παραβίασαν μια συμφωνηθείσα προσωρινή κατάπαυση του πυρός  (από σήμερα στις 9 το πρωί) και βομβαρδίζουν έναν ανθρωπιστικό διάδρομο στην Μαριούπολη, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

    Οι αρχές της Ουκρανίας και της Ρωσίας είχαν νωρίτερα συμφωνήσει σχέδια για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο που θα επέτρεπε τη φυγή των αμάχων.

    «Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου», ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Η κατάσταση έχει γίνει απελπιστική στη Μαριούπολη, με ελλείψεις σε τρόφιμα και νερό, ενώ δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε νωρίτερα ένα παιδί πέθανε από αφυδάτωση στην πόλη λόγω των ελλείψεων.

    Την Δευτέρας, ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) πως ενημερώθηκε από τις ουκρανικές αρχές ότι οβίδες του πυροβολικού προκάλεσαν ζημιές σε εγκατάσταση πυρηνικής έρευνας στην πολιορκημένη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, τη Χαρκίβ, πάντως χωρίς «ραδιολογικές συνέπειες».

    Σύμφωνα με τον διεθνή θεσμό αυτόν, μέρος του συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που έχει έδρα τη Βιέννη, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επίθεση έγινε την Κυριακή, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώθηκε καμία αύξηση του επιπέδου της ραδιενέργειας στην εγκατάσταση.

    Κατά τις ίδιες πηγές, επλήγη τμήμα του Ινστιτούτου Φυσικής και Τεχνολογίας της Χαρκίβ, που παράγει ραδιολογικό υλικό για ιατρική και βιομηχανική χρήση.

    Πάντως «το απόθεμα ραδιενεργών υλικών στην εγκατάσταση είναι πολύ χαμηλό», πρόσθεσε ο ΔΟΑΕ, που διαβεβαίωσε ότι «οι ζημιές (…) που αναφέρθηκαν δεν είχαν καμία ραδιολογική συνέπεια».

    «Έχουμε ενημερωθεί για διάφορα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων», τόνισε ο γενικός διευθυντής του οργανισμού Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

    Τις τελευταίες ημέρες η Χαρκίβ υφίσταται εντατικούς βομβαρδισμούς, από το πυροβολικό και με πυραύλους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αυξάνουν την πίεση στην Ουκρανία προκειμένου να συνθηκολογήσει.

    Ο ρωσικός στρατός κατέχει από την Παρασκευή το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά), όπου πλήγματα του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τους Ουκρανούς, προκάλεσαν πυρκαγιά. Η Μόσχα διαψεύδει την ουκρανική εκδοχή των γεγονότων και λέει πως δεν προκάλεσαν οι δυνάμεις της τη φωτιά.

    Μόνο δύο από τους έξι αντιδραστήρες του εργοστασίου, του μεγαλύτερου της Ουκρανίας και της Ευρώπης, βρίσκονται σε λειτουργία.

    Ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ δήλωσε την Παρασκευή πως είναι διατεθειμένος να πάει στο Τσερνόμπιλ, όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία το 1986. Ο χώρος του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου καταλήφθηκε από τους ρώσους στρατιωτικούς την πρώτη ημέρα της εισβολής, την 24η Φεβρουαρίου.

    Σούμι: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός

    Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, κυβερνήτης στην περιφέρεια Σούμι, ανέφερε ότι οι άμαχοι, μεταξύ των οποίων 1.000 ξένοι φοιτητές, κατάφεραν να διαφύγουν μέσω ανθρωπιστικού διαδρόμου.

    Ο κυβερνήτης ανέφερε ότι πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη με οχήματα κατά κύματα, ενώ οι πολίτες μπορούν να φύγουν από τις πόλεις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκοβο, Κίεβο και Μαριούπολη.

    Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ισχυρίζεται ότι η κατάπαυση του πυρός έχει παραβιαστεί και τα ρωσικά στρατεύματα στοχεύουν τον ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη.

    Ζελένσκι: Θα μιλήσει σήμερα στο βρετανικό κοινοβούλιο μέσω βιντεοκλήσης

    Στους Βρετανούς βουλευτές, μέσω βιντεοκλήσης, θα απευθυνθεί σήμερα στις 19:00 (ώρα Ελλάδος), ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ομιλία ξένου ηγέτη μεταδίδεται «ζωντανά» στο βρετανικό κοινοβούλιο.

    Εκτιμάται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει ενίσχυση του αμυντικού εξοπλισμού και να επιμείνει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων πάνω από τη χώρα του.

    Το ΝΑΤΟ έχει «ενισχύει σημαντικά» την παρουσία του στην Ανατολική Ευρώπη

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λέει ότι ο οργανισμός έχει «ενισχύει σημαντικά» την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας ως απάντηση στην κρίση.

    Πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση δεν θα επεκταθεί πέρα από την Ουκρανία ή δεν θα κλιμακωθεί.

    «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής μας επικράτειας», πρόσθεσε.

    Η Ουκρανία έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη συμμαχία να εφαρμόσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη χώρα, αλλά αρνήθηκε να το πράξει σε μια προσπάθεια να αποφύγει την κλιμάκωση της σύγκρουσης.

    Ζελένσκι για συμβιβαστική λύση σε Κριμαία και Ντονμπάς: «Είμαστε έτοιμοι για διάλογο»

    Ανοιχτό το ενδεχόμενο για συμβιβασμούς όσον αφορά την Κριμαία, το Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ άφησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στο ABC.

    «Μπορούμε να συμβιβαστούμε για το πώς θα συνεχίσει η ζωή στις περιοχές της Κριμαίας του Ντονμπάς και το Λουγκάνσκ» είπε χαρακτηριστικά ο Ζελένσκι προσθέτοντας ότι «μιλάμε για περιοχές που έχει αναγνωρίσει μόνο η Ρωσία και κανένας άλλος, όμως μπορούμε να συζητήσουμε και να βρούμε συμβιβασμούς για το πώς θα συνεχίσουν να ζουν αυτές οι περιοχές».

    «Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία; Επομένως το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

    Ο πρώην πρόεδρος Γιανουκόβιτς καλεί τον Ζελένσκι να τα παρατήσει

    Ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε τον νυν πρόεδρο της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι να τα παρατήσει στον πόλεμο με τη Ρωσία.

    Το πρώτο κονβόι αμάχων απομακρύνθηκε από την πόλη Σούμι, σύμφωνα με αξιωματούχους

    Ένα πρώτο κονβόι κατοίκων και ξένων φοιτητών απομακρύνθηκε από την ουκρανική πόλη Σούμι ύστερα από συμφωνία με τη Ρωσία για τη δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου, όπως δήλωσαν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι.

    «Έχουμε ήδη ξεκινήσει την απομάκρυνση αμάχων από τη Σούμι στην Πολτάβα (κεντρική Ουκρανία), συμπεριλαμβανομένων και ξένων φοιτητών», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτηση στο Twitter. «Καλούμε τη Ρωσία να συμφωνήσει σε άλλους ανθρωπιστικούς διαδρόμους στην Ουκρανία»

    Το ουκρανικό ΥΠΕΞ καλεί τη Ρωσία να διατηρήσει την κατάπαυση του πυρός κατά την εκκένωση του Σούμι

    Μεταξύ άλλων το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών γράφει: «Καλούμε τη Ρωσία να τηρήσει τη δέσμευσή της για κατάπαυση του πυρός, να απόσχει από δραστηριότητες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων και να επιτρέψει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας».

    Η Ρωσία ανοίγει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από το Κίεβο και άλλες 4 ουκρανικές πόλεις

    Η Ρωσία άνοιξε «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» ώστε ο κόσμος να μπορεί να απομακρυνθεί από το Κίεβο και άλλες 4 ουκρανικές πόλεις, τις Τσερνίχιβ, Σούμι, Χάρκιβ (Χάρκοβο) και Μαριούπολη, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο σημερινή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

    Το υπουργείο Άμυνας προσέθεσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία έπαυσαν πυρ από τις 09:00 ώρα Ελλάδος, πρόσθεσε το Interfax.

    772 Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα το τελευταίο 24ωρο

    Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοινώνει ότι το τελευταίο 24ωρο (7/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 772 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 259 ανήλικοι.

    Αναλυτικά:

    Από τον Προμαχώνα: 584

    Από Ευζώνους: 26

    Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 46

    Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 77 και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» 39.

    Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 5.421 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 1.690 ανήλικοι.

    Χάρκοβο: Τουλάχιστον 4 νεκροί μετά από βομβαρδισμό πολυκατοικίας

    Στο Χάρκοβο, ένα συγκρότημα κατοικιών τυλίχθηκε στις φλόγες μετά από βομβαρδισμούς. Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

    Ζελένσκι: Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσα από συνέντευξή του στο ABC προειδοποιεί τις δυτικές χώρες ότι ο πόλεμος δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία.

    Μάλιστα τονίζει τη ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εναέριου χώρου της Ουκρανίας με την βοήθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

    Τέλος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι πιστεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «μπορεί να κάνει περισσότερα» για να σταματήσει τον πόλεμο.

    «Είμαι σίγουρος ότι μπορεί και θα ήθελα να το πιστέψω. Είναι ικανός να το κάνει», κατέληξε.

    Τουλάχιστον 10 νεκροί σε ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Σούμι

    Πάνω από δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    «Σε κάποιες τοποθεσίες βομβαρδίστηκαν πολυκατοικίες», κατήγγειλε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με ανακοίνωση που μεταφόρτωσε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

    Ανάμεσα στους δέκα ανθρώπους που σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκαν σπίτια, ακόμα και στο κέντρο της Σούμι, ήταν παιδιά, συνέχισε.

    Σκοτώθηκαν επίσης τέσσερις ουκρανοί στρατιωτικοί σε αυτή που ο κ. Ζιβίτσκι αποκάλεσε «άνιση μάχη με τον ρωσικό στρατό».

    Οι πληροφορίες που έδωσε ο τοπικός αξιωματούχος είναι αδύνατον να επιβεβαιωθούν με ανεξάρτητο τρόπο.

    Στο μεταξύ, ο ουκρανός υπουργός Υποδομών Ολεξάντρ Κουμπράκοφ υπολόγισε ότι οι ζημίες που έχουν προκαλέσει οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις αφότου προχώρησαν στην εισβολή ξεπέρασαν την Κυριακή τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εξήγησε πως αναφέρεται κυρίως στις καταστροφές που έχουν υποστεί υποδομές όπως γέφυρες, αεροδρόμια, το σιδηροδρομικό δίκτυο κ.λπ., σύμφωνα με το σημερινό φύλο της εφημερίδας Ουκράινσκα Πράβντα. Πρόσθεσε πως οι κατεστραμμένες υποδομές μπορούν να αποκατασταθούν σε δύο χρόνια και ότι η χώρα λογαριάζει στην διεθνή βοήθεια για την ανοικοδόμησή της.

    Κατάπαυση του πυρός για διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων

    Η Ρωσία ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας κατάπαυση του πυρός σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.

    Η κατάπαυση πυρός θα τεθεί σε εφαρμογή από σήμερα στις 9 το πρωί, ώστε να καταστεί εφικτή η απομάκρυνση των αμάχων μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, σύμφωνα με τη Μόσχα.

    «Η Ρωσική Ομοσπονδία ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός από τις 10.00 (ώρα Μόσχας) της 8ης Μαρτίου», ώστε να φύγουν οι άμαχοι από το Κίεβο αλλά και από τις πόλεις Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Άμεση συνάντηση Ζελένσκι-Πούτιν ζητά το Κίεβο

    Το Κίεβο πάντως ζητά άμεσες συζητήσεις απευθείας του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

    Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ουκρανία επιθυμεί απευθείας συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου Βλάντιμιρ Πούτιν , επειδή το Κίεβο γνωρίζει ότι ο Πούτιν είναι το πρόσωπο που κάνει κουμάντο στη Μόσχα.

    «Επιθυμούμε εδώ και καιρό μια απευθείας συνομιλία μεταξύ του προέδρου της Ουκρανίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν, διότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι αυτός είναι που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις, ειδικά τώρα», δήλωσε σε ζωντανή τηλεοπτική εκπομπή.

    «Ο πρόεδρός μας δεν φοβάται τίποτα, συμπεριλαμβανομένης μιας απευθείας συνάντησης με τον Πούτιν», πρόσθεσε ο Κουλέμπα. «Αν ο Πούτιν επίσης δεν φοβάται, ας έρθει στη συνάντηση, ας καθίσουν και ας μιλήσουν».

    Τι συμφώνησαν Μόσχα και Κίεβο μετά από 4 ώρες συζητήσεων

    Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αυτές έρχονταν από το ουκρανικό στρατόπεδο, στη συνάντηση των δύο πλευρών υπήρξαν θετικές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπου τις προηγούμενες ημέρες καθίσταντο αδύνατοι, αφού ήδη δύο φορές έχει αποτύχει η κατάπαυση πυρός.

    Όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, «υπάρχουν μικρές θετικές υποχωρήσεις στη βελτίωση της επιμελητείας (σ.σ. διοικητική μέριμνα για τον εφοδιασμό με τρόφιμα) ανθρωπιστικών διαδρόμων».

    Μετά από 4 ώρες, και ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων, οι δύο πλευρές φαίνεται να σημείωσαν μικρή πρόοδο στις συζητήσεις που πραγματοποίησαν.

    Με βάση της πρώτες πληροφορίες από την πλευρά της Ουκρανίας, υπήρξαν θετικές εξελίξεις γύρω από το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων. Όπως δήλωσε σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, οι δύο πλευρές φέρεται να συμφώνησαν στην τήρηση της ασφάλειας των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

    Παράλληλα, συνεχίστηκαν οι εντατικές διαβουλεύσεις για ενδεχόμενη κατάπαυση του πυρός και εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανίας.
    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη αποφέρει τα αποτελέσματα που θα βελτίωναν σημαντικά την κατάσταση.

    Από την πλευρά της Ρωσίας, ο επικεφαλής διαπραγματευτής επεσήμανε: Συζητήσαμε το θέμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων με την Ουκρανία για αρκετή ώρα. Ελπίζουμε ότι θα αρχίσουν να τίθενται σε εφαρμογή από αύριο».

    Ό ίδιος επιβεβαίωσε πως δεν επετεύχθη μεγάλη πρόοδος στις συζητήσεις, καθώς «τα αιτήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν υλοποιήθηκαν». Πάντως, όπως είπε, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό.

    Oι Ρώσοι διαπραγματευτές δήλωσαν επίσης πως ο επόμενος γύρος των συνομιλιών με τους Ουκρανούς συναδέλφους τους θα γίνει πολύ σύντομα στη Λευκορωσία.

    «Ο επόμενος, τέταρτος γύρος, θα διεξαχθεί πολύ-πολύ σύντομα», είπε ο Λεονίντ Σλούτσκι μιλώντας στη ρωσική τηλεόραση. «Δεν θα ανακοινώσω την ακριβή ημερομηνία ακόμη. Θα καθοριστεί πιθανότατα αύριο», πρόσθεσε.

    Ένας άλλος Ρώσος διαπραγματευτής, ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, είπε ότι ο σημερινός, τρίτος γύρος των ρωσοουκρανικών συνομιλιών «δεν στάθηκε στο ύψος των προσδοκιών» της Μόσχας. «Ελπίζουμε ότι την επόμενη φορά θα μπορέσουμε να επιτύχουμε σημαντικότερη πρόοδο», πρόσθεσε.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο  ρωσικός στρατός συνεχίζει σήμερα την ολομέτωπη επίθεσή του στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαρκίβ, και σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

    Η επιδείνωση της ένοπλης σύρραξης και το ενδεχόμενο να επιβληθεί εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο ανέβασαν κι άλλο σήμερα τον πυρετό των διεθνών αγορών, με το πετρέλαιο να σημειώνει ιλιγγιώδη άνοδο, πολλούς επενδυτές να επιλέγουν τον χρυσό με την τιμή του να ανεβαίνει στα ύψη και τα χρηματιστήρια της Ασίας να πέφτουν.

    Την ίδια ώρα, τρόμο προκαλεί η κατακόρυφη άνοδος της τιμής βασικών προϊόντων διατροφής, όπως το σιτάρι, που αναμένεται να επηρεάσει ολόκληρο τον πλανήτη.

    Οι όροι του Κρεμλίνου για να σταματήσει ο πόλεμος

    Να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική δράση, να αλλάξει το Σύνταγμά της για να συμπεριλάβει την ουδετερότητα, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος και τις αποσχισθείσες Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ απαιτεί η Ρωσία από την Ουκρανία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος.

    Αυτό δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Πεσκόφ, η Ρωσία έχει γνωστοποιήσει στην Ουκρανία ότι είναι έτοιμη να σταματήσει την «στρατιωτική επιχείρηση», όπως τη χαρακτηρίζει, την ίδια στιγμή, εάν το Κίεβο έκανε αποδεκτούς αυτούς τους όρους.

    Όπως σχολιάζει το Reuters, είναι η πιο σαφής δήλωση από πλευράς Ρωσίας μέχρι στιγμής σχετικά με τους όρους που θέλει να επιβάλει στην Ουκρανία.

    Ο Πεσκόφ ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία γνώριζε τους όρους, λέγοντας ότι «τους το είχαμε πει ότι όλο αυτό μπορεί να σταματήσει σε μια στιγμή».

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της ουδετερότητας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε ότι η Ουκρανία «θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της, ώστε να απορρίπτει κάθε σκοπό ένταξης σε οποιοδήποτε “μπλοκ”. Αυτό είναι δυνατό μόνον εάν αλλάξει το Σύνταγμα».

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία δεν επιδιώκει να διεκδικήσει άλλα εδάφη της Ουκρανίας.

    «Τελειώνουμε πραγματικά με την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας. Θα την τελειώσουμε. Αλλά το βασικό είναι η Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση της. Πρέπει να σταματήσουν τη στρατιωτική δράση τους και τότε κανείς δεν θα πυροβολεί», είπε.



    ΣΧΟΛΙΑ