Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Δευτέρα, έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξή του με τον αμερικανό ομόλογο του Τζο Μπάιντεν, πως οι κυβερνήσεις των δυο χωρών «άρχισαν να εργάζονται» για τη σύναψη διμερούς «συμφωνίας ασφαλείας».
«Οι ομάδες μας —η Ουκρανία και οι ΗΠΑ— έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε διμερή συμφωνία ασφαλείας», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του, λέγοντας επίσης πως Κίεβο και Ουάσιγκτον προχώρησαν ως προς το ζήτημα της παράδοσης πυραύλων μακρού βεληνεκούς ATACMS.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας υπέγραψε τους τελευταίους μήνες διμερείς «συμφωνίες ασφαλείας» με διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Φινλανδία.
Πρόκειται ουσιαστικά για δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές πως να συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη μακροπρόθεσμα στην Ουκρανία για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.
Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το Σάββατο τη χορήγηση νέας αμερικανικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας, αξίας 61 δισεκ. δολαρίων, στο Κίεβο, έπειτα από πολύμηνο αδιέξοδο εξαιτίας της πολιτικής διένεξης στην Ουάσιγκτον.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε χθες στον ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι ότι θα σταλεί «γρήγορα» στρατιωτική βοήθεια μόλις εγκριθεί οριστικά το πακέτο αυτό για να καλυφθούν οι «επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας». Ο κ. Ζελένσκι είπε πως του εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» του.
Διαβάστε επίσης:
Μαρίτσα Τραυλού: «Διαλογισμός» με Αρχαία στην Αρχαία Ολυμπία
Ελον Μασκ: Γιατί η Tesla συνεχίζει να ρίχνει τις τιμές στα οχήματά της