• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού κοντά στο Ντνίπρο

    Ουκρανικό άρμα

    Ουκρανικό άρμα


    Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν σήμερα επιζώντες αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν μονάδα του ουκρανικού στρατού στα περίχωρα της Ντνίπρο, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας, αναφέρει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο.

    Ο Ουκρανός αξιωματούχος σημειώνει ότι από το πλήγμα προκλήθηκε «σοβαρή καταστροφή».

    Παράλληλα αναφερόμενη στην Μαριούπολη, την πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε ότι το Κίεβο ελπίζει να ανοίξει σήμερα σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση αμάχων από την πόλη αυτή.

    Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν εδάφη έως και 35 χλμ. από το Κίεβο, βεβαιώνει το Λονδίνο

    Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας σημειώνει σε πρωινή ενημέρωση πως οι ουκρανικές αντεπιθέσεις και η υπαναχώρηση των ρωσικών δυνάμεων επί υπερεκτεινόμενων γραμμών εφοδιασμού, έχουν επιτρέψει στους Ουκρανούς να ανακαταλάβουν πόλεις και αμυντικές θέσεις σε απόσταση έως και 35 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

    Η εκτίμηση του υπουργείου είναι πως οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανώς θα συνεχίσουν να επιχειρούν να απωθούν τους Ρώσους στον αξίνα βορειοδυτικών του Κιέβου, προς το αεροδρόμιο Χόστομελ.

    Στο νότο οι ουκρανικές δυνάμεις ακόμα επιχειρούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ καθώς κοιτούν να κατευθυνθούν δυτικά προς την Οδησσό, με την πρόοδος τους όμως να καθυστερεί λόγω επιμελητειακών δυσκολιών και της ουκρανικής αντίστασης.

    Στην ενημέρωση από το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας που προηγήθηκε τη νύχτα γινόταν αναφορά σε επιθέσεις των Ουκρανών κατά στόχων «υψηλής αξίας» στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές, όπως στο αποβατικό πλοίο και σε αποθήκες πυρομαχικών στο Μπερντιάνσκ.

    Τέτοιου είδους επιθέσεις είναι πιθανό να συνεχιστούν, είναι η εκτίμηση των Βρετανών, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα να υποχρεωθεί ο ρωσικός στρατός να δώσει προτεραιότητα στην υπεράσπιση της εφοδιαστικής του αλυσίδας.

    Αυτό με τη σειρά του συνεπάγεται πως θα περιοριστεί η πολύτιμη ανανέωση δυνάμεων. Κατά συνέπεια θα εξασθενήσει η ικανότητα των Ρώσων να διεξάγουν επιθετικές επιχειρήσεις και θα πληγεί ακόμα περισσότερο το ήδη πεσμένο ηθικό των Ρώσων στρατιωτών.

    Πεντάγωνο: Εξαντλούνται τα πυρομαχικά υψηλής ακριβείας της Ρωσίας

    Η Ρωσία θα βγει πολύ πιο αδύναμη και απομονωμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έκρινε χθες Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου.

    «Θεωρώ με υψηλό βαθμό βεβαιότητας ότι η Ρωσία θα βγει από την Ουκρανία πιο αδύναμη από ό,τι μπήκε στη σύρραξη. Στρατιωτικά πιο αδύναμη, οικονομικά πιο αδύναμη, πολιτικά και γεωπολιτικά πιο αδύναμη, πιο απομονωμένη», έκρινε ο υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Κόλιν Καλ.

    Σύμφωνα με τον κ. Καλ, το πολυαναμενόμενο κείμενο για την αμυντική στρατηγική και το δόγμα του Πενταγώνου –η δημοσιοποίησή του έχει καθυστερήσει– θα αναφέρεται στη Ρωσία με τον όρο «οξεία απειλή», ωστόσο η Μόσχα «δεν μπορεί» να εγείρει μακροπρόθεσμη στρατηγική απειλή για τις ΗΠΑ, αντίθετα με την Κίνα.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας είπε επίσης ότι δεν πιστεύει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να ξεσπάσει πόλεμος με το NATO.

    Ακόμη, ο κ. Καλ είπε ότι το απόθεμα των πυρομαχικών υψηλής ακρίβειας της Ρωσίας εξαντλείται και είναι πιθανότερο να εξαρτάται από μη κατευθυνόμενες βόμβες και από το πυροβολικό στη συνέχεια του πολέμου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Το Κίεβο λέει πως ορισμένες ρωσικές μονάδες αποσύρονται

    Αυστραλία: Νέες κυρώσεις για την Ρωσία – Η Ιαπωνία παγώνει περιουσιακά στοιχεία 25 Ρώσων

    Συνάντηση Μπάιντεν- Λάιεν στις Βρυξέλλες: Το σχέδιο για το υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ στην ΕΕ



    ΣΧΟΛΙΑ