• Ενέργεια

    ΕΕ: Έκανε πίσω η Πολωνία, συμφωνία για πλαφόν 60 δολάρια στο ρωσικό πετρέλαιο

    • NewsRoom
    τρεις γεωτρήσεις πετρελαίου στο ηλιοβασίλεμα


    Σε συμφωνία ήρθαν οι χώρες της ΕΕ σχετικά με την επιβολή πλαφόν στα 60 δολάρια, στο εξαγόμενο δια θαλάσσης ρωσικό πετρέλαιο, αφού η Πολωνία απέσυρε τις επιφυλάξεις της, όπως επιβεβαίωσε ο μόνιμος εκπρόσωπος της Πολωνίας στην ΕΕ, Andrzej Sados.

    Η απόφαση αναμένεται πλέον να επικυρωθεί επίσημα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

    Η Πολωνία είχε ζητήσει ένα χρονικό περιθώριο για να αποφασίσει, ώστε ο μηχανισμός που θα αποφασιστεί να μπορεί να διατηρεί την τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάτω από την τιμή του αργού στην ελεύθερη αγορά. Όπως ανέφερε ο Πολωνός εκπρόσωπος στην ΕΕ, ο μηχανισμός που εγκρίθηκε εξασφαλίζει ότι το πλαφόν θα βρίσκεται πάντα τουλάχιστον 5% κάτω από την τιμή της αγοράς.

    Το πλαφόν δεν αφορά τις κεντροευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγών, αλλά θα μπορούσαν να επηρεάσει χώρες όπως η Ινδία και η Τουρκία, που λαμβάνουν  μέσω θαλάσσης.

    Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, αναζητώντας πιθανόν μακροπρόθεσμες συμβάσεις, καθώς οι κυρώσεις επιτρέπουν τις αγορές υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν δυτικές υπηρεσίες, δήλωσε εξάλλου νωρίτερα πηγή του υπουργείου Πετρελαίου της χώρας, όπως αναφέρει το  Reuters. Τα ινδικά διυλιστήρια θα εξετάσουν το ενδεχόμενο υπογραφής μακροπρόθεσμων συμφωνιών με το ρωσικό πετρέλαιο, εάν οι όροι τιμολόγησης είναι ευνοϊκοί για συνεχείς προμήθειες, δήλωσε η πηγή.

    Ο μηχανισμός αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά τις 5 Δεκεμβρίου, επιβάλλοντας στις δυτικές ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες απαγόρευση στο να διαχειρίζονται ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται πάνω από το πλαφόν.

    Τα πλοία με ρωσικό πετρέλαιο που φορτώνονται πριν από τις 5 Δεκεμβρίου και εκφορτώνονται στον προορισμό τους πριν από τις 19 Ιανουαρίου, δεν θα υπόκεινται στο ανώτατο όριο τιμών που σχεδιάζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, ανέφεραν οι ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

    Διαβάστε επίσης

    Ν. Βερνίκος στη Libération: Το θαλάσσιο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα κάνει πλουσιότερους τους πλοιοκτήτες

     



    ΣΧΟΛΙΑ