Διεθνής πολιτική

Ουκρανία: Το μισό Σεβεροντονέτσκ βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού – Εκρήξεις από ρωσικούς πυραύλους κρουζ στο Κίεβο


Η Ουκρανία διαβεβαίωσε σήμερα πως οι δυνάμεις της ελέγχουν «το μισό» Σεβεροντονέτσκ, μια πόλη-κλειδί στις ανατολικές περιοχές της και επίκεντρο αυτή τη στιγμή σφοδρών μαχών στην εκτεταμένη περιφέρεια του Ντονμπάς.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας καθάρισαν το μισό» Σεβεροντονέτσκ από τα ρωσικά στρατεύματα που υπήρχαν εκεί, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Λουγκάνσκ Σεργκίι Γκαϊντάι σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Η μισή πόλη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υπερασπιστών μας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, η Ρωσία έπληξε σήμερα το Κίεβο με πυραύλους κρουζ που εκτόξευσε από την Κασπία Θάλασσα. Σ’ αυτή την πρώτη εδώ και εβδομάδες επίθεση εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας επλήγη μια εγκατάσταση επισκευής σιδηροδρόμων, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και ο επικεφαλής των σιδηροδρόμων της χώρας.

Μαύρος καπνός υψωνόταν στον ουρανό πάνω από τα ανατολικά προάστια του Κιέβου. Τουλάχιστον ένας άνθρωπος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αν και δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, δήλωσε ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο.

Η ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε έναν ρωσικό πύραυλο γύρω στις 6 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις.

Ένας ρωσικός πύραυλος, που κατευθυνόταν πιθανόν προς το Κίεβο, πέταξε εξαιρετικά χαμηλά πάνω από έναν μεγάλο πυρηνικό σταθμό στη νότια περιοχή του Μικολάιφ, ανέφερε στο Telegram η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Energoatom. Αργότερα ανήρτησε βίντεο που φαινόταν να επιβεβαιώνει την αναφορά. Το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις εικόνες από ανεξάρτητη πηγή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως οι πύραυλοί του κατέστρεψαν άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία προμήθευσαν στην Ουκρανία χώρες της ανατολικής Ευρώπης και βρίσκονταν στην εγκατάσταση επισκευής σιδηροδρόμων στο Κίεβο.

Διαβάστε επίσης

Η Ουκρανία αρνείται πως καταστράφηκαν τεθωρακισμένα σε περιοχή κοντά στο ΚίεβοΣΧΟΛΙΑ