Αντιμέτωπος με μια χρόνια κρίση ρευστότητας, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει σημαντικές περικοπές στον τακτικό του προϋπολογισμό για το 2026, οι οποίες περιλαμβάνουν τη μείωση κατά 20% του προσωπικού της Γραμματείας — ποσοστό που μεταφράζεται σε χιλιάδες θέσεις εργασίας. Την πληροφορία αποκάλυψε εσωτερικό έγγραφο που περιήλθε στη διάθεση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Όπως ανέφερε ο οικονομικός ελεγκτής του ΟΗΕ, Τσαντραμούλι Ραμανάθαν, σε μήνυμά του προς επικεφαλής τμημάτων, στόχος της διοίκησης είναι η μείωση του τακτικού προϋπολογισμού κατά 15%-20%, με αντίστοιχη μείωση των θέσεων στη Γραμματεία.

1

Η Γραμματεία του ΟΗΕ, που στα τέλη του 2023 απασχολούσε περίπου 35.000 εργαζόμενους – κυρίως στη Νέα Υόρκη, αλλά και στη Γενεύη, τη Βιέννη και το Ναϊρόμπι – διαχειρίζεται σημαντικό μέρος των καθηκόντων που της ανατίθενται από τη Γενική Συνέλευση και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ο προϋπολογισμός του οργανισμού για το 2025 ανέρχεται στα 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “ΟΗΕ80”, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του οργανισμού ενόψει των συνεχιζόμενων χρηματοδοτικών δυσχερειών. Ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες έχει προειδοποιήσει για «οδυνηρές» αλλαγές, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μείωσης του προσωπικού.

Το σχετικό έγγραφο, με ημερομηνία 27 Μαΐου, καλεί τα τμήματα του ΟΗΕ να καταρτίσουν έως τις 13 Ιουνίου λίστες θέσεων προς κατάργηση, δίνοντας προτεραιότητα σε θέσεις που θεωρούνται αλληλοεπικαλυπτόμενες, μη κρίσιμες ή περιττές. Οι αλλαγές, εφόσον εγκριθούν από τη Γενική Συνέλευση, θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026 για κενές θέσεις, και στη συνέχεια για ενεργές θέσεις, τηρώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Εξαιρέσεις προβλέπονται για υπηρεσίες όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η UNRWA και το πρόγραμμα ΟΗΕ Γυναίκες, που χρηματοδοτούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό, οι οποίες θα λάβουν ειδικές οδηγίες.

Η χρηματοδοτική κρίση του ΟΗΕ οφείλεται κυρίως στις καθυστερήσεις ή στις ελλιπείς καταβολές των εισφορών από κράτη μέλη. Οι ΗΠΑ, με ποσοστό συμμετοχής 22%, είχαν στα τέλη Ιανουαρίου ανεξόφλητες οφειλές ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η Κίνα, δεύτερος μεγαλύτερος χρηματοδότης με 20%, πραγματοποίησε την πληρωμή της μόλις στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πρόσθετες πιέσεις προέρχονται από τις περικοπές στη διεθνή βοήθεια που είχαν επιβληθεί κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, πλήττοντας ήδη αρκετές υπηρεσίες του οργανισμού.

 

Διαβάστε επίσης 

Παπαστεργίου: «Από την κούνια» με Προσωπικό Αριθμό – Ποια είναι τα βήματα για την έκδοσή του από 3 Ιουνίου

Politico: Πώς επηρεάζουν οι δικαστικές αποφάσεις τις συνομιλίες με Τραμπ για τους δασμούς – Τι θα κάνει η Ευρώπη

e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Τι καταβάλλεται έως σήμερα στους δικαιούχους