• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Οι Ρώσοι χτύπησαν τις ουκρανικές τηλεπικοινωνίες, επίκειται επιχείρηση παραπληροφόρησης προειδοποιεί το Κίεβο (Live update ενημέρωση)

    • NewsRoom


    Επίθεση κατά του Κιέβου, με χτύπημα στον πύργο τηλεπικοινωνιών εξαπέλυσε το απόγευμα της Τρίτης ο ρωσικός στρατός.

    Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας είχε προειδοποιήσει τους αμάχους να εγκαταλείψουν την περιοχή. Μετά το χτύπημα δεν υπάρχει τηλεοπτικό σήμα σε όλη τη χώρα, αποκόπτοντας την ενημέρωση των Ουκρανών.

    Από την πλευρά της η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανέφερε πως επίκειται μια επιχείρηση προπαγάνδας από την ρωσική πλευρά, κατά την οποία θα αναφέρεται πως η ουκρανική κυβέρνηση έχει παραδοθεί, με σκοπό να ζητηθεί από τον ουκρανικό στρατό να παραδώσει τα όπλα.

    Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο TASS.

    Από την πλευρά της η Ουκρανία βρίσκεται σε συζητήσεις με συμμάχους για το πώς να ενισχύσει την αεροπορική της άμυνα, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα όταν ρωτήθηκε αν το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να βοηθήσει τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.

    Νέος γύρος συνομιλιών την Τετάρτη

    Την Τετάρτη αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την κατάπαυση του πυρός, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το οποίο με τη σειρά του επικαλείται δική του πηγή.

    Την ίδια ώρα, πάντως, ο ρωσικός στρατός κλιμακώνει τις επιθέσεις του στην  Ουκρανία.

    Η ομιλία Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    Η Ουκρανία πολεμά για την ελευθερία της τόνισε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μιλώντας εξ αποστάσεως στην έκτακτη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    «Κανείς δε θα μας λυγίσει, είμαστε σκληροί, είμαστε Ουκρανοί» και προσέθεσε ότι «πολεμάμε για τα δικαιώματά μας, την ελευθερία μας, τώρα για την επιβίωσή μας».

    Ο κ. Ζελένσκι σημείωσε ότι «πολεμάμε για να είμαστε ίσοτιμα μέλη της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει την δύναμή μας. Αποδείξτε ότι είστε μαζί μας, ότι δε θα μας αφήσετε ότι είστε πραγματικά Ευρωπαίοι».

    Παράλληλα, ανέφερε ότι το πρωί δύο πύραυλοι κρουζ χτύπησαν το Χάρκοβο και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες της Ουκρανίας υπερασπίζονται την ελεύθερία». Παράλληλα, είπε ότι δε διαβάζει από χαρτιά, ότι τα χαρτιά τελείωσαν, «αντιμετωπίζουμε την πραγματική ζωή».

    Capital controls ανακοίνωσε η Ρωσία

    Περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls) ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν.

    Με το τρόπο αυτό η Ρωσία θέλει να σταματήσει την έξοδο των ξένων επιχειρήσεων από τη χώρα, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά κρατικά πρακτορεία ειδήσεων TASS και RIA.

    Ο Μισούστιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη Ρωσία αναγκάζουν τους ξένους επενδυτές να αποφασίσουν να φύγουν όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά λόγω «πολιτικής πίεσης».

    Η Ρωσία θα συνεχίσει την επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου επιτευχθούν οι στόχοι της, λέει ο υπουργός Άμυνας

    Η Ρωσία θα συνεχίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία έως ότου πετύχει τους στόχους της, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, όπως μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Ο δήμαρχος της Μαριούπολης στην Ουκρανία δήλωσε νωρίτερα σήμερα το πρωί ότι η πόλη αυτή στο νότιο τμήμα της χώρας που βρέχεται από την Αζοφική θάλασσα είναι στόχος συνεχών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν σκοτωθεί άμαχοι και έχουν πληγεί υποδομές, καθώς η Ρωσία συνεχίζει για έκτη ημέρα την εισβολή στη χώρα.

    “Κατοικημένες περιοχές βομβαρδίζονται επί πέντε ημέρες. Μας χτυπούν με το πυροβολικό, μας βομβαρδίζουν με πυραύλους GRAD, μας πλήττουν με τις αεροπορικές τους δυνάμεις”, δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊσένκο μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση.

    “Έχουν υποστεί ζημιές πολιτικές υποδομές– σχολεία, σπίτια. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες. Γυναίκες, παιδιά έχουν σκοτωθεί”, πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ ο Πάβλο Κιριλένκο, κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, επεσήμανε στοπ Facebook ότι στη Μαριούπολη υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης σήμερα έπειτα από έναν βομβαρδισμό.

    “Η Μαριούπολη και η Βολνοβάχα είναι δικές μας! Οι δυο πόλεις υφίστανται την πίεση του εχθρού, αλλά ανθίστανται. Στη Μαριούπολη (…) η πόλη είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα”, πρόσθεσε.

    Οι δύο αυτές πόλεις βρίσκονται στον δρόμο των ρωσικών δυνάμεων που εισβάλλουν στην Ουκρανία μέσω της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

    Το ΝΑΤΟ ζήτησε από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από εκεί, ενώ πρόσθεσε ότι η Συμμαχία δεν θα στείλει στρατεύματα ή μαχητικά αεροσκάφη για να στηρίξει το Κίεβο, καθώς δε θέλει να γίνει μέρος της σύρραξης.

    Γενς Στόλτενμπεργκ
    Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ

    Ζελένσκι: Οι επιθέσεις στο Χάρκοβο είναι κρατική τρομοκρατία

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε την Τρίτη πως οι επιθέσεις στο Χάρκοβο ισοδυναμούν με κρατική τρομοκρατία που διαπράττει η Ρωσία.

    Απευθυνόμενος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω τηλεδιάσκεψης αποκάλεσε τα πλήγματα της Ρωσίας στο κέντρο του Χαρκόβου και στο κτίριο της διοίκησης, έγκλημα πολέμου και «συνειδητή καταστροφή ανθρώπων».

    «Το κακό, οπλισμένο με ρουκέτες, βόμβες και πυροβολικό, πρέπει να σταματήσει αμέσως. Να καταστραφεί οικονομικά. Πρέπει να δείξουμε ότι η ανθρωπότητα είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της» δήλωσε.

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις στην πόλη Χάρκοβο

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 35 ακόμη τραυματίστηκαν σήμερα από τα πλήγματα των ρωσικών δυνάμεων με ρουκέτες εναντίον του κέντρου της Χαρκίβ, δήλωσε ο Αντόν Χεραστσένκο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Τα ερείπια καθαρίζονται και θα υπάρξουν και άλλα θύματα και τραυματίες», πρόσθεσε.

    Στο βίντεο που αναδημοσιεύει ο ανταποκριτής του Economist, Oliver Carroll, φαίνεται το κυβερνητικό κτίριο στο Χάρκοβο να πλήττεται πιθανότατα από πύραυλο που προκαλεί μία μία ισχυρότατη έκρηξη.

    Την ίδια στιγμή, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα ζητά την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία ζήτησε μετά τη «βάρβαρη» – όπως τη χαρακτήρισε – επίθεση εναντίον της Χαρκίβ (Χάρκοβο).

    «Βάρβαρες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις στην κεντρική πλατεία Ελευθερίας και σε κατοικημένες περιοχές στη Χαρκίβ. (Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να διαλύσει την Ουκρανία. Διαπράττει εγκλήματα περισσότερα εγκλήματα πολέμου από την οργή, δολοφονεί αθώους πολίτες», κατήγγειλε ο Κουλέμπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

    «Ο κόσμος μπορεί και πρέπει να κάνει περισσότερα. ΑΥΞΗΣΤΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ, ΑΠΟΜΟΝΩΣΤΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗ ΡΩΣΙΑ», έγραψε.

    Νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της Χαρκίβ, ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της πόλης, πλήττοντας κατοικημένες περιοχές και το διοικητικό κτίριο της πόλης.

    Νέα τηλέφωνα επικοινωνίας του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης

    Αλλαγή των τηλεφωνικών αριθμών του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

    «Ύστερα από τη χθεσινή μεταφορά των γραφείων του Γενικού Προξενείου Μαριούπολης σε άλλες εγκαταστάσεις στην πόλη για λόγους ασφαλείας και δεδομένου ότι η εκτροπή των σταθερών τηλεφώνων παρουσίασε δυσκολίες λόγω των συνθηκών, παρακαλούνται όσοι επιθυμούν να επικοινωνούν με το Γενικό Προξενείο, να κάνουν χρήση και των κατωτέρω τηλεφωνικών αριθμών: 00380962681282, 00380982852454», τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Οι πληροφορίες αυτές έχουν ήδη αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γενικού Προξενείου.

    Το τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (00380967047885) και η ηλεκτρονική διεύθυνση ([email protected]) λειτουργούν κανονικά.

    Περισσότερο από μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει για να γλιτώσουν από τον πόλεμο

    Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στην Ουκρανία για να γλιτώσουν από τον πόλεμο ξεπερνά το μισό εκατομμύριο, σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φιλίπο Γκράντι, αν και υπάρχουν καταγγελίες για ρατσιστική αντιμετώπιση των Αφρικανών προσφύγων.

    Η πλειονότητα των Ουκρανών προσφύγων έχει καταφύγει μέχρι στιγμής στην Πολωνία. Περίπου 350.000 άνθρωποι έχουν εισέλθει στη χώρα από την προηγούμενη Πέμπτη, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όπως δήλωσε σήμερα ο Πολωνός υφυπουργός Εσωτερικών Μάτσιε Βάσικ.

    Εγκαταλείπουν το Ντονέτσκ οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

    Όλα τα μέλη της ειδικής επιτροπής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) θα εγκαταλείψουν την ελεγχόμενη από αυτονομιστές πόλη του Ντονέτσκ σήμερα, δήλωσε διπλωματική πηγή στο Reuters.

    Η αποστολή αυτή παρατηρούσε και ανέφερε παραβιάσεις της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ του Κιέβου και των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία.

    Πολωνία: O Μοραβιέτσκι θα συζητήσει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ με την Φον ντερ Λάιεν

    Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα συζητήσει σήμερα στις Βρυξέλλες τη στήριξη που θα πρέπει να δοθεί στην Ουκρανία προκειμένου να ενταχθεί στην ΕΕ με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πάνω από 70 ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην Οχτίρκα

    Τουλάχιστον εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, προχθές Κυριακή, ενημέρωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας, ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι.

    Ο ρωσικός στρατός προ των πυλών της Χερσώνας

    Ο ρωσικός στρατός έφθασε προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, δήλωσε ο δήμαρχός της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

    «Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, προσθέτοντας ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

    Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου

    Οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού στην πόλη Χαρκίβ, στην ανατολική Ουκρανία, και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου
    Γιγαντιαία ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου

    Στη Χαρκίβ, ο ρωσικός στρατός ανατίναξε υποσταθμούς, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Ιγκόρ Τερέχοφ, που επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform. Οι επιθέσεις προκάλεσαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση και στην ύδρευση, κατά την ίδια πηγή.

    Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN έκανε λόγο περί καταστροφής των ψηλότερων ορόφων δύο πολυκατοικιών. Η πληροφορία αυτή δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

    Παράλληλα ρωσικά στρατεύματα φέρονται να κινούνται προς την πρωτεύουσα και η κατάσταση παραμένει τεταμένη, ανακοίνωσε το ουκρανικό γενικό επιτελείο μέσω Facebook.

    Η κυβέρνηση έκανε λόγο επίσης περί ρωσικής επίθεσης στη Χερσώνα, στον νότο.

    Χθες στις ρωσικές επιθέσεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι στη Χαρκίβ και τραυματίστηκαν δεκάδες άλλοι, κατά τις τοπικές αρχές, οι οποίες έκαναν λόγο για 87 κατεστραμμένα οικήματα.

    Εικόνες από δορυφόρους που τραβήχτηκαν χθες Δευτέρα κατέγραψαν ότι πελώρια ρωσική στρατιωτική οχηματοπομπή βόρεια του Κιέβου, βασικού στόχου των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας μετά την εισβολή της περασμένης εβδομάδας στην Ουκρανία, εκτείνεται σε μήκος 64 χιλιομέτρων, είναι πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αναφέρθηκε νωρίτερα -όταν γινόταν λόγος για 27 χλμ.-, σύμφωνα με την αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar Technologies.

    Η οχηματοπομπή περιλαμβάνει εκατοντάδες τεθωρακισμένα οχήματα, άρματα μάχης, αυτοκινούμενα πυροβόλα και οχήματα επιμελητειακής υποστήριξης και έχει κατεύθυνση προς νότο, προς το Κίεβο, σύμφωνα με την εταιρεία.

    «Εκτείνεται από τα περίχωρα του αεροδρομίου Αντόνοφ (περίπου 25 χλμ. από το κέντρο του Κιέβου) στον νότο, ως τα περίχωρα του Πριμπίρσκ» στον βορρά, ανέφερε η Maxar.

    Το αεροδρόμιο μετατράπηκε, από την έναρξη της εισβολής, σε θέατρο σφοδρών μαχών, καθώς ο στρατός του Βλαντίμιρ Πούτιν προσπαθεί να κυριεύσει αυτή τη στρατιωτική υποδομή καίριας σημασίας ενόψει της επιχείρησης για την κατάληψη της ουκρανικής πρωτεύουσας.

    Στην οχηματοπομπή, όπως καταγράφηκε από τους δορυφόρους, «ορισμένα οχήματα είναι ενίοτε πολύ απομακρυσμένα το ένα από το άλλο», ενώ «σε άλλα τμήματά της τα οχήματα είναι τοποθετημένα ανά δυάδες ή τριάδες το ένα πλάι στο άλλο», πρόσθεσε η Maxar.

    Στις εικόνες βλέπει κανείς εκατοντάδες οχήματα, το ένα πίσω από το άλλο, σε δρόμους της ουκρανικής επαρχίας και, ενίοτε, καπνό σε μικρή απόσταση, που προέρχεται από φλεγόμενα κτίρια, κατά την εταιρεία.

    Η Maxar έδωσε επίσης στη δημοσιότητα εικόνες που καταγράφουν νέες συγκεντρώσεις ρωσικών χερσαίων δυνάμεων, οχημάτων και πτερύγων επιθετικών ελικοπτέρων στη νότια Λευκορωσία, σε απόσταση μικρότερη των 30 χλμ. από τα σύνορα της Ουκρανίας.

    Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την Πέμπτη, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προς το παρόν καταφέρει να υπερασπιστούν τις προσβάσεις στο κέντρο του Κιέβου και η προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων «επιβραδύνθηκε» την πέμπτη ημέρα της εισβολής, καθώς συγκεντρώνονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα.

    Κατά δύο πηγές που ερωτήθηκαν χθες από το Γαλλικό Πρακτορείο, μια διπλωματική και μια προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μόσχα ετοιμάζεται να εξαπολύσει άμεσα έφοδο στο Κίεβο.

    Η κύρια ρωσική δύναμη που κινείται προς την ουκρανική πρωτεύουσα «προέλασε περίπου πέντε χιλιόμετρα» και βρίσκεται «περίπου 25 χλμ.» από την πόλη, εκτίμησε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας νωρίτερα.

    Ζελένσκι: «Μας χτυπά το κακό προσωποποιημένο»

    Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ της ουκρανικής και της ρωσικής πλευράς στα λευκορωσο-ουκρανικά σύνορα, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να απευθύνει νέο δραματικό διάγγελμα στον ουκρανικό λαό και να χαρακτηρίζει τη Ρωσία «το κακό προσωποποιημένο».

    Επιπλέον, τόνισε πως οι χθεσινές συνομιλίες διεξήχθησαν εν μέσω βομβαρδισμών σε ουκρανικές πόλεις και εδάφη.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ουκρανία δέχτηκε από τις ρωσικές δυνάμεις 56 επιθέσεις με ρουκέτες και 113 πυραύλους τύπου Κρουζ σε πέντε ημέρες.

    Ο κ. Ζελένσκι κατήγγειλε τους ρωσικούς βομβαρδισμούς χθες, την ώρα που αντιπροσωπείες της Μόσχας και του Κιέβου συναντώνταν για πρώτη φορά στη Λευκορωσία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

    «Οι συνομιλίες έγιναν με φόντο βομβαρδισμούς και πυρά εναντίον του εδάφους μας (…). Ο συγχρονισμός των πυρών με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων ήταν προφανής», δήλωσε.

    «Θεωρώ ότι η Ρωσία προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο απλούστατα να ασκήσει πίεση» στο Κίεβο, έκρινε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας «μην χάνετε τον χρόνο σας».

    Ζήτησε την απαγόρευση πρόσβασης στη Ρωσία σε όλα τα λιμάνια και αεροδρόμια του κόσμου

    Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να απαγορευτεί στη Ρωσία η πρόσβαση σε όλα «τα λιμάνια» και όλα «τα αεροδρόμια του κόσμου» σε αντίποινα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    «Πρέπει να αποκλειστεί η είσοδος» της Ρωσίας «σε όλα τα λιμάνια, σε όλες τις διώρυγες και όλα τα αεροδρόμια του κόσμου», είπε ο κ. Ζελένσκι στο διάγγελμά του, που μεταφορτώθηκε στο Facebook.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε επίσης, στο διάγγελμά του, πως ήρθε η ώρα να εξεταστεί η δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τους πυραύλους της Ρωσίας, αφού οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν το Χάρκοβο.

    Τόνισε επίσης ότι ένα κράτος που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου δεν θα πρέπει να είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    «Κανείς σε όλον τον κόσμο δεν θα σας συγχωρέσει που σκοτώσατε ειρηνικούς Ουκρανούς», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε δραματικό τόνο.

    Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, το Κίεβο «δεν έλαβε το αποτέλεσμα που ήθελε» στον πρώτο γύρο των συνομιλιών χθες Δευτέρα, όμως αναφέρθηκε σε «αντιπροτάσεις» στις ρωσικές προτάσεις προκειμένου «να τερματιστεί ο πόλεμος».

     Η Κίνα έτοιμη να μεσολαβήσει για κατάπαυση του πυρός

    Έτοιμη να μεσολαβήσει προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, λίγο πριν το μεγάλο ρωσικό χτύπημα στην Ουκρανία, δηλώνει η κυβέρνηση της Κίνας. Την Τρίτη υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών Wang Yiκαι του Ουκρανού ομολόγου του Ντμίτρο Κουλέμπα, οι οποίοι συζήτησαν τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στην Ουκρανία. Κατά τη συνομιλία των δύο διπλωματών, ο Κινέζος ΥΠΕΞ μετέφερε την πρόθεση του Πεκίνου να διαδραματίσει «έναν ρόλο» μεσολαβητή προς τη Ρωσία, ώστε να επιτευχθεί εκεχειρία και να επιστρέψουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι της διπλωματίας.

    Η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τα χτυπήματα και τις απώλειες αμάχων». Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας τόνισε στον Ουκρανό ομόλογό του ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς της με την ουκρανία.

    Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της κινεζικής κυβέρνησης, το Πεκίνο «σέβεται την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών». Στην ανακοίνωση, ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά ή καταδίκη στη ρωσική εισβολή, ενώ δεν υπάρχει αναφορά ούτε στην αξίωση που προβάλει η Μόσχα για τη διεθνή αναγνώριση προσάρτησης της Κριμαίας ή για την ατονόμιση των περιοχών του Ντονμπάς.

    Ένδειξη αλλαγής στην κινεζική τακτική

    Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, η πρόθεση του Πεκίνου για διαμεσολάβηση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, σηματοδοτεί μία ένδειξη αλλαγής σε επίπεδο τακτικής. Λίγες ημέρες πριν την εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου, εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης είχε σχολιάσει ως «συνδυασμό παραγόντων» την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, αποφεύγοντας να την χαρακτηρίσει «παραβίαση». Ο ίδιος εκπρόσωπος είχε χαρακτηρίσει «ένοχη» την Ουκρανία για την κρίση, καθώς «ενίσχυσε τις εντάσεις, προκαλώντας την πιθανότητα ενός πολέμου».

    Πριν λίγα 24ωρα, το Πεκίνο, μαζί με την Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε αποχή από το ψήφισμα του ΟΗΕ κατά της εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία, με τη Μόσχα να ασκεί το δικαίωμα του βέτο και να το ακυρώνει.

    Κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε συνάντηση μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ, με τις δύο υπερδυνάμεις να υπογράφουν σειρά από συμφωνίες και συνεργασίες μεταξύ τους.

    Γιατί παρουσιάζει πιο «εναλλακτική» πολιτική η Κίνα; Σύμφωνα με αναλυτές, το Πεκίνο θέλει να διαδραματίσει τον ρόλο του παγκόσμιο ειρηνοποιού, αξιοποιώντας τις σχέσεις που έχει με το Κρεμλίνο.

    Κριτική για την επεκτατικότητα του ΝΑΤΟ

    Ωστόσο, η Κίνα διατήρησε την κριτική διάθεση προς το ΝΑΤΟ, δηλώνοντας την Τρίτη ότι η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί με επέκταση και ενίσχυση των στρατιωτικών συμμαχιών.

    Σε δήλωσή του, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είπε ότι «ζήτησε από τον Wang Yi να χρησιμοποιήσει το επίπεδο των σχέσεων μεταξύ του Πεκίνου και της Μόσχας για να αναγκάσει τη Ρωσία να σταματήσει την ένοπλη επιθετικότητά της εναντίον του ουκρανικού λαού». Ο Κουμπέλα πρόσθεσε ότι ο Κινέζος ομόλογός του τον διαβεβαίωσε «για την ετοιμότητα της Κίνας να καταβάλει κάθε προσπάθεια για να τερματίσει τον πόλεμο στο ουκρανικό έδαφος μέσω της διπλωματίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος που κατέχει ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

    Απορρίπτουν οι ΗΠΑ το ενδεχόμενο επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων από τη Ρωσία

    Πάντως, οι ΗΠΑ απέκλεισαν ένα ενδεχόμενο ζώνης απαγόρευσης ρωσικών πτήσεων και αυτό διότι, όπως υποστηρίζουν, θα προκαλούσε μία απευθείας ένοπλη σύρραξη μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας.

    «Ο πρόεδρος έχει πει με μεγάλη σαφήνεια ότι δεν έχει πρόθεση να στείλει στρατιώτες των ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξήγησε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

    «Και νομίζω ότι αυτό που είναι σημαντικό να σημειωθεί εδώ είναι ότι στην ουσία αυτό θα αποτελούσε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, διότι η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων θα προϋπέθετε εφαρμογή του μέτρου», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Τζο Μπάιντεν.

    «Θα απαιτούσε να αναπτυχθεί ο στρατός των ΗΠΑ για την επιβολή της», πράγμα που θα σήμαινε «απευθείας σύγκρουση, δυνητική απευθείας σύγκρουση, και δυνητικό πόλεμο με τη Ρωσία, κάτι στο οποίο δεν σχεδιάζουμε να συμμετάσχουμε», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

    Διαβάστε επίσης

    Η Ρωσία απειλεί τις χώρες που στέλνουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ