• Διεθνής πολιτική

    Ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος 80αρης πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Τζο Μπάιντεν

    Τζο Μπάιντεν, πρόεδρος ΗΠΑ


    Τα 80 του χρόνια κλείνει την Κυριακή ο Τζο Μπάιντεν, καθιστώντας τον τον πρώτο ογδοντάρη Πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος θα γιορτάσει τα γενέθλιά του με ένα ένα brunch που θα παρουσιαστεί από τη σύζυγό του, Τζιλ. Μια γιορτή που πήρε επιπλέον ώθηση αυτό το Σαββατοκύριακο με τον γάμο της εγγονής του στον Λευκό Οίκο το Σάββατο.

    Με τον Μπάιντεν να είναι ήδη το γηραιότερο άτομο που έχει διατελέσει πρόεδρος, η κούρσα του 2024 για τον Λευκό Οίκο διαμορφώνεται σε αχαρτογράφητη περιοχή για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένοι Αμερικανοί ανησυχούν για την προχωρημένη ηλικία των δύο πιο πιθανών υποψηφίων για το 2024. Ο Μπάιντεν θα ήταν 86 ετών αν κατάφερνε να κερδίσει μια δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Ο πιθανός Ρεπουμπλικανός αντίπαλός του, Ντόναλντ Τραμπ, θα ήταν επίσης 82 ετών όταν θα αποχωρούσε από το αξίωμα, σε περίπτωση που κέρδιζε μια δεύτερή του θητεία το 2024.

    Όπως παρατηρεί το Reuters, ως κοινωνία, οι Ηνωμένες Πολιτείες γερνούν και εργάζονται μέχρι αργά στη ζωή τους. Ο πληθυσμός 65 ετών και άνω προβλέπεται να διπλασιαστεί σχεδόν από 52 εκατομμύρια το 2018 σε 95 εκατομμύρια έως το 2060. Μέχρι το 2026, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις άνδρες άνω των 65 ετών θα εξακολουθούν να εργάζονται, προβλέπει το μη κερδοσκοπικό Population Reference Bureau.

    Ενώ το 71% των Δημοκρατικών πιστεύει ότι ο Μπάιντεν είναι «διανοητικά οξυδερκής και ικανός να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις», το 46% λέει ότι μπορεί να μην ανταποκρίνεται στην πρόκληση να είναι υποψήφιος το 2024, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos που έγινε στις 8 και 9 Νοεμβρίου. Αντίστοιχες ανησυχίες έχει και το 26% των Ρεπουμπλικανών γύρω από την ηλικία του Τραμπ, θεωρώντας πως μπορεί να μην είναι υποψήφιος το 2024 για αυτόν τον λόγο.

    Πέρα από τις πολιτικές πεποιθήσεις, το 68% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ο Μπάιντεν μπορεί να μην είναι έτοιμος για την πρόκληση σε δύο χρόνια από τώρα και το 49% λέει το ίδιο για τον Τραμπ. Περίπου το 86% των Αμερικανών δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι το όριο για την θητεία ως πρόεδρος θα πρέπει να είναι ηλικίας 75 ετών ή μικρότερο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.

    Τα περιστασιακά λεκτικά παραπάτημα του Μπάιντεν και η τάση του να ξεφεύγει από το σενάριο κατά τη διάρκεια ζωντανών εμφανίσεων έχουν εκληφθεί από τους Ρεπουμπλικάνους επικριτές του ως απόδειξη ότι είναι πολύ μεγάλος για τη δουλειά.

    Οι προοπτικές του Μπάιντεν για δεύτερη θητεία ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα , όταν οι Δημοκρατικοί τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου και των κυβερνητών. Ερωτηθείς για ανησυχίες σχετικά με την ηλικία του Μπάιντεν ενόψει των 80ων γενεθλίων του, ο Λευκός Οίκος είπε ότι το πρόσφατο ρεκόρ του μιλάει από μόνο του.

    «Όπως είπε ο τότε υποψήφιος Μπάιντεν το 2019, «πρόσεχε τον»», απάντησε ο εκπρόσωπος Άντριου Μπέιτς.

    «Από τότε, κέρδισε τις περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε στην αμερικανική ιστορία, πέτυχε άνευ προηγουμένου δημιουργία θέσεων εργασίας, έκανε τις μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους στους φόρους, εξουσιοδότησε τη Medicare να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές φαρμάκων και υπέγραψε την πιο σημαντική μεταρρύθμιση  όπλων των τελευταίων 30 ετών και  τη μεγαλύτερη επένδυση στις υποδομές από τη δεκαετία του 1950», είπε ο Μπέιτς, χαρακτηρίζοντάς  «το πιο επιτυχημένο νομοθετικό ρεκόρ οποιουδήποτε προέδρου μετά τον Λίντον Τζόνσον».

    «Συνέχισε να παρακολουθείς», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τα γενέθλιά του σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο MSNBC, ο Μπάιντεν είχε μια αντίδραση που μπορεί να είναι γνωστή σε οποιονδήποτε άνω των 50: δυσπιστία. “Δεν μπορώ να πω καν την ηλικία που θα γίνω. Δεν μπορώ καν να το βγάλω από το στόμα μου”, είπε.

    Ο Μπάιντεν είπε ότι οι ερωτήσεις σχετικά με την ηλικία του ήταν «απόλυτα θεμιτές», αλλά ότι πρόθεσή του ήταν να διεκδικήσει άλλη θητεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Ρίσι Σουνάκ: Χαιρετίζω την πρόοδο στην COP27 αλλά δεν υπάρχει χρόνος για εφησυχασμό

    Τουρκικά ΜΜΕ: Η επιχείρηση στη Συρία στέλνει μήνυμα στην Ελλάδα – Η ανάρτηση Τσαβούσογλου

    Γερμανία: «Δεν κινδυνεύουμε με μπλακ άουτ» απαντά στην Πολιτική Προστασία η Υπηρεσία Δικτύων



    ΣΧΟΛΙΑ