Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι έπληξε δύο ρωσικά διυλιστήρια και περισσότερα από δώδεκα δεξαμενόπλοια μεταφοράς καυσίμων, στην τελευταία μιας σειράς επιθέσεων εναντίον ενεργειακών υποδομών που εντείνουν τις ελλείψεις καυσίμων σε ολόκληρη τη Ρωσία.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν το ανεξάρτητο διυλιστήριο πετρελαίου Ilsky, στην περιφέρεια Κρασνοντάρ της Ρωσίας, καθώς και το συγκρότημα επεξεργασίας φυσικού αερίου Ust-Luga της Novatek PJSC, στις ακτές της Βαλτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ουκρανικού Γενικού Επιτελείου στο Telegram.

1

Όπως ανέφερε, επλήγησαν επίσης 13 δεξαμενόπλοια, τρία πλοία μεταφοράς ξηρού φορτίου, ένα πορθμείο και ένα βοηθητικό πλοίο, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τη διασφάλιση στρατιωτικών logistics, καθώς και για τη μεταφορά καυσίμων και στρατιωτικού φορτίου.

Το Bloomberg δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τον αριθμό των πλοίων που επλήγησαν.

Νωρίτερα, οι τοπικές αρχές της περιφέρειας Κρασνοντάρ, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ανακοίνωσαν ότι συντρίμμια από drones προκάλεσαν πυρκαγιά στο διυλιστήριο Ilsky, η οποία στη συνέχεια κατασβέστηκε.

Ο κυβερνήτης της γειτονικής περιφέρειας Ροστόφ δήλωσε ότι περίπου 35 drones καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από το Ταγκανρόγκ, προκαλώντας πυρκαγιές στο λιμάνι, στην πόλη Αζόφ και σε γειτονικές περιοχές.

Η Ουκρανία έχει εντείνει σημαντικά τους τελευταίους μήνες τις επιθέσεις της κατά της ρωσικής ενεργειακής υποδομής, στοχεύοντας διυλιστήρια, αποθήκες καυσίμων και δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων.

Στόχος του Κιέβου είναι να περιορίσει τις προμήθειες και να αυξήσει την πίεση προς το Κρεμλίνο, ώστε να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις, καθώς ο πόλεμος έχει πλέον εισέλθει για τα καλά στον πέμπτο χρόνο του.

Η εντατικοποίηση των επιθέσεων έχει ήδη οδηγήσει τη δραστηριότητα των ρωσικών διυλιστηρίων κάτω από τα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών, αναγκάζοντας τις ρωσικές αρχές να απαγορεύσουν τις εξαγωγές του μεγαλύτερου μέρους της βενζίνης, του ντίζελ και των αεροπορικών καυσίμων.

Η εγκατάσταση Ust-Luga, η οποία είχε δεχθεί νέα επίθεση και τη Δευτέρα, επεξεργάζεται σταθεροποιημένο συμπύκνωμα φυσικού αερίου για την παραγωγή μιας σειράς πετρελαϊκών προϊόντων, μεταξύ των οποίων νάφθα και καύσιμα αεροσκαφών.

Η ετήσια δυναμικότητα επεξεργασίας της μονάδας ανέρχεται σε περίπου 7 εκατ. τόνους.

Η Novatek δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα του Bloomberg για σχολιασμό.

Το ανεξάρτητο διυλιστήριο Ilsky, το οποίο διαθέτει ονομαστική παραγωγική δυναμικότητα περίπου 6,6 εκατ. τόνων ετησίως, είχε δεχθεί προηγούμενη επίθεση στις αρχές Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης 

SK Hynix: Άλμα 21% στο ντεμπούτο της στη Wall Street μετά το mega deal των $26,5 δισ.

ΗΠΑ-Ιράν: Συνεχίζονται οι συνομιλίες για μόνιμη ειρήνη παρά τη νέα κλιμάκωση

Ντόναλντ Τραμπ: «Η εκεχειρία τελείωσε» – Συνεχίζονται οι συνομιλίες με το Ιράν