• Διεθνής πολιτική

    Ο Ερντογάν αλλάζει το Σύνταγμα. Θα κυβερνά ως το 2029!

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας


    Με διευρυμένες εκτελεστικές εξουσίες για τον Πρόεδρο θα είναι το νέο αναθεωρημένο Συνταγμα της Τουρκίας, που ετοιμάζει ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο Ερντογάν “φρονίζει” με αυτόν τον τρόπο να παραμείνει στην εξουσία ως το 2029!

    Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο περιορισμός των δύο θητειών, που προβλέπει αυτή τη στιγμή το Σύνταγμα σημαίνει ότι αν κερδίσει ο Ερντογάν τις εκλογές του 2019, θα μπορεί να κυβερνήσει μέχρι το 2024. Ομως, με την προτεινόμενη εκτελεστική προεδρία, όπως αναφέρει το Reuters, του δίνεται η ευκαιρία για δύο ακόμη θητείες.

    Οι προτάσεις αυτές, όπως αναφέρει το  Reuters, ενδέχεται να τεθούν σε δημοψήφισμα την επόμενη άνοιξη. Στο μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος και οι υποστηρικτές του επιμένουν ότι η χώρα χρειάζεται την ισχυρή ηγεσία μίας εκτελεστικής προεδρίας, ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο των ΗΠΑ ή της Γαλλίας, με στόχο να αποφευχθούν οι εύθραυστες κυβερνήσεις συνασπισμού, που έχουν εμποδίσει την ανάπτυξη στο παρελθόν.

    Στον αντίποδα, οι αντίπαλοι του Ερντογάν θεωρούν ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις θα φέρουν περισσότερο απολυταρχισμό σε μία χώρα που ήδη δέχεται τα πυρά της Δύσης για το ιστορικό της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, ιδιαίτερα έπειτα από τις εκκαθαρίσεις που ακολούθησαν την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο.

    Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο, όπως αναφέρει το Reuters, ο Ερντογάν θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση του «ενεργού» εκτελεστικού προέδρου αμέσως μετά από το δημοψήφισμα, αν εγκριθούν οι αλλαγές. Οι προεδρικές εκλογές θα γίνουν, όπως είναι προγραμματισμένο, όταν λήξει η θητεία του, το 2019.

    Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι αυτές οι προτάσεις θα πάνε στο κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες, εκεί όπου το κόμμα του Ερντογάν θα προσπαθήσει να πάρει την έγκριση προκειμένου το ζήτημα να τεθεί σε δημοψήφισμα. Για αλλαγές στο Σύνταγμα απαιτούνται 367 ψήφοι από τις 550 του κοινοβουλίου, προκειμένου αυτές να περάσουν απευθείας, και 330 για να γίνει δημοψήφισμα. Το κόμμα του Ερντογάν έχει 317 έδρες.

    Σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους αξιωματούχους που είδαν το προσχέδιο και μίλησαν στο Reuters, ο πρόεδρος θα μπορεί να εκτίσει δύο πενταετείς θητείες και θα έχει τη δυνατότητα να εκδίδει προεδρικά διατάγματα για πιο εκτελεστικά ζητήματα, χωρίς την ανάγκη να συμβουλευτεί το κοινοβούλιο. Επιπλέον, θα ορίζει απευθείας τους επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών, τους πρυτάνεις των πανεπιστημίων και μερικά κορυφαία δικαιοδοτικά όργανα, έχοντας πλέον περισσότερες εξουσίες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: MONO ΕΔΩ: Το βίντεο αφιέρωμα του mononews.gr για την επίσκεψη Ομπάμα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μεγάλες οι προσδοκίες, μικρά τα…διαφαινόμενα αποτελέσματα

    ΜΞ ΧΑΣΕΤΕ: Πανικός στα social media: Θα κλαίτε από τα γέλια με τις εικόνες- Πρωταγωνιστούν Ομπάμα, Καμμένος, Τσίπρας



    ΣΧΟΛΙΑ