• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Κατά της επιπλέον οικονομικής ενίσχυσης η Ουγγαρία – Γιατί αντιδρά ο Όρμπαν

    • NewsRoom
    Βίκτορ Ορμπάν

    Βίκτορ Ορμπάν


    Η Ουγγαρία είναι αντίθετη στα σχέδια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσφέρει περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία και δεν προτίθεται να συμβάλει περαιτέρω στη χρηματοδότηση του αυξημένου κόστους του Ταμείου Ανάκαμψης, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, σχολιάζοντας αρνητικά την έγκριση  του ΔΝΤ για δημοσιονομική υποστήριξη στην Ουκρανία ύψους 15,6 δισ. δολαρίων.

    Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ο Όρμπαν επεσήμανε ότι το αίτημα της Κομισιόν η Ουγγαρία να συμβάλει με περισσότερα χρήματα είναι «γελοίο», την ώρα που η Βουδαπέστη, μαζί με την Πολωνία, δεν έχουν λάβει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ εν μέσω διαμάχης τους με τις Βρυξέλλες για το κράτος δικαίου.

    Η ΕΕ θα προσφέρει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 50 δισεκ. ευρώ το διάστημα 2024- 27, ανακοίνωσε στις 20 Ιουνίου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    «Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: εμείς οι Ούγγροι (…) δεν θα δώσουμε περισσότερα χρήματα στην Ουκρανία μέχρι να μας πουν πού πήγαν τα προηγούμενα περίπου 70 δισεκ. ευρώ», υπογράμμισε ο Όρμπαν.

    «Και το βρίσκουμε εντελώς γελοίο και παράλογο να πρέπει να συμβάλουμε περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση του κόστους εξυπηρέτησης ενός δανείου, από το οποίο δεν έχουμε λάβει τους πόρους που δικαιούμαστε», πρόσθεσε.

    Σημειώνεται ότι η Ουγγαρία και η Πολωνία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ που δεν έχουν λάβει πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλοκάρει την αποδέσμευσή τους κατηγορώντας τις εθνικιστικές κυβερνήσεις των δύο κρατών για πλήγμα στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία.

    Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα οι χώρες μέλη της ΕΕ να εγκρίνουν αυτά τα οικονομικά σχέδια, ενώ προέβλεψε «μια μακρά μάχη».

    Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη, το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ολοκλήρωσε την την πρώτη επισκόπηση-αξιολόγηση του δανειακού προγράμματος της Ουκρανίας, ύψους 15,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιτρέποντας στο Κίεβο να εκταμιεύσει άμεσα 890 εκατομμύρια δολάρια ως δημοσιονομική υποστήριξη, εν μέσω της συνεχιζόμενης αντεπίθεσης των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Ρώσων.

    Ως εκ τούτου, τα συνολικά κεφάλαια που έχει λάβει η Ουκρανία από τις 31 Μαρτίου, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης με το ΔΝΤ, ανέρχονται σε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής.

    Το ΔΝΤ υπογράμμισε  ότι η ουκρανική κυβέρνηση σημείωσε «σημαντική πρόοδο» σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της, «υπό δύσκολες συνθήκες».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Διαβάστε επίσης: 

    ΗΠΑ: Καταδίκη του νέου καψίματος του Κορανίου στη Στοκχόλμη

    Παρίσι: Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίες σε προάστιο λόγω επεισοδίων για τον θάνατο 17χρονου

    Qatargate: Έρευνες από τη Βελγική εισαγγελία σε σπίτια και γραφεία στην Ελλάδα που σχετίζονται με την Καϊλή



    ΣΧΟΛΙΑ