• Διεθνής πολιτική

    Νόβακ: Η Ρωσία είναι έτοιμη για συζητήσεις για τις προμήθειες αερίου με την ΕΕ

    • NewsRoom
    Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ

    Αλεξάντερ Νόβακ


    Η Ρωσία είναι έτοιμη να διεξαγάγει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια φυσικού αερίου, καθώς η συμφωνία διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας λήγει στο τέλος του 2024, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, αρμόδιος για ζητήματα Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

    Στο πλαίσιο πενταετούς συμφωνίας που συμφωνήθηκε μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου το 2019, η Ρωσία εξάγει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας και πληρώνει την Ουκρανία για τη χρήση του δικτύου αγωγών της.

    Η συμφωνία συνεχίστηκε παρά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, αν και οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν πέσει κατακόρυφα από τότε.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διάφορα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν – επικαλούμενα την κυβέρνηση της Ουκρανίας – ότι το Κίεβο δεν θα επιδιώξει συνομιλίες με τη Μόσχα για το ενδεχόμενο παράτασης της συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου.

    “Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε. Μέχρι στιγμής δεν βλέπουμε τέτοια επιθυμία όμως”, ανέφερε ο Νόβακ σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

    Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρνήθηκε την Παρασκευή να κάνει εικασίες σχετικά με το αν η συμφωνία διαμετακόμισης μέσω της Ουκρανίας θα παραταθεί πέραν του τέλους του 2024, αλλά δήλωσε ότι το μπλοκ αξιολογεί όλα τα σενάρια για να εξασφαλίσει την ετοιμότητά του.

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τον οποίο η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”, προκάλεσε μια ευρωπαϊκή προσπάθεια αντικατάστασης των ρωσικών καυσίμων με εναλλακτικές προμήθειες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ωστόσο, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο ενεργειακός κολοσσός Gazprom, εξακολουθεί να στέλνει φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

    Διαβάστε επίσης

    Γκουτέρες για Διεθνή Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Ολοκαυτώματος: Να μην σιωπούμε ποτέ μπροστά στις διακρίσεις, να μην ανεχόμαστε ποτέ τη μισαλλοδοξία

    Ισραήλ-Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι τουλάχιστον 11 ένοπλοι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιούνις στη Γάζα

    Γερμανία: Ο Σολτς θα μεταβεί στις ΗΠΑ για να συζητήσει με τον Μπάιντεν την πρόσθετη βοήθεια για την Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ