• Διεθνής πολιτική

    «Όχι» από ΗΠΑ στην υποψηφιότητα της Νγκόζι Οκόνιο-Ιουιάλα για Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

    • NewsRoom

    Νγκόζι Οκόνιο-Ιουιάλα (πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα)


    Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν σήμερα μία διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) ότι δεν υποστηρίζουν την υποψηφιότητα τη Νγκόζι Οκόνιο-Ιουιάλα από τη Νιγηρία, για τη θέση της γενικής διευθύντριας του αναφερόμενου παγκόσμιου οργανισμού, παρά τη διευρυμένη περιφερειακή υποστήριξη στο πρόσωπό της, όπως δήλωσαν στο Reuters, δύο πηγές της διάσκεψης.

    Η εξέλιξη αυτή, είναι ενδεχόμενο να υπονομεύσει τον ΠΟΕ, καθώς ο οργανισμός αναζητάει υποψήφιο που θα διαδεχτεί τον Ρομπέρτο Αζεβέντο, στη θέση του γενικού διευθυντή.

    Ο Αζεβέντο παραιτήθηκε τον Αύγουστο.

    Μία σημαντική ομάδα πρεσβευτών στον ΠΟΕ πρότεινε τη Νγκόζι Οκόνιο-Ιουιάλα ως την επόμενη γενική διευθύντρια του αναφερόμενου παγκόσμιου οργανισμού, αλλά η λήψη μιας τέτοιας απόφασης απαιτεί τη συναίνεση μεταξύ των 164 κρατών-μελών του ΠΟΕ.

    Έτσι, καθεμιά από τις χώρες-μέλη μπορεί να μπλοκάρει το διορισμό.

    H Νγκόζι Οκόνιο-Ιουιάλα (γεννημένη στις 13 Ιουνίου 1954) είναι οικονομολόγος, ειδική σε θέματα διεθνής ανάπτυξης. Κατέχει θέση μέλους σε ΔΣ της Standard Chartered Bank, του Twitter, στην Παγκόσμια Συμμαχία για τα Εμβόλια και την Ανοσοποίηση (GAVI) και στην African Risk Capacity.

    Έχει μια 25ετή καριέρα στην Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομολόγος ανάπτυξης, φτάνοντας στη θέση του  Διευθύνοντος Συμβούλου Επιχειρήσεων (2007-2011). Υπηρέτησε επίσης δύο θητείες ως Υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας (2003–2006, 2011–2015) υπό την ηγεσία του Προέδρου Ολουσέγκουν Ομπασάνζο  και του Προέδρου Γκουντλακ Τζόναθαν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ με πληροφορίες από Wikipedia.org



    ΣΧΟΛΙΑ