• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Συντρίμμια πυραύλου έπεσαν σε πολυκατοικία – Άντεξε το καταφύγιο κάτω από το βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη

    • NewsRoom


    Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν συντρίμμια πυραύλου που καταρρίφθηκε από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα έπεσαν σε πολυκατοικία στο Κίεβο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

    Η δεκαξαώροφη πολυκατοικία χτυπήθηκε στις 05:02 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τις αρχές. Απομακρύνθηκαν με ασφάλεια περίπου τριάντα κάτοικοι του κτιρίου. Πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην πολυκατοικία κατασβέστηκε, πάντα σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών.

    Ακόμη, οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία πως κατέστρεψε χθες Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.

    Ο απολογισμός των θυμάτων παραμένει απροσδιόριστος ως αυτό το στάδιο.

    Η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο, κατηγορεί εθνικιστές του τάγματος Αζόφ.

    «Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

    Ζελένσκι: «Αυτή είναι η ρωσική φιλία»

    Την φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία αποτύπωσε μέσα από οκτώ φωτογραφίες, o πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο Ουκρανός πρόεδρος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Telegram τις εικόνες καταστροφής από διάφορα σημεία που βρίσκονται οι πολίτες και έγραψε:

    «Προφανώς, δεν υπάρχουν μη πυρηνικά όπλα που να μην έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη οι κατακτητές εναντίον των πολιτών μας. Αυτή είναι η εγγύτητά τους. Αυτή είναι η φιλία τους. Αυτό είναι, όπως είπαν στη Μόσχα, “ένα διχασμένο έθνος”», έγραψε ο Ζελένσκι.

    Δείτε τις υπόλοιπες φωτογραφίες που ανήρτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι:

    Εικόνες από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή (Ανάρτηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι)
    Πηγή: Telegram @Zelenskiy / Official
    Εικόνες από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή (Ανάρτηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι)
    Πηγή: Telegram @Zelenskiy / Official
    Εικόνες από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή (Ανάρτηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι)
    Πηγή: Telegram @Zelenskiy / Official
    Εικόνες από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή (Ανάρτηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι)
    Πηγή: Telegram @Zelenskiy / Official
    Εικόνες από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή (Ανάρτηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι)
    Πηγή: Telegram @Zelenskiy / Official
    Εικόνες από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή (Ανάρτηση Βολοντίμιρ Ζελένσκι)
    Πηγή: Telegram @Zelenskiy / Official
    Πηγή: Telegram @Zelenskiy / Official

    Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

    Σπίτια επλήγησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση.

    Η επίθεση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο επικεντρώθηκε γύρω από το Ιζιούμ και το Τσουχούιβ, ανακοίνωσε ο ουκρανικός στρατός σήμερα το πρωί, προσθέτοντας ότι υπάρχει αδιευκρίνιστος αριθμός απωλειών.

    Οι ρωσικές δυνάμεις «κατοχής» κατέστρεψαν επίσης ένα σχολείο και ένα πολιτιστικό κέντρο στην πόλη Μερέφα, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

    Διπλωματικές πηγές: Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη συνεχίζει με κατεύθυνση δυτικά

    Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, Μανώλης Ανδρουλάκης, έχει ξεκινήσει με κατεύθυνση δυτικά, προς Ουμάν, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

    «Ευτυχώς όλα καλά», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

    Ουκρανικός στρατός: 14.000 οι νεκροί Ρώσοι στρατιώτες

    Ο ουκρανικός στρατός κάνει την Πέμπτη λόγο για 14.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, προσθέτοντας ότι έχουν καταστραφεί 444 τανκ και 1.435 τεθωρακισμένα οχήματα.

    Παράλληλα, έχουν καταστραφεί 201 πυροβόλα, 72 αντιπυραυλικά συστήματα, 43 αντιπυραυλικά συστήματα,  86 αεροσκάφη και 108 ελικόπτερα, 11 drones, 864 οχήματα και 60 δεξαμενές καυσίμων, τρία σκάφη και 10 τμήματα ειδικού εξοπλισμού.

    Άντεξε το καταφύγιο κάτω από το βομβαρδισμένο θέατρο στη Μαριούπολη

    Άντεξε το καταφύγιο που βρισκόταν κάτω από το θέατρο στη Μαριούπολη, το οποίο βομβαρδίστηκε την Τετάρτη.

    Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο τοπικούς αξιωματούχους, το καταφύγιο των αμάχων κάτω από το θέατρο της Μαριούπολης άντεξε στον βομβαρδισμό.

    Παράλληλα, αναφέρουν ότι τώρα εργάζονται για να βγάλουν τους επιζώντες έξω, καθώς απομακρύνονται τα συντρίμμια.

    Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν σήμερα τη Ρωσία πως κατέστρεψε χθες Τετάρτη με αεροπορικό βομβαρδισμό θέατρο στο οποίο είχαν καταφύγει πάνω από χίλιοι άνθρωποι στην πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης.

    «Οι εισβολείς κατέστρεψαν το Δραματικό Θέατρο. Κτίριο όπου είχαν βρει καταφύγιο πάνω από χίλιοι άνθρωποι. Δεν θα το συγχωρήσουμε ποτέ», ανέφερε ο δήμος της Μαριούπολης μέσω Telegram.

    Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της έπληξαν το κτίριο

    Ζελένσκι: «Πυρά» κατά της Ευρώπης στη Γερμανική Βουλή

    Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε -μέσω ψηφιακής σύνδεσης- στα μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, σε ειδική συνεδρίαση εκτός ημερήσιας διάταξης, η οποία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 09:00 (τοπική ώρα).

    Ο κ. Ζελένσκι άσκησε δριμεία κριτική σε άλλους ηγέτες κατά τη διάρκεια ομιλίας του, καθώς είπε ότι καθώς οι ρωσικές δυνάμεις συγκεντρώνονταν στα ουκρανικά σύνορα πριν από την εισβολή, οι δυτικοί ηγέτες έδρασαν πολύ αργά και δεν αντέδρασαν προκειμένου να αποτρέψουν τη Ρωσία.

    «Ενεργείτε κυρίως οικονομικά», είπε χαρακτηριστικά.

    53 οι νεκροί από τη ρωσική επίθεση στο Τσερνίχιβ

    Τους 53 έφτασαν οι νεκροί από τον ρωσικό βομβαρδισμό στην πόλη Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας σήμερα.

    «Υποστήκαμε μεγάλες απώλειες, 53 πολίτες σκοτώθηκαν χθες», επεσήμανε ο Βιάτσεσλαβ Κλάους. Όπως είχε δηλώσει χθες, Τετάρτη, ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας Βολοντίμιρ Νιντζέλσκι με ανάρτησή του στο Facebook: «Σήμερα ρωσικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια ύπουλη επίθεση με οβίδες πυροβολικού σε κατοικημένη συνοικία του Τσερνίχιβ. Οι οβίδες έπληξαν ένα πολυώροφο κτίριο και θραύσματα έπεσαν έξω από το κατάστημα όπου περίμεναν οι πολίτες».

    Στο μεταξύ η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Ιρίνα Βερεστσούκ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ανοίξουν σήμερα εννέα «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση αμάχων από διάφορες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Μαριούπολη, την οποία πολιορκεί εδώ και ημέρες ο ρωσικός στρατός.

    ΟΗΕ: Η Ύπατη Αρμοστεία καλεί τις χώρες να προστατέψουν τους πρόσφυγες

    Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) χαιρέτισε την αντίδραση των προηγμένων χωρών στην ουκρανική κρίση προσφυγών και τις κάλεσε να ενεργήσουν με αντίστοιχο τρόπο απέναντι στους πρόσφυγες και από άλλες εμπόλεμες περιοχές, ανεξαρτήτως εθνικότητας, φυλής ή θρησκείας.

    Περισσότερα από 3 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, στην πιο γρήγορα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση που έχει καταγραφεί στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Οι χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν δεχθεί τους πρόσφυγες προσφέροντάς τους βοήθεια και προσωρινή άδεια παραμονής, ενώ πολλοί από αυτούς έχουν ήδη μετακινηθεί πιο δυτικά.

    Επιτρέπεται σε ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα να φύγουν από τη Μαριούπολη

    Επιτρέπεται σε πολιτικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης να φύγουν από την πολιορκούμενη πόλη της Μαριούπολης, σύμφωνα με τον δήμαρχό Βαντίμ Μποϊτσένκο.

    Περίπου 6.500 ΙΧ αυτοκίνητα έφυγαν από τη Μαριούπολη τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως -καθώς δεν είχε κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός- αναγκάστηκαν να βγουν από την πόλη ενώ δεχόταν πυρά, πρόσθεσε.

    Βρετανία: Η ρωσική εισβολή «σταμάτησε σε μεγάλο βαθμό σε όλα τα μέτωπα»

    Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία παραμένει σε μεγάλο βαθμό στάσιμη σε όλα τα μέτωπα με τις ρωσικές δυνάμεις να υφίστανται βαριές απώλειες και να επιτυγχάνουν μηδαμινή πρόοδο από ξηράς, θαλάσσης και αέρος τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε σήμερα η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Βρετανίας.

    «Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η μεγάλη πλειονότητα του ουκρανικού εδάφους, περιλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει σε ουκρανικά χέρια», όπως αναφέρεται.

    Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει:

    • Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν σημειώσει ελάχιστη πρόοδο σε ξηρά, θάλασσα ή αέρα τις τελευταίες ημέρες και συνεχίζουν να υφίστανται μεγάλες απώλειες.
    • Η ουκρανική αντίσταση παραμένει σταθερή και καλά συντονισμένη. Η συντριπτική πλειοψηφία της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων όλων των μεγάλων πόλεων, παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας.

    Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται

    Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορήθηκαν χθες για την επίθεση σε θέατρο της Μαριούπολης που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο για εκατοντάδες αμάχους στο πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας χθες Τετάρτη.

    Δεν έγινε καμία ρωσική αεροπορική επιδρομή εναντίον χερσαίων στόχων στη Μαριούπολη χθες, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Σύμφωνα με διαθέσιμα αξιόπιστα δεδομένα» η μονάδα ουκρανών εθνικιστών Αζόφ επιτέθηκε στο κτίριο, που είχε ήδη παγιδευτεί, κατά την ίδια πηγή.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας αντίθετα κατηγόρησε τη Ρωσία για την επίθεση. «Ακόμη ένα φρικιαστικό έγκλημα πολέμου στη Μαριούπολη. Ρωσική επίθεση στο Δραματικό Θέατρο όπου κρύβονταν εκατοντάδες αθώοι άμαχοι. Το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι Ρώσοι είναι αδύνατο να μη γνώριζαν πως επρόκειτο για καταφύγιο αμάχων», ανέφερε ο Ντμίτρο Κουλέμπα μέσω Twitter.

    Δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες για θύματα.

    Παράλληλα, ομάδα δέκα ανθρώπων εκτελέστηκε στη βόρεια ουκρανική πόλη Τσερνιχίβ, καθώς βρισκόταν στην ουρά για ψωμί, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αρνήθηκε πως ευθύνονται οι δυνάμεις του για το μακελειό, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι ανεπτυγμένες ρωσικές μονάδες στην πόλη, κάνοντας λόγο είτε για δολοφονίες από ουκρανικές δυνάμεις είτε για υπόθεση που έστησε η ουκρανική υπηρεσία κατασκοπείας.

    Το Κίεβο προειδοποίησε εξάλλου χθες ότι επαπειλείται ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή της Χερσώνας, που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις.

    Η Λιουντμίλα Ντενισόβα, επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ουκρανικής Βουλής, έκανε λόγο για ελλείψεις «φαρμάκων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τροφίμων» στην περιοχή αυτή μέσω Telegram. Μίλησε επίσης για προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την ύδρευση και τη θέρμανση.

    Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, έχουν συλληφθεί αρκετοί τοπικοί πολιτικοί από τον ρωσικό στρατό. Χθες καταγγέλθηκε πως συνελήφθησαν ο δήμαρχος της πόλης Σκαντόβσκ, ο Αλεξάντερ Γιάκοβλεφ, και ο δημοτικός σύμβουλος Γιούρι Πάλιουχ. Πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο δημαρχείο απαιτώντας να αφεθούν ελεύθεροι.

    Ο κ. Γιάκοβλεφ, με βίντεο που δημοσιοποίησε μερικές ώρες αργότερα, διαβεβαίωσε πως είναι ελεύθερος και σώος και ότι οι Ρώσοι ήθελαν απλά να συζητήσουν μαζί του. Ελεύθερος αφέθηκε επίσης ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, σύμφωνα με το Κίεβο.

    Το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN ανέφερε ότι στην περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) οργανώθηκε ανταλλαγή αιχμαλώτων, με κάθε έναν ρώσο στρατιώτη να ανταλλάσσεται με έξι ουκρανούς πολίτες.

    Σύμφωνα με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχουν αιχμαλωτιστεί κάπου 1.000 ρώσοι στρατιώτες από την έναρξη της εισβολής την 24η Φεβρουαρίου.

    Ο ουκρανικός στρατός διαβεβαιώνει ότι έχει ανακοπεί η ρωσική προέλαση προς το Κίεβο. Κατά το επιτελείο, αποκρούστηκαν επίσης επιθέσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε παράλληλα την Ουκρανία ότι ετοιμάζεται να διαπράξει επιθέσεις με χημικά όπλα εναντίον αμάχων και να κατηγορήσει για αυτές τη Ρωσία, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

    Δυτικές χώρες, κυρίως οι ΗΠΑ, κατηγορούν τη Ρωσία πως ψεύδεται και ότι εκείνη σκοπεύει να κάνει χρήση χημικών όπλων.

    Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγορεί τη Δύση πως ωθεί το Κίεβο να συνεχίσει την αιματοχυσία εξοπλίζοντας την Ουκρανία και στέλνοντας μισθοφόρους. Διεμήνυσε πως η Μόσχα δεν θα επιτρέψει η Ουκρανία να μετατραπεί σε εφαλτήριο επιθέσεων εναντίον της Ρωσίας. Υπερασπίστηκε εξάλλου την εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα επιχειρηματολογώντας πως «όλες οι διπλωματικές επιλογές είχαν εξαντληθεί».

    Ακόμη, αναφέρθηκε στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «οικονομικό blitzkrieg εναντίον της Ρωσίας» – χρησιμοποιώντας, προφανώς εσκεμμένα, ναζιστικό όρο, και διαβεβαιώνοντας πως δεν θα έχει αποτέλεσμα.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε χθες για πρώτη φορά τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν «εγκληματία πολέμου», κάτι που το Κρεμλίνο χαρακτήρισε «απαράδεκτο», ενώ, νωρίτερα, το Διεθνές Δικαστήριο «διέταξε» τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι είναι εντελώς απίθανο να δεχθεί η Μόσχα.

    Οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών συνεχίστηκαν χθες αλλά οι προσδοκίες είναι πολύ περιορισμένες.

    Ο ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται σήμερα να απευθυνθεί στην Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω Βουλή, μία ημέρα αφού μίλησε στα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν στέλνει συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και drones στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ