• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Απομάκρυνση “ατόμων περιορισμένης κινητικότητας” από την κατεχόμενη Καχόφκα

    • NewsRoom

    Καχόβκα


    Με ανακοίνωσή τους, σήμερα Παρασκευή, οι ρωσικές κατοχικές αρχές της νότιας Χερσώνας, στην Ουκρανία, δήλωσαν ότι θα ξεκινήσουν από αύριο 3 Δεκεμβρίου, να απομακρύνουν άτομα περιορισμένης κινητικότητας από την κατεχόμενη πόλη Καχόφκα.

    Η εκκένωση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της μετεγκατάστασης αμάχων στην ανατολική όχθη του ποταμού Δνείπερου.

    Μετά την υποχώρηση της δυτικής όχθης από τις ρωσικές δυνάμεις και συνακόλουθα και της Χερσώνας, τον Νοέμβριου, ο Δνείπερος έγινε το νέο πεδίο μάχης.

    Η ρωσική διοίκηση της Καχόφκα επεσήμανε πως τα άτομα με αναπηρίες και οι κατάκοιτοι μέλλεται να μεταφερθούν στην περιοχή Χενισέσκ, στα νοτιοανατολικά. Όπως αναμεταδόθηκε από μια ανάρτησή της στο  Telegram, κύριο μέλημα είναι οι άμαχοι να  φροντίσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους. Στην ίδια ανάρτηση, προέτρεψαν τους κατοίκους να εγγραφούν για την εκκένωση.

    Παράλληλα, οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν έναν τηλεφωνικό αριθμό από τον οποίο θα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια όσοι φεύγουν. Μια γυναίκα στο τηλεφωνικό κέντρο ανέφερε ότι διεξάγεται ευρεία εκκένωση των οικισμών στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού, όπως από το Ολέσκι και τη Νόβα Καχόφκα, όπου βρίσκεται ένα τεράστιο υδροηλεκτρικό φράγμα.

    «Από τις 20 Οκτωβρίου επιβλήθηκε στρατιωτικός νόμος. Όλοι οι πολίτες απομακρύνονται», δήλωσε, χωρίς, ωστόσο να προβεί σε κάποιο σχόλιο για τους λόγους εκκένωσης, των αριθμό όσων επρόκειται να απομακρυνθούν ή ακόμη και για την κατάσταση που επικρατεί στις εν λόγω πόλεις.

    Πριν την αποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, απομακρύνθηκαν δεκάδες χιλιάδες κάτοικοι, σε μια επιχείρηση που η Ουκρανία χαρακτηρίζει εξαναγκαστικό εκτοπισμό.

    Σε άλλη ανάρτηση, το κανάλι της Καχόφκα στο Telegram μετέδωσε τη μαρτυρία ενός ανώνυμου πολίτη που επαινεί τη φιλοξενία των Ρώσων στην παραλιακή πόλη Ανάπα. «Καθημερινά πηγαίνουμε βόλτες στη θάλασσα. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ήρθαμε εδώ. Μας φροντίζουν, μας βοηθούν στα πάντα. Αν αναρωτιέται κανείς αν πρέπει να φύγει ή όχι, μη διστάζετε, φύγετε!» ανέφερε.

     

    Διαβάστε επίσης:

    https://www.mononews.gr/politics/global-politics/politiki-krisi-sti-notia-afriki-o-proedros-ramafoza-ekrive-ekat-dolaria-se-kanape

    https://www.mononews.gr/politics/global-politics/germania-sto-30-cdu-csu-se-nea-dimoskopisi

    https://www.mononews.gr/business/energy/ee-ekane-piso-i-polonia-simfonia-gia-plafon-60-dolaria-sto-rosiko-petreleo



    ΣΧΟΛΙΑ