• Διεθνής πολιτική

    Οκτώ Έλληνες διπλωμάτες απελαύνει η Ρωσία

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κάθετε στο γραφείο του

    Βλαντιμίρ Πούτιν, Πρόεδρος Ρωσίας


    «Ανεπιθύμητα πρόσωπα» χαρακτήρισε η Μόσχα οκτώ Έλληνες διπλωμάτες, δίνοντάς τους διορία οκτώ ημερών για να εγκαταλείψουν χώρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    Όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε την πρέσβειρα της Ελλάδας στη Μόσχα, Αικατερίνη Νασίκα, να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη «συγκρουσιακή», όπως τη χαρακτηρίζει, «πορεία που ακολουθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της παροχής όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο καθεστώς του Κιέβου».

    Άμεση η απάντηση της Αθήνας

    Η απάντηση της Αθήνας ήταν άμεση.

    Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει αναφορικά με απόφαση των ρωσικών αρχών για την κήρυξη οκτώ διπλωματικών στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου Μόσχας, ως personae non grata, τα εξής:

    «Εκφράζουμε την έντονη λύπη μας για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την κήρυξη οκτώ στελεχών της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα, καθώς και του Γενικού Προξενείου στη Μόσχα, ως personae non grata.

    »Δεν υφίσταται καμία βάση για την απόφαση των ρωσικών Αρχών για την απέλαση μελών του προσωπικού ελληνικής διπλωματικής και προξενικής αρχής στη Ρωσία, τα οποία, διακρινόμενα για τον επαγγελματισμό τους και υψηλό αίσθημα ευθύνης, επιτελούσαν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις προβλέψεις των Συμβάσεων της Βιέννης για τις Διπλωματικές και Προξενικές Σχέσεις.

    »Η Ελλάδα τηρεί στάση αρχής, με γνώμονα το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

    »Eξυπακούεται ότι η Πρεσβεία στη Μόσχα, καθώς και οι Προξενικές Αρχές στη Ρωσία θα συνεχίσουν να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια με όλα τα μέσα στη διάθεση τους προκειμένου να συνεχίσουν να επιτελούν την αποστολή τους υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.»

    Υπενθυμίζεται ότι λίγο διάστημα μετά τη ρωσική εισβολή, σειρά χωρών της Δύσης είχαν προχωρήσει στην απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών.

    Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα ως κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Απρίλιο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της Ελλάδας για την απέλαση Ρώσων διπλωματών.

    Μέσω του λογαριασμού της στο Telegram, η Ζαχάροβα συνέδεσε την απέλαση των διπλωματών με την επίσκεψη της Αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ, στην Ελλάδα την ίδια περίοδο.

    Στις 6 Απριλίου, το υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι 12 μέλη διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ρωσίας στην Ελλάδα απελαύνονται και χαρακτηρίζονται personae non gratae στην Ελλάδα.

    Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ είχε αναφερθεί και στις σχέσεις των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι «το ελληνικό κράτος, που δημιουργήθηκε χάρη στη βοήθεια της Ρωσίας με πρώτο ηγέτη τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας έμεινε ουσιαστικά χωρίς διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα μας».

    «Και αυτό παρά το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την πίστη με τους Έλληνες, κληρονομούμε την ίδια παράδοση και γενικά δεν αρνηθήκαμε ποτέ να βοηθήσουμε τους Έλληνες φίλους μας», τόνιζε, υπενθυμίζοντας την περσινή βοήθεια στην κατάσβεση των φωτιών.

    Μάλιστα, η Ζαχάροβα ανέφερε ότι ενέργειες όπως η απέλαση των Ρώσων διπλωματών για λόγους ευρωατλαντικής αλληλεγγύης διαγράφουν το κοινό παρελθόν των δύο λαών.

    «Δεν είναι καν κακό που η ευρωατλαντική αλληλεγγύη διαγράφει το παρελθόν, τελικά το ποιον τιμά κανείς είναι κυρίαρχη επιλογή του έθνους. Είναι κακό που στερεί από τους ανθρώπους και τους λαούς το μέλλον, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα σε αυτήν την κυρίαρχη επιλογή», είχε σημειώσει.

    Διαβάστε επίσης

    Η απέλαση των Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα και η «μυστηριώδης» κυρία Νούλαντ



    ΣΧΟΛΙΑ