• Διεθνής πολιτική

    Ο σύζυγος της Νάνσι Πελόζι «κλείδωσε» κέρδη 5,3 εκατ. δολαρίων από μετοχές της Google

    • Bloomberg
    Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι

    Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι


    Μεγάλα κέρδη από την αγορά μετοχών της μητρικής εταιρείας της Google, Alphabet, είχε ο σύζυγος της Νάνσι Πελόζι, της δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και δεύτερης στην σειρά διαδοχής του Τζο Μπάιντεν, μετά την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

    Η Νάνσι Πελόζι θεωρείται η τρίτη ισχυρότερη πολιτική παράγων των ΗΠΑ.

    Ο Πολ Πελόζι είχε μεγάλα χρηματιστηριακά κέρδη τόσο από την Alphabet Inc, όσο και από τις Amazon.com Inc και Apple Inc σε ένα χρονικό διάστημα λίγων ημερών πριν η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων περάσει ένα σύνολο από αντιμονοπωλιακούς νόμους επιδιώκοντας να θέσει περιορισμούς σε αυτές τις εταιρείες κολοσσούς.

    Σε οικονομική έκθεση που κατέθεσε η Πελόσι στις 2 Ιουλίου φαίνεται ότι ο Πολ Πελόσι απέκτησε 4.000 μετοχές της Alphabet στην τιμή των 1.200 δολαρίων. Είχε κέρδη 4,8 εκατ. δολάρια, που έφτασαν τελικά στα 5,3 εκατ. δολάρια, καθώς η μετοχή σημείωσε άνοδο το επόμενο διάστημα.

    Συναλλαγές πριν από τα νομοσχέδια

    Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε μόλις μία εβδομάδα πριν η Επιτροπή Δικαιοσύνης προχωρήσει έξι αντιμονοπωλιακά νομοσχέδια, τα οποία στηρίζονταν και από τους Ρεπουμπλικανούς.

    Τα τέσσερα στόχευαν τις Google, Amazon, Apple και Facebook.

    Πάντως, η αγορά δεν είχε κάποια έντονη αντίδραση, θεωρώντας, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι νόμοι δεν αποτελούν πραγματική απειλή για τις εταιρείες. Για παράδειγμα η μετοχή της Alphabet ανέβηκε 3,2% από τότε.

    Ο Πελόζι αγόρασε στις 21 Μαΐου 20 δικαιώματα αγοράς (call options) για την Amazon στην τιμή των 3.000 δολαρίων, με λήξη τον Ιούνιο του 2022, κίνηση που δείχνει ότι αναμένει κέρδη.

    Παρόμοια κίνηση έκανε και για την Apple.

    «Η Νάνσι Πελόζι δεν έχει καμία ανάμιξη ή καμία προηγούμενη γνώση αυτών των συναλλαγών» δήλωσε η εκπρόσωπός της συμπληρώνοντας ότι η ίδια δεν έχει στην κατοχή της καμία μετοχή.

    Γεγονός είναι ότι η Πελόζι είχε ταχθεί δημοσίως υπέρ των νομοσχεδίων που επιχειρούν να βάλουν φραγμούς στην κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών στην ιντερνετική οικονομία.

    Πάντως, τα νομοσχέδια έχουν πολύ δρόμο μέχρι να γίνουν νόμοι.

    Ο Πολ Πελόζι έκανε την περιουσία του από το real estate και άλλες επιχειρήσεις στον Σαν Φρανσίσκο, ενώ οι συναλλαγές του δεν δείχνουν να έχουν τίποτα το μεμπτό.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιατί ένα πανίσχυρο διαβατήριο, όπως της Βρετανίας, μπορεί να ισοδυναμεί με ένα από το Ουζμπεκιστάν



    ΣΧΟΛΙΑ