• Διεθνής πολιτική

    Ο Τραμπ στο εδώλιο ποινικού δικαστηρίου

    • NewsRoom
    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Την Δευτέρα ξεκινά στη Νέα Υόρκη η πολυαναμενόμενη ποινική δίκη του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ένας πρώην πρόεδρος λογοδοτεί σε ποινική δίκη. Κατηγορείται μεταξύ άλλων ότι κατέβαλε χρήματα σε πρώην πορνοστάρ προκειμένου να εξαγοράσει τη σιωπή της σχετικά με τη σχέση τους. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται επίσης για παραποίηση επιχειρηματικών εγγράφων. Ο 77χρονος ρεπουμπλικανός, ο οποίος θα διεκδικήσει στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου για μια ακόμα φορά την εξουσία, έχει δηλώσει επανειλημμένα αθώος.

    Σύμφωνα με το δικαστήριο, η δικαστική διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει έως και δύο μήνες. Αναμένεται ότι η διαδικασία «θα κινηθεί μεταξύ πικάντικων καταθέσεων για σεξουαλικά σκάνδαλα και λεπτομέρειες σχετικά με έγγραφα εταιριών», έγραψαν οι New York Times. Πιθανοί μάρτυρες είναι ο πρώην δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κοέν, η πρώην επικεφαλής επικοινωνίας του, Χόουπ Χικς, καθώς και η πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Σε περίπτωση καταδίκης ο Τραμπ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης αρκετών ετών, η οποία ενδέχεται να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα. Η επιλογή των ενόρκων ξεκινά αύριο και δεν αποκλείεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

    Αρνείται τη σχέση, όχι όμως ότι της έδωσε χρήματα

    H αμερικανίδα πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς | Πηγή φωτογραφίας: SMG/ZUMA Wire/picture alliance
    H αμερικανίδα πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς | Πηγή φωτογραφίας: SMG/ZUMA Wire/picture alliance

    Οι δικηγόροι του ρεπουμπλικάνου πολιτικού κατέβαλλαν μέχρι την τελευταία στιγμή προσπάθειες να αποτρέψουν, να αναβάλουν ή να καθυστερήσουν τη δίκη. Αρχικά η δίκη ήταν να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου, αλλά ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης για αναβολή προκειμένου να δοθεί περαιτέρω χρόνος εξέτασης αποδεικτικών στοιχείων. Τόσο ο δικαστής Χουάν Μέρτσαν, όσο και το αρμόδιο εφετείο απέρριψαν ωστόσο το αίτημα των δικηγόρων του Τραμπ για περαιτέρω αναβολές.

    Το ιστορικό της υπόθεσης: Το 2016, λίγο πριν από την εκλογή του ως πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ λέγεται ότι πλήρωσε 130.000 δολάρια για να διασφαλίσει τη σιωπή της πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Εκείνη είχε ισχυριστεί ότι είχε κάνει σεξ μαζί του. Από την πλευρά του ο Τραμπ αρνείται τη σχέση τους, όχι όμως ότι της έδωσε χρήματα. Συμφωνητικά εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας μεταξύ δύο μερών δεν είναι παράνομα, επί της αρχής. Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ωστόσο ότι προσπάθησε να αποκρύψει με παράνομο τρόπο την καταβολή του χρηματικού ποσού για να καλύψει άλλες παραβάσεις του νόμου. Η ίδια, η πρώην πορνοστάρ Ντάνιελς, έχει μιλήσει πολλές φορές δημοσίως για τη σχέση της με τον Τραμπ. Το ντοκιμαντέρ Stormy, που κυκλοφόρησε πρόσφατα, φιλοξενεί τη δική της εκδοχή για τις επαφές της με τον πρώην πρόεδρο.

    Κάνει λόγο για πολιτικά υποκινούμενη δικαιοσύνη

    Αντίπαλοι του πρώην προέδρου διαδηλώνουν μπροστά από ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης| Πηγή φωτογραφίας: Anthony Behar/Sipa/picture alliance
    Αντίπαλοι του πρώην προέδρου διαδηλώνουν μπροστά από ποινικό δικαστήριο της Νέας Υόρκης| Πηγή φωτογραφίας: Anthony Behar/Sipa/picture alliance

    Αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της προετοιμασίας τρεις ακόμη ποινικές διαδικασίες σε βάρος του πρώην προέδρου, μεταξύ άλλων για απόπειρα εκλογικής απάτης και παράνομη κατοχή απόρρητων κυβερνητικών εγγράφων. Παράλληλα εκκρεμούν σε βάρος του πρώην προέδρου πολυάριθμες αστικές αγωγές. Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι δικηγόροι του προσπαθούν να μπλοκάρουν ή να καθυστερήσουν τις διαδικασίες με κάθε μέσο και το έχουν ήδη επιτύχει σε ορισμένες περιπτώσεις.

    Η δίκη για την εξαγορά σιωπής, που ξεκινά αύριο στη Νέα Υόρκη, περιλαμβάνει λιγότερο σοβαρές κατηγορίες από άλλες δίκες. Σύμφωνα με τους ειδικούς ωστόσο θα είναι ίσως η πρώτη δίκη που θα ολοκληρωθεί. Από την πλευρά του πάντως ο Ντόναλντ Τραμπ αρνείται όλους τις κατηγορίες, κάνει λόγο για κυνήγι μαγισσών και αυτοχαρακτηρίζεται θύμα ενός πολιτικά υποκινούμενου συστήματος δικαιοσύνης. Ο ίδιος θεωρεί τη δίκη για την εξαγορά σιωπής της Στόρμι Ντάνιελς «παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές» και απόπειρα «εκφοβισμού των ψηφοφόρων».

    Πηγή: dw.com – Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

    Διαβάστε επίσης:
    Eurobank Equities για Mytilineos: Η συμφωνία δίνει ανάπτυξη άνω του 10% – Κορυφαία επιλογή με αύξηση της τιμής στόχου στα €48,40

    Γιώργος Στασινός (ΤΕΕ): Ανοιχτή επιστολή-απάντηση προς τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

    COSMOTE: Για πρώτη φορά ταχύτητες έως και 10Gbps στο δίκτυο COSMOTE Fiber



    ΣΧΟΛΙΑ