• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Ο ΥΠΕΞ κατηγορεί Ρώσους στρατιώτες για βιασμούς

    • NewsRoom
    Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας

    Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας


    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ζητά από τη Ρωσία να λογοδοτήσει

    Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, είπε ότι «είναι δύσκολο να μιλήσουμε για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου» όταν «στρατιώτες βιάζουν τις γυναίκες μας».

    Ο κ. Κουλέμπα δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του και το Ρόιτερς δεν ήταν σε θέση να διακριβώσει ανεξάρτητα την καταγγελία.

    «Όταν πέφτουν βόμβες στις πόλεις σου, όταν στρατιώτες βιάζουν γυναίκες στις κατεχόμενες πόλεις και όταν έχουμε πολυάριθμες περιπτώσεις, δυστυχώς, με ρώσους στρατιώτες να βιάζουν γυναίκες στις ουκρανικές πόλεις, είναι δύσκολο, φυσικά, να μιλάμε για την αποτελεσματικότητα του διεθνούς δικαίου», είπε απευθυνόμενος στο κοινό εκδήλωσης της δεξαμενής σκέψης Chatham House (Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων) στο Λονδίνο.

    «Αλλά αυτό είναι το μοναδικό μέσο πολιτισμού που έχουμε στη διάθεσή μας για να διασφαλίσουμε ότι εντέλει όλοι εκείνοι που κατέστησαν δυνατό αυτό τον πόλεμο θα λογοδοτήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο κ. Κουλέμπα μιλώντας στα αγγλικά.

    Ο κ. Κουλέμπα είπε ότι χαιρετίζει επίσης την απόφαση του ΟΗΕ να ξεκινήσει έρευνα για πιθανές καταχρήσεις στην Ουκρανία από τις ρωσικές δυνάμεις.

    Παράλληλα τόνισε: «Εκ μέρους της κυβέρνησης της Ουκρανίας, για άλλη μια φορά, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε είναι πρόθυμος να ζητήσει από τη Ρωσία να λογοδοτήσει».

    Διαβάστε επίσης:

    Βλαντιμίρ Πούτιν: Δεν έχουμε κακές προθέσεις προς τους γείτονές μας

    BBC: Αυτά είναι τα σενάρια για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ