• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες – Η Μόσχα απειλεί με πυρηνικό πόλεμο τη Δύση

    • NewsRoom


    Οι παραδόσεις όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία σημαίνουν ότι το NATO «στην ουσία ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία» και η Μόσχα θεωρεί τα όπλα αυτά θεμιτούς στρατιωτικούς στόχους, τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε χθες Δευτέρα.

    «Αυτά τα όπλα είναι θεμιτός στόχος για τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, είπε ο κ. Λαβρόφ στην κρατική τηλεόραση.

    «Εγκαταστάσεις αποθήκευσης στη δυτική Ουκρανία έχουν ήδη γίνει στόχος πάνω από μια φορά» από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και δεν «θα μπορούσε να γίνει αλλιώς», συνέχισε.

    «Το NATO, στην ουσία, ενεπλάκη σε πόλεμο με τη Ρωσία δι’ ενδιαμέσου και εξοπλίζει αυτόν τον ενδιάμεσο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος», πρόσθεσε.

    Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχίζονται οι μάχες

    Στο μεταξύ, οι μάχες μεταξύ Ουκρανών και Ρώσων συνεχίζονται στα Ανατολικά. Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντιμίρ Ζελένσκι «Είναι τα μέρη όπου αποφασίζεται τώρα η μοίρα αυτού του πολέμου και το μέλλον του κράτους μας».

    Ημερομηνία κλειδί αναμένεται η 9η Μαΐου, κατά την οποία ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να επιδείξει κάποιου είδους νίκη. Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πούτιν έχει κηρύξει ότι η Μαριούπολη «απελευθερώθηκε» μετά από 53 ημέρες μαχών, προτρέποντας τον στρατό του να προχωρήσει.

    «Δεν χρειάζεται να σκαρφαλώσουμε σε αυτές τις κατακόμβες και να συρθούμε υπόγεια μέσα από αυτές τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις…» είπε. Γεγονός, όμως, παραμένει ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να επιτίθενται στο εργοστάσιο στη Μαριούπολη, όπου έχουν οχυρωθεί Ουκρανοί μαχητές.

    Παράλληλα, η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο ότι αρνήθηκε να ανοίξει ανθρωπιστικό διάδρομο στη Μαριούπολη και το Κιέβο κατηγορεί τη Μόσχα.

    Δυνάμεις της Ουκρανίας βομβάρδισαν χωριά στη Ρωσία, λέει Ρώσος αξιωματούχος

    Πολλά κτήρια, ανάμεσά τους ορισμένα που είναι ακατοίκητα, υπέστησαν ζημιές στο χωριό Γκολόβτσινο της επαρχίας Μπιέλγκοροντ κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού του στρατού της Ουκρανίας, που πάντως δεν προκάλεσε θύματα μεταξύ των αμάχων, ανακοίνωσε σήμερα ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, τοπικός αξιωματούχος, μέσω της πλατφόρμας Telegram, χωρίς να δώσει αποδείξεις για αυτό.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Γκλάντκοφ ανακοίνωνε πως δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε ουκρανικό βομβαρδισμό άλλου χωριού, του Ζουράβλιεφκα.

    Δεν διευκρίνισε αν τα πλήγματα έγιναν από πυροβόλα, ολμοβόλα, πυραύλους, ή από αέρος.

    Ο κ. Γκλάντκοφ είχε ήδη ανακοινώσει βομβαρδισμό του Γκολόβτσινο τη 19η Απριλίου δίνοντας απολογισμό τρεις τραυματίες και εκτεταμένες υλικές ζημιές.

    Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες που έδωσε ο Ρώσος αξιωματούχος με ανεξάρτητο τρόπο.

    Κίνδυνος πυρηνικού πολέμου

    Η Μόσχα θα συνεχίσει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο, διαβεβαίωσε ακόμη, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, κατηγορώντας ωστόσο την Ουκρανία ότι «παριστάνει» πως συζητά και προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει «πραγματικός» κίνδυνος να ξεσπάσει πυρηνικός πόλεμος.

    «Ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου είναι πλέον πολύ σημαντικός και δεν μπορεί να υποτιμηθεί«, ανέφερε συμπληρώνοντας πως «υπάρχουν πολλοί που είναι πρόθυμοι να διογκώσουν τεχνητά αυτή την απειλή».

    Υπενθύμισε ακόμα ότι τον Ιανουάριο οι χώρες που συνθέτουν την «ισχυρή πυρηνική πεντάδα» του κόσμου, επιβεβαίωσαν τη θέση για «το απαράδεκτο της χρήσης αυτών των όπλων».

    «Αυτή είναι η θέση αρχής για εμάς και προχωράμε με βάση αυτή. Δεν θα ήθελα να φτάσω στο σημείο να πω πως ο κίνδυνος είναι πραγματικά πολύ, πολύ σημαντικός και υπάρχουν πολλοί που θέλουν να τον διογκώσουν με τεχνητό τρόπο. Ωστόσο, ο κίνδυνος είναι σοβαρός, είναι πραγματικός, δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

    «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε έναν τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο, πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται οι συνεχείς προκλήσεις του Ζελένσκι και της ομάδας του, οι οποίοι απαιτούν την εισαγωγή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για την προστασία της ουκρανικής κυβέρνησης. Και όλοι λένε ότι θα στείλουν όπλα – κάτι που, φυσικά, ρίχνει και αυτό λάδι στη φωτιά – καθώς θέλουν να αναγκάσουν τους Ουκρανούς να πολεμήσουν με τη Ρωσία μέχρι τον τελευταίο στρατιώτη. Αρκεί αυτή η σύγκρουση να τραβήξει περισσότερο, αρκεί, όπως ελπίζουν, η Ρωσία να υποφέρει από αυτήν όλο και περισσότερο», είπε ο Λαβρόφ, προσθέτοντας πως τα όπλα που στέλνουν οι Δυτικοί, μπορεί να καταλήξουν σε τρομοκράτες.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ουκρανό πρόεδρο, έναν πρώην ηθοποιό που εξελέγη το 2019, ότι «υποδύεται» ότι διαπραγματεύεται. «Είναι καλός ηθοποιός (…) αν κοιτάξουμε προσεκτικά και διαβάσουμε προσεκτικά αυτά που λέει, θα βρούμε χιλιάδες αντιφάσεις», είπε.

    «Η καλή θέληση έχει και τα όριά της. Και αν δεν είναι αμοιβαία, δεν συμβάλλει στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    «Αλλά συνεχίζουμε να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ομάδα (που επέλεξε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι) και οι επαφές αυτές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε.

    Η «κατάσταση» στην Ουκρανία θα λήξει με μια συνθήκη, όμως το περιεχόμενό της θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στο στρατιωτικό πεδίο, τόνισε ο Λαβρόφ.

    Διαβάστε επίσης:

    Η Πολωνία έστειλε άρματα μάχης στην Ουκρανία

    Βρετανία: Στέλνει θωρακισμένα οχήματα Stormer στην Ουκρανία

    Ουκρανία: Η Γερμανία αποφασίζει για την παράδοση 100 τεθωρακισμένων Marder



    ΣΧΟΛΙΑ