• Διεθνής πολιτική

    Ντόναλντ Τραμπ: Δήλωσε συνολικές ζημιές 900 εκατ. ευρώ τα έτη 2009 και 2010, επιβεβαίωσε ο λογιστής του

    • NewsRoom
    Ντόναλντ Τραμπ

    Ντόναλντ Τραμπ


    Περίπου 900 εκατ. δολάρια λειτουργικές ζημιές σε διάστημα δύο ετών δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την κατάθεση λογιστή που χειριζόταν τις φορολογικές δηλώσεις ορισμένων στελεχών του Trump Organization.

    Ο Donald Bender της Mazars USA LLP — ο οποίος προετοίμαζε τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ για χρόνια και βοήθησε στην προετοιμασία των δηλώσεων για τον πρώην οικονομικό διευθυντή του Trump Organization, Allen Weisselberg — ήταν ο πρώτος μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη για φορολογική απάτη για δύο από τις εταιρείες του πρώην Αμερικανού προέδρου, τις Trump Payroll Corp. και Trump Corp.

    Με τη δίκη να μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα στο κρατικό δικαστήριο του Μανχάταν, η εισαγγελέας Susan Hoffinger  ρώτησε τον Bender κατά τη διάρκεια της κατ’ αντιπαράθεση εξέτασης εάν θυμόταν ότι ο Τραμπ ανέφερε απώλειες σε μερικά χρόνια.

    «Θυμάστε το 2010 ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια σε ζημίες;» ρώτησε.

    «Ναι», είπε ο Μπέντερ.

    «Και το 2009, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σχεδόν 700 εκατομμύρια δολάρια σε ζημίες;» ρώτησε.

    «Σωστό ακούγεται», είπε ο Μπέντερ.

    Όπως εξηγεί το Bloomberg, oι New York Times είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι ο Τραμπ υπέστη επιχειρηματικές απώλειες, αλλά η μαρτυρία του Bender ήταν η πρώτη δημόσια επιβεβαίωση από έναν επαγγελματία που είδε ή βοήθησε στην προετοιμασία των φορολογικών δηλώσεων του Τραμπ.

    H Hoffinger ρώτησε τον Bender  αν ετοίμασε δωρεάν τις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο λογιστής χλεύασε με έκπληξη, κούνησε το κεφάλι του. και είπε: «Όχι».

    Ο δικαστής έδειξε στον Bender μια σειρά υπολογιστικών φύλλων που διατηρούσαν οι εταιρείες του Τραμπ, τα οποία έδειχναν ότι περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια σε ετήσια μπόνους καταβλήθηκαν από διάφορες οντότητες που ανήκουν στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο σε στελέχη όπως ο Weisselberg,  κατονομάζοντάς τους ως  ανεξάρτητοι εργολάβοι. Ο Μπέντερ είπε ότι η πρώτη φορά που είδε αυτά τα αρχεία ήταν όταν του τα έδειξαν οι εισαγγελείς πέρυσι. «Μάλλον θα είχα πάθει καρδιακή προσβολή», ανέφερε, όταν ρωτήθηκε ποια θα ήταν η αντίδρασή του αν έβλεπε τα συγκεκριμένα φύλλα όταν αυτά ετοιμάζονταν. «Θα με ανησυχούσε αρκετά που μείωναν το εισόδημά τους με αυτά τα ποσά».

    Οι δικηγόροι υπεράσπισης προσπάθησαν να τονίσουν ότι ο Bender, ο οποίος εργάστηκε ως εξωτερικός λογιστής της εταιρείας για περίπου 35 χρόνια, απέτυχε να προστατεύσει τις εταιρείες από τη φορολογική απάτη του Weisselberg. Αλλά κατά τη διάρκεια της ανάκρισής της, η Hoffinger προσπάθησε να δείξει ότι ο λογιστής κρατήθηκε επίσης στο σκοτάδι από τον Weisselberg, συμπεριλαμβανομένου ότι ο οικονομικός διευθυντής έλαβε ένα διαμέρισμα χωρίς ενοίκιο καθώς και πολυτελή αυτοκίνητα.

    Η δίκη θα συνεχιστεί τη Δευτέρα.

    Ο Weisselberg, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του για φορολογική απάτη, κατέθεσε ενώπιον της εισαγγελίας νωρίτερα κατά τη διάρκεια της δίκης. Είπε στους ενόρκους ότι ελπίζει σε μια πιο ήπια ποινή φυλάκισης μόλις 100 ημερών αντί για μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών.

    Διαβάστε επίσης

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να επιστρέψει το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 στη Ρωσία

    Γαλλία-Ρωσία: «Απευθείας επαφή» Μακρόν με Πούτιν τις επόμενες ημέρες

     



    ΣΧΟΛΙΑ