• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Γελοία η πρόταση του συνεργάτη του Στολτενμπεργκ για παραχώρηση εδαφών στην Ρωσία

    • NewsRoom
    Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας

    Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας


    Σκληρή ήταν η απάντηση του Κιέβου στην δήλωση του συνεργάτη του Γενς Στόλτενμπεργκ, Στίαν Γένσεν, ο οποίος χαρακτήρισε ως μια «πιθανή λύση» για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία και την ένταξη της χώρας στο NATO την παραχώρηση εδαφών στη Ρωσία.

    Ο στενός συνεργάτης του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, χαρακτήρισε «γελοία»  την πρόταση και τόνισε πως θα αποτελούσε μια σκόπιμη «επιλογή ήττας της δημοκρατίας».

    «Ανταλλαγή εδαφών με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ; Είναι γελοίο. Αυτό σημαίνει σκόπιμη επιλογή της ήττας της δημοκρατίας, ενθάρρυνση ενός παγκόσμιου εγκληματία, διατήρηση του ρωσικού καθεστώτος, καταστροφή του διεθνούς δικαίου και μεταβίβαση του πολέμου σε άλλες γενιές. Εξάλλου, γιατί η Ρωσία να εγκαταλείψει οικειοθελώς τις προκλήσεις, τα υβρίδια και την παραδοσιακή συμπεριφορά χωρίς να χάσει;» έγραψε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του.

    «Προφανώς, αν ο Πούτιν δεν υποστεί μια συντριπτική ήττα, το πολιτικό καθεστώς στη Ρωσία δεν αλλάξει και οι εγκληματίες πολέμου δεν τιμωρηθούν, ο πόλεμος θα επιστρέψει σίγουρα με την όρεξη της Ρωσίας για περισσότερα. Οι προσπάθειες διατήρησης της παγκόσμιας τάξης και η εγκαθίδρυση μιας ‘κακής ειρήνης’ μέσω, ας είμαστε ειλικρινείς, του θριάμβου του Πούτιν δεν θα φέρουν ειρήνη στον κόσμο, αλλά θα φέρουν και ατίμωση και πόλεμο. Αυτό ισχύει για κάθε μορφή μιας νέας ‘διαίρεσης της Ευρώπης’: συμπεριλαμβανομένης και της ομπρέλας του ΝΑΤΟ. Τότε γιατί προτείνεται το σενάριο του παγώματος, που τόσο επιθυμεί η Ρωσία, αντί της επιτάχυνσης της προμήθειας όπλων; Οι δολοφόνοι δεν πρέπει να ενθαρρύνονται με τρομακτικές επιείκεια…».

    Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε λόγο για «απολύτως απαράδεκτη διαμόρφωση του αφηγήματος» της παραχώρησης εδαφών στη Ρωσία με αντάλλαγμα την είσοδο στο ΝΑΤΟ.

    «Οι συζητήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα την παραχώρηση μέρους των ουκρανικών εδαφών είναι απολύτως απαράδεκτες. Πάντα θεωρούμε ως δεδομένο ότι η Συμμαχία, όπως και η Ουκρανία, δεν ανταλλάσσουν εδάφη», τόνισε o εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, με ανάρτησή του στο Facebook.

    Προειδοποίησε, ακόμα, ότι «η συνειδητή ή ασυνείδητη συμμετοχή αξιωματούχων του ΝΑΤΟ στη διαμόρφωση του αφηγήματος σχετικά με το ενδεχόμενο η Ουκρανία να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της» γίνεται παιχνίδι στα χέρια της Ρωσίας. Αντίθετα, σύμφωνα με τον Νικολένκο, είναι προς το συμφέρον της ευρωατλαντικής ασφάλειας να συζητηθούν τρόποι για την επιτάχυνση της νίκης της Ουκρανίας και της απόκτησης της πλήρους ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

    Σημείωσε τέλος πως το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τη γόνιμη συνεργασία με τη Γραμματεία του ΝΑΤΟ για την επίτευξη αυτών των στόχων.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Η Ρωσία θα παραβιάσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ με μια συμφωνία για όπλα με τη Βόρεια Κορέα

    Λαβρόφ προς Αζερμπαϊτζάν: Σταματήστε τον αποκλεισμό του δρόμου που συνδέει Αρμενία με Ναγκόρνο Καραμπάχ

    Ουκρανία: Στρατιώτες στη Ζαπορίζια επισκέφθηκε ο Ζελένσκι



    ΣΧΟΛΙΑ