• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: «Έπεσε» η Μαριούπολη μετά από 83 ημέρες πολέμου

    • NewsRoom
    «Έπεσε» η Μαριούπολη μετά από 83 ημέρες πολέμου

    Πόλεμος στην Ουκρανία


    Μετά από 83 ημέρες «έπεσε» η Μαριούπολη που αποτελούσε στόχο των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη ημέρα του πολέμου.

    Η πιο αιματηρή μάχη του πολέμου στην Ουκρανία, στη Μαριούπολη, έλαβε τέλος την Τρίτη, πολύ μετά την ισοπέδωση της ίδιας της πόλης, καθώς οι τραυματίες Ουκρανοί στρατιώτες που είχαν καταφύγει στο πολιορκημένο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ μεταφέρθηκαν σε ρωσικά εδάφη με λεωφορεία που έφεραν το ρωσικό πολεμικό έμβλημα «Z» και οι σύντροφοί τους που παρέμεναν στις στοές διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν τον αγώνα, όπως αναφέρουν οι New York Times.

    «Η εκκένωση είναι πιθανό να σηματοδοτήσει το τέλος της μεγαλύτερης και πιο αιματηρής μάχης του πολέμου στην Ουκρανία και μια σημαντική ήττα για την Ουκρανία. Η Μαριούπολη έχει μετατραπεί πλέον σε ερείπια μετά από σκληρή και πολύμηνη ρωσική πολιορκία που σύμφωνα με την Ουκρανία άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στην πόλη», σχολιάζει ο Guardian.

    Η απόφαση της Ουκρανίας να τερματίσει τις μάχες στο εργοστάσιο χάλυβα μετά από 83 ημέρες δίνει στη Μόσχα τον πλήρη έλεγχο μιας μεγάλης έκτασης της νότιας Ουκρανίας, που εκτείνεται από τα ρωσικά σύνορα μέχρι την Κριμαία τονίζει η αμερικανική εφημερίδα.

    Μιχαΐλο Ποντολιάκ: Μαριούπολη, οι Θερμοπύλες του 21ου αιώνα

    «Οι 83 ημέρες άμυνας της Μαριούπολης θα μείνουν στην ιστορία ως οι Θερμοπύλες του XXI αιώνα. Οι υπερασπιστές του “Αζοφστάλ” κατέστρεψαν το σχέδιο των Ρώσων να καταλάβουν την ανατολική Ουκρανία, τους γύρισε μπούμερανγκ και απέδειξε την πραγματική “μαχητική ικανότητα” των Ρώσων… Αυτό άλλαξε εντελώς την πορεία του πολέμου» σχολίασε στο Twitter ο σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

    265 Ουκρανοί μαχητές του Αζοφστάλ θεωρούνται αιχμάλωτοι, σύμφωνα με τη Μόσχα

    Διακόσιοι εξήντα πέντε Ουκρανοί μαχητές που είχαν οχυρωθεί στο εργοστάσιο της χαλυβουργίας Αζοφστάλ, τελευταίο προπύργιο της ουκρανικής αντίστασης στη Μαριούπολη, παραδόθηκαν στις φιλορωσικές δυνάμεις και θεωρούνται αιχμάλωτοι από χθες, Δευτέρα, δήλωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    «Κατά το τελευταίο 24ωρο, 265 μαχητές κατέθεσαν τα όπλα τους και θεωρούνται αιχμάλωτοι, περιλαμβανομένων 51 σοβαρά τραυματισμένων», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε μια ανακοίνωση για την κατάσταση της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

    «Όλοι όσοι χρειάζονται ιατρική φροντίδα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο του Νοβοαζόφσκ», σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών», διευκρίνισε.

    Το Κίεβο κάνει λόγο για «ανταλλαγή»

    Το υπουργείο δεν έκανε λόγο για ενδεχόμενη ανταλλαγή αιχμαλώτων, αντίθετα με την Ουκρανία.

    Η ανταλλαγή «θα πραγματοποιηθεί προκειμένου να επαναπατριστούν το ταχύτερο δυνατό αυτοί οι Ουκρανοί ήρωες», ανέφερε στο Telegram το τμήμα στρατιωτικών πληροφοριών του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας, επιβεβαιώνοντας έμμεσα πως οι άνδρες αυτοί, που «εκπλήρωσαν» την αποστολή τους, βρίσκονται πράγματι στα χέρια των Ρώσων.

    Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεσούκ έκανε επίσης λόγο για ανταλλαγή, η οποία όμως θα αφορά μόνο «52 στρατιωτικούς που έχουν τραυματιστεί σοβαρά».

    «Μετά τη σταθεροποίηση της κατάστασής τους, θα τους ανταλλάξουμε με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου», ανέφερε στο Telegram.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να πει αν αυτοί οι στρατιώτες θα θεωρηθούν αιχμάλωτοι πολέμου ή εγκληματίες πολέμου, καθώς η Μόσχα κατηγορεί πολλούς Ουκρανούς στρατιωτικούς, ιδίως εκείνους του τάγματος Αζόφ της Μαριούπολης, ότι αποτελούν «νεοναζιστικές ένοπλες συμμορίες».

    «Υπενθυμίζω τη δήλωση του Πούτιν, θα τύχουν μεταχείρισης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας, της κάτω βουλής του κοινοβουλίου, Βιτσισλάβ Βολόντιν, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στην περίπτωση της Μαριούπολης, εκτίμησε στον λογαριασμό του στο Twitter πως «οι εγκληματίες ναζί δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ανταλλαγής αιχμαλώτων».

    «Σε ό,τι αφορά τους ναζί, η θέση μας πρέπει να παραμείνει αναλλοίωτη: είναι εγκληματίες πολέμου, και πρέπει να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», είπε.

    Χθες, Δευτέρα, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Γκάνα Μαλιάρ είχε ανακοινώσει πως 264 Ουκρανοί μαχητές εκ των οποίων 53 τραυματίες είχαν απομακρυνθεί από το Αζοφστάλ προς τοποθεσίες σε εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχο των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

    Είχε διευκρινίσει πως οι μαχητές θα πρέπει στο μέλλον να σταλούν σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, «στο πλαίσιο μιας διαδικασίας ανταλλαγής».

    Χθες ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, σε ένα βίντεο, πως το σημαντικό είναι «να σωθεί η ζωή των αγοριών μας».

    «Θέλω να το υπογραμμίσω: η Ουκρανία έχει ανάγκη αυτούς τους ήρωες ζωντανούς. Είναι η αρχή μας», πρόσθεσε.

    Όμως κι εκείνοι μπορεί να μην είχαν άλλη επιλογή από το να παραδοθούν, γιατί «αν και το ουκρανικό κράτος κάνει ό,τι είναι απαραίτητο» προκειμένου να τους σώσει, «δεν μπορεί σήμερα να απελευθερώσει το Αζοφστάλ διά της στρατιωτικής οδού», παραδέχθηκε στο Telegram ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας.

    Από την πλευρά του, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μικαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα πως οι υπερασπιστές της Μαριούπολης άλλαξαν την πορεία του πολέμου με τη Ρωσία αντέχοντας για 82 ημέρες.

    Ο Ποντολιάκ είπε σε σχόλια που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση πως οι συνομιλίες για την απομάκρυνση και άλλων ανθρώπων από το εργοστάσιο χαλυβουργίας Αζοφστάλ της πόλης είναι δύσκολες, αλλά υπάρχει ελπίδα ότι θα είναι επιτυχείς.

    Τέλος, Ρώσος βουλευτής που λαμβάνει μέρος στις συνομιλίες ειρήνης με το Κίεβο δήλωσε σήμερα πως η Ρωσία πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο της θανατικής ποινής για τους εθνικιστές μαχητές, όπως τους αποκάλεσε, από το ουκρανικό τάγμα Αζόφ.

    Σε μια συζήτηση στην Κρατική Δούμα ο βουλευτής Λεονίντ Σλούτσκι δήλωσε πως, αν και η Ρωσία εφαρμόζει μορατόριουμ για τη θανατική ποινή, θα πρέπει να «σκεφθεί προσεκτικά» τη θανατική ποινή για τους μαχητές του Αζόφ.

    «Δεν αξίζουν να ζουν μετά τα θηριώδη εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν και διαπράττονται συνεχώς εναντίον των αιχμαλώτων μας», είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Το Κίεβο εργάζεται για την απομάκρυνση των μαχητών στο Αζοφστάλ

    Ρωσία: Η εκδίκαση της έφεσης του Αλεξέι Ναβάλνι αναβλήθηκε για τις 24 Μαΐου



    ΣΧΟΛΙΑ