• Διεθνής πολιτική

    Οργή στην Τουρκία για το «χαστούκι» από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

    • NewsRoom
    Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου


    Την οργή της Τουρκίας προκάλεσε η υπερψήφιση της αρνητικής για τη χώρα έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου, με την οποία ζητείται να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

    Το Τουρκικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για μια «μονομερή» και «καθόλου αντικειμενική έκθεση», η οποία «εγκρίθηκε σε μια περίοδο που καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας βάσει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ». Για τον λόγο αυτό υποστηρίζει πως «δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή η σύσταση».

    Παράλληλα, η Άγκυρα απορρίπτει την έκθεση «που συμπεριλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τη δομή διακυβέρνησής μας και τα πολιτικά κόμματα». Όπως υποστηρίζει η έκθεση θεωρεί απειλή την «αποτελεσματική, προσανατολισμένη προς τη λύση, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της χώρας μας».

    «Επἰσης», σημειώνεται, «αντικατοπτρίζει την εντελώς άδικη, μεροληπτική ελληνική και ελληνοκυπριακή θέση για τα ζητήματα του Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου και Κύπρου. Αυτή η προκατειλημμένη γραφή, βασίζεται σε μονόπλευρες ασυνεπείς αρμενικές αφηγήσεις σχετικά με τα γεγονότα του 1915», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας βλέπει «έλλειψη οράματος» στην έκθεση, ενώ αναφέρει ότι το αδιέξοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις «δεν οφείλεται στην έλλειψη βούλησης της Τουρκίας για μεταρρυθμίσεις», αλλά στο γεγονός ότι «ορισμένοι κύκλοι έχουν εκμεταλλευτεί τη διαδικασία ένταξης για πολιτικά κέρδη κατά της χώρας από την αρχή αυτής της διαδικασίας».

    «Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί στρατηγικό στόχο της Τουρκίας» αναφέρει η Άγκυρα συμπληρώνοντας ότι θα είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη, ενώ συνεχίζει τονίζοντας ότι η Τουρκία «θα συνεχίζει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για αυτό τον στόχο».

    Αναλυτικά η ανακοίνωση:

    Αυτή η μονομερής και καθόλου αντικειμενική έκθεση, που εγκρίθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία καταβάλλονται προσπάθειες για την αναζωογόνηση των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ βάσει της προοπτικής ένταξης στην ΕΕ στο πλαίσιο μιας θετικής ατζέντας, είναι απαράδεκτη.

    Απορρίπτουμε αυτό το μεροληπτικό κείμενο που δεν περιλαμβάνει μόνο ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κυβερνητικό μας σύστημα και τα πολιτικά κόμματα. και θεωρεί την αποτελεσματική, ανθρωπιστική και επιχειρηματική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως απειλή · αλλά αντανακλά επίσης τα εντελώς άδικα και μεροληπτικά ελληνικά και ελληνοκυπριακά επιχειρήματα σχετικά με το ζήτημα του Αιγαίου, της Ανατολικής Μεσογείου και της Κύπρου και υποστηρίζει τo μονομερές και ασυνεπές αρμενικό αφήγημα για τα γεγονότα του 1915.

    Η ένταξη στην ΕΕ είναι στρατηγικός στόχος για την Τουρκία και θα είναι επωφελής για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο. Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της σύμφωνα με αυτόν τον στόχο.

    Ενώ η ΕΕ εκφράζει την εκτίμησή της για τις προσπάθειές μας, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα της μετανάστευσης, στο πλαίσιο της δήλωσης Τουρκίας-ΕΕ της 18ης Μαρτίου 2016, για την οποία έχουμε εκπληρώσει τις δεσμεύσεις μας, η ΕΕ πρέπει να βγει από τον φαύλο κύκλο της μη λήψης οποιουδήποτε συγκεκριμένου βήματος για την εκπλήρωση των δεσμεύσεών της στη Δήλωση της 18ης Μαρτίου, από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έως τη συνεργασία για τη μετανάστευση.

    Ως υποψήφια χώρα, η Τουρκία αναμένει από το ΕΚ να καταβάλει εποικοδομητικές προσπάθειες για το πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις με την Τουρκία και πώς μπορεί να συμβάλει στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αντί να αποτελεί πλατφόρμα για αβάσιμους ισχυρισμούς και τυφλές κατηγορίες εναντίον της Τουρκίας.



    ΣΧΟΛΙΑ