• Διεθνής πολιτική

    Οργή στο Ισραήλ για σχόλιο του Ιρλανδού πρωθυπουργού για 9χρονη όμηρο της Χαμάς

    • NewsRoom
    H 9χρονη όμηρος της Χαμάς Έμιλυ Χαντ με τον πατέρα της, μετά την απελευθέρωσή της

    H 9χρονη όμηρος της Χαμάς Έμιλυ Χαντ με τον πατέρα της, μετά την απελευθέρωσή της


    Την έντονη αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσε μια φράση του Ιρλανδού πρωθυπουργού Λίο Βαράντκαρ για την απελευθέρωση από τη Χαμάς μιας 9χρονης Ισραηλινοϊρλανδής ομήρου, η οποία θεωρούταν μέχρι τότε νεκρή.

    Η 9 ετών Έμιλι Χαντ ήταν μεταξύ της ομάδας των 17 ομήρων που απελευθερώθηκαν το Σάββατο, μετά από 50 ημέρες αιχμαλωσίας.

    Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, αντιδρώντας στην είδηση, έκανε λόγο για μια ημέρα «τεράστιας χαράς και ανακούφισης». Ωστόσο, κατάφερε να προκαλέσει οργή στο Ισραήλ, όταν πρόσθεσε πως  «ένα αθώο παιδί που είχε χαθεί, τώρα βρέθηκε».

    Η τελευταία φράση θεωρήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ ως μια προσπάθεια υποβάθμισης της επίθεσης της Χαμάς, με τον υπουργό του Ισραήλ Έλι Κοέν να επιτίθεται στον Ιρλανδό πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντάς του πως η Έμιλι Χαντ δεν «χάθηκε», αλλά είχε απαχθεί από την Χαμάς η οποία και δολοφόνησε τη μητριά της.

    «Φαίνεται ότι έχετε χάσει την ηθική σας πυξίδα και χρειάζεται να έρθετε σε επαφή με την πραγματικότητα! Η Έμιλι Χαντ δεν “χάθηκε”, την απήγαγε μια τρομοκρατική οργάνωση χειρότερη από το Ισλαμικό Κράτος που δολοφόνησε τη μητριά της», ανέφερε ο Κοέν σε ανάρτησή του στο X, απευθυνόμενος προς τον Βαράντκαρ. «Η Έμιλι και περισσότερα από 30 άλλα Ισραηλινά παιδιά πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς και προσπαθείτε να νομιμοποιήσετε και να προσδώσετε κανονικότητα στον τρόμο. Ντροπή σας!», πρόσθεσε.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ κάλεσε μάλιστα τον Ιρλανδό πρέσβης στη χώρα, για να του επιδοθεί επίπληξη.

    Διαβάστε επίσης

    Παλαιστίνιος αγρότης νεκρός από ισραηλινές δυνάμεις σε προσφυγικό καταυλισμό στη Λωρίδα της Γάζας

    Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς επιβεβαιώνει τον θάνατο τεσσάρων στρατιωτικών διοικητών της από ισραηλινές επιθέσεις

    Τους οκτώ έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη



    ΣΧΟΛΙΑ